Opreste-te o clipa si asculta-ti copilul!

Opreste-te o clipa si asculta-ti copilul!

Opreste-te o clipa si asculta-ti copilul!

  • Traim intr-o lume nebuna, intr-o lume a vitezei, in care multifunctionalitatea nu mai caracterizeaza doar masinile, ci si fiintele umane. Ne fabricam obiective efemere si ne intrecem in a ne exersa abilitatea de a ne misca mai repede, de a face fata cat mai multor provocari zilnice, pe care le bifam intr-un ritm alert, uitand adesea sa ne uitam in urma.

Ce ai discutat cu copilul tau?
Un experiment ce merita incercat
Despre meseria de parinte

Traim intr-o lume nebuna, intr-o lume a vitezei, in care multifunctionalitatea nu mai caracterizeaza doar masinile, ci si fiintele umane. Ne fabricam obiective efemere si ne intrecem in a ne exersa abilitatea de a ne misca mai repede, de a face fata cat mai multor provocari zilnice, pe care le bifam intr-un ritm alert, uitand adesea sa ne uitam in urma. Devenim agitati, nervosi, nerabdatori si, ceea ce este mai grav, uitam sa ne oprim din cand in cand pentru cateva clipe si sa ne bucuram de uimitoarele abilitati pe care le dobandim din mers.

Uitam sa comunicam firesc, in liniste, cu rabdare;
uitam sa ne ascultam copiii, care in inocenta lor raman uimiti si neputinciosi in fata agitatiei noastre cotidiene, ale carei efecte se rasfrang inevitabil si asupra lor. In goana noastra paradoxala dupa a le asigura tot ceea ce este mai bun, uitam sa ii apreciem suficient de mult si sa ne bucuram de ei - uitam, de fapt, sa ne bucuram de finalitatea a ceea ce inseamna a fi un parinte bun.

Ce ai discutat cu copilul tau?

De cate ori nu ti s-a intamplat sa te trezesti la finalul unei zile intrebandu-te ce ai discutat cu copilul tau, ce ai facut efectiv pentru a-l bucura in ziua respectiva? Te-ai intrebat vreodata daca stii sa-l asculti, daca stii sa il ajuti sa puna intrebarile la care are nevoie de raspunsurile tale? Poate ca da, poate ca nu... dar, cu siguranta, adrenalina zilelor nebune, pline de stres cotidian te face sa treci rapid peste aceste intrebari si, odata cu ele, peste nevoile esentiale ale copilului tau care nu sunt nici banii, nici mancarea aleasa, nici telefoanele mobile sau tabletele, nici alte o mie de lucruri dupa care alergi zilnic in dorinta ta de a face bine. Nevoia esentiala a oricarui copil este comunicarea, dorinta de a exprima ce simte, de a obtine raspunsuri, de a-si construi o siguranta pe care numai tu, ca parinte, i-o poti da.

Un experiment ce merita incercat

Am citit undeva, prin hatisurile internaute, despre un experiment inedit, pe care orice parinte ar trebui sa il faca. Iti propun sa il incerci si tu... Incearca sa incetinesti ritmul. Imagineaza-ti ca exista un buton, pe care daca il apesi, iti vei redirectiona atentia de fiecare data cand copilul tau simte nevoia de a comunica. Nu va fi usor, dar propune-ti ca macar pentru o zi sa incetinesti ritmul si sa te opresti o clipa din goana inainte de a actiona. Opreste-te, respira, mediteaza! Si retine senzatia pe care ti-o reda intregul corp. Nu spune nimic, incearca doar sa faci fata provocarii catorva minute de liniste. S-ar putea ca pe parcursul experimentului sa te intrebi daca incetinirea ritmului de viata te va face sa iti asculti mai cu atentie copilul. Raspunsul este DA. Pe moment, s-ar putea sa ti se para inutil, insa in cateva zile vei observa schimbarea. Si ca sa te convingi, acorda-ti timp, in aceasta incetinire a ritmului, pentru a scrie un jurnal de parinte. O poti face intr-un carnetel sau, de ce nu, in cadrul Comunitatii DC, unde iti poti face propriul blog.

In maxim doua saptamani vei observa schimbarea – in comportamentul tau, in zambetul propriului copil, in tot ceea ce faci. Iar jurnalul iti va fi martor. Poate vei spune ca nu ai timp pentru un jurnal, dar, aminteste-ti… acum viata se desfasoara incet, cu timp pentru tine si  pentru copilul tau. Opreste-te ori de cate ori simti ca viteza e prea mare si asculta-ti copilul! Vei fi uluit sa vezi ca esenta nu sta in goana de peste zi, ci in clipele de liniste si de ascultare empatica ce pot schimba viata familiei tale! Trebuie doar sa incerci!
 

Despre meseria de parinte merita de citit si:

Copilul - un tsunami emotional. Cum ti se schimba viata cand devii parinte. Pentru totdeauna.

Copilul - un tsunami emotional. Cum ti se schimba viata cand devii parinte. Pentru totdeauna.

Sunt multe mame/tati tinere(i) care nu sunt pregatiti (si aici nu ma refer la cunostinte ci la capacitatea de a face fata, de a te adapta, de a invata din mers si de a pune copilul pe primul loc)…

Când părintii preferă unul dintre copii - de ce se intâmplă asta și cum gestionăm situația

Când părintii preferă unul dintre copii - de ce se intâmplă asta și cum gestionăm situația

Pentru foarte multi oameni, fie ca sunt sau nu in masura sa judece aceasta situatie, ideea ca un parinte isi iubeste copiii in mod diferit, favorizandu-l pe unul sau pe celalalt, este ceva…

10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei de părinte ține de felul în care reușim să ne stăpânim propriile emoții și trăiri pe care le avem…


 

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor


Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII