10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

10 pasi pentru a te calma atunci cand iti vine sa TIPI la copilul tau: minighid de CALMARE

10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei de părinte ține de felul în care reușim să ne stăpânim propriile emoții și trăiri pe care le avem față de propriii copii și față de situațiile cărora trebuie să le facem față în această ipostază deloc ușoară. 😓

1. Indeparteaza tot ceea ce ar putea pune in pericol copilul (daca este cazul)!
2. Nu te grabi!
3. Acorda-ti cinci minute!
4. Fa tot ce iti vine sa faci pentru a scapa de furie!
5. Schimba-ti gandurile pentru a-ti putea schimba sentimentele!
6. Cand te-ai calmat, impune limite!
7. Cand v-ati calmat, discutati despre ceea ce s-a intamplat!
8. Cand simti ca sunteti pe aceeasi lungime de unda, invata-ti copilul sa isi controleze emotiile!
9. Nu uita ca prevenirea furiei este cea mai buna cale de a o indeparta!
10. Exerseaza pana iti iese! 

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei de parinte tine de felul in care reusim sa ne stapanim propriile emotii si trairi

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei de parinte tine de felul in care reusim sa ne stapanim propriile emotii si trairi pe care le avem fata de propriii copii si fata de situatiile carora trebuie sa le facem fata in aceasta ipostaza deloc usoara. Fiecare parinte ar trebui sa fie constient de faptul ca furia, tipetele, violent verbal si alte stfel de manifestari negative nu duc la nimic bun. 

Exista insa momente in care oricat de bine ai cunoaste teoria, practica iti rezerva situatii in care copiii te scot pur si simplu din sarite, chiar daca este ceva trecator. Ce poti face in aceste cazuri? In principiu nu ai decat doua solutii:

1. Sa tipi si sa iti para rau dupa aceea.
2. Sa rezisti impulsului de a tipa, calmandu-te.

Desigur, optiunile pot fi mai multe daca actionezi in directia pozitiva inainte ca impulsul de a tipa sa te copleseasca. De cele mai multe ori, astfel de momente critice apar atunci cand nu sunt puse la timp anumite limite si lucrurile scapa de sub control. Unii parinti se straduiesc din greu sa isi pastreze calmul in fata comportamentului copiilor, incat adesea lucrurile o iau razna. Soltuia este ca limitele sa fie puse inainte sa apara furia de moment. Iar semnalul de alarma ca aceste limite se impun este atunci cand simti ca incepi sa te plictisesti de comportamentul inadecvat al copilului. Este momentul in care trebuie sa intervii responsabil, astfel incat sa satisfaci deopotriva nevoile copilului, dar si pe ale tale.

Cum actionam insa atunci cand suntem pe marginea prapastiei, adica pe punctul de a ne enerva si de a tipa? Iata mai jos un minighid de calmare, in 10 pasi:

1. Indeparteaza tot ceea ce ar putea pune in pericol copilul (daca este cazul)!

Indiferent ca este vorba despre un mic accident cu bicicleta, despre o oala cu mancare varsata din neatentie, despre o altercatie intre frati sau despre orice altceva, abtine-te de la tipete! Le vei regreta mai tarziu, indiferent ce cuvinte contin ele! Concentreaza-te pe indepartarea pericolului la care este expus copilul sau oricine altcineva este implicat!

2. Nu te grabi!

Acesta este momentul critic, in care hormonii se agita in organismul tau si in care tendinta de a tipa este resimtita ca o urgenta. Simti ca trebuie sa actionezi, cel putin la nivel verbal, certandu-ti copilul. Nu o face! Cearta nu este niciodata urgenta!

3. Acorda-ti cinci minute!

Daca este posibil, spune-i copilului ca ai nevoie de 5 minute sa te calmezi si du-te in alta camera. Daca situatia implica un conflict intre copii, ia-l cu tine si pe copilul care se afla in pericol. Repeta-ti in gand ca trebuie sa te calmezi. Studiile arata ca atunci cand ne enervam pe copii, acestia se enerveaza, la randul lor, si mai tare, creierul lor devenind incapabil sa invete ceva din situatia data. In schimb, atunci cand limitele le sunt impuse in mod empatic si li se arata ca sunt intelesi, copiii recepteaza mult mai bine ceea ce trebuie sa invete dintr-o situatie anume. Discutiile despre ceea ce a produs situatia critica trebuie sa aiba loc intotdeauna pe un fond calm, deci, calmeaza-te!

4. Fa tot ce iti vine sa faci pentru a scapa de furie!

Respira adanc de cel putin 10 ori pentru a-ti calma organismul, da cu apa rece pe fata, uita-te in oglinda si spune-ti ca esti un parinte bun si ca in final totul va fi ok, ca indiferent ce se intampla te poti descurca.

5. Schimba-ti gandurile pentru a-ti putea schimba sentimentele!

Daca te gandesti la cat de obraznic si de neascultator este copilul tau, nu vei reusi sa te calmezi. Copilul tau nu este decat un omulet a carui personalitate este in formare si comportamentul sau nu arata decat faptul ca sufera dintr-un motiv anume si nu stie cum sa exprime altfel acest lucru. Nu uita ca actioneaza ca un copil pentru ca este un copil si pentru ca e firesc sa fie asa. Aminteste-ti, de asemenea, ca dragostea este lucrul de care are nevoie cel mai mult in aceste momente si ca o merita din plin, pentru ca este copilul tau.

6. Cand te-ai calmat, impune limite!

Odata ce te-ai Calmat, intoarce-te langa copil si exprima limita de care are nevoie, dar fa-o empatic, tinand cont si de emotiile sale. Daca esti calm vei reusi sa faci acest lucru, daca inca mai exista furie spune-i doar ca esti inca suparat pe ceea ce s-a intamplat, ca stii ca si el e suparat, dar ca nu este ok sa se poarte cum a facut-o. Amana momentul discutiei pana cand supararea va va trece amandurora. Amanarea nu este o solutie in sine, insa este mai buna decat o discutie pe un ton furios.

7. Cand v-ati calmat, discutati despre ceea ce s-a intamplat!

Nu uiata ca obiectivul principal al discutiei este acela de a-i da copilului sentimentul de siguranta, astfel incat sa isi poata exprima liber trairile care l-au condus spre un anumit comportament si sa le poata depasi pentru a nu mai provoca situatii similar in viitor. Arata-i intelegere si compasiune si nu uita ca limitele trebuie focalizate pe actiuni, nu si pe sentimente. Copilul are nevoie de limite in ceea ce face, insa este absurd si inutil sa i se impuna limite in modul de a simti.

8. Cand simti ca sunteti pe aceeasi lungime de unda, invata-ti copilul sa isi controleze emotiile!

Aflati impreuna cum ar putea sa preintimpine pe viitor situatii de genul celei care te-a infuriat atat de tare. Ajuta-l sa dea tot ce are mai bun in el si lasa-l pe el sa propuna solutii pozitive pentru exprimarea propriilor emotii, oricare ar fi acestea.

9. Nu uita ca prevenirea furiei este cea mai buna cale de a o indeparta!

Daca nu ti s-a intamplat inca sa iti vina sa tipi la copilul tau, nu inseamna ca nu ti se poate intampla peste 2 minute. De aceea este bine sa ai mereu cu tine solutii pentru orice situatie. Si pentru ca situatiile critice apar, in general, atunci cand copiii inmagazineaza frustrari, fa tot posibilul ca acestea sa isi gaseasca expresia in tot felul de activitati pozitive, care sa le indeparteze. Gaseste zilnic ocazii in care sa razi impreuna cu copilul tau, bucura-te de copilaria lui si ignora mizeria din casa, mobila colorata, covorul patat sau alte astfel de detalii lipsite de importanta.

10. Exerseaza pana iti iese!

Dupa cum spuneam, adesea practica bate teoria si uneori te poti trezi tipand si dandu-ti in acelasi timp seama ca gresesti. Important este sa realizezi si sa actionezi, chiar daca asta inseamna sa te orpesti in mijlocul unei fraze pline de furie. Nu te sfii sa faci asta! Copilul tau va invata in mod direct ce inseamna autocontrolul, iar daca reusesti sa te opresti la timp de fiecare data, in cele din urma, dupa o perioada de exersare, vei reusi sa te abtii in totalitate sa mai tipi.

Autocontrolul nu este deloc usor atunci cand esti parinte 24 de ore din 24, insa nu este nici imposibil, iar cu cat vei reusi sa il capeti mai repede, cu atat vei avea mai rar de facut fata unor situatii care te scot din minti. Succes!  

Despre parentingul pozitiv, mai citeste:

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com 

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. eu
    eutrimis la 8/9/2015

    Era suficient un singur pas: cea de-a doua imagine. De fiecare data cand am sa ma enervez pe fiul meu, si imi va veni sa il cert, imi voi aminti acea imagine graitoare, care transmite cat de speriat se poate simti un copil cand parintele tipa la el....articolul e mediu, insa imaginea mi s-a intiparit in suflet!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII