De ce cade parul toamna si ce poti face pentru a avea un par sanatos si des

De ce cade parul toamna si ce poti face pentru a avea un par sanatos si des

De ce cade parul toamna si ce poti face pentru a avea un par sanatos si des

  • Ca si cum nu ar fi destul ca vine vantul, frigul si noptile lungi iar vara de iar departe... toamna vine cu inca o tristete: cade si parul, odata cu frunzele. Incepi sa observi peste tot fire de par de ale tale, la dus, pe perna - pfff parca nu erau asa de multe pana acum. Care ar putea fi cauzele si ce este de facut?

despre - de ce cade parul toamna, veti citi:
De ce atatea fire de par cazute?
Da, toamna pierdem mult par
Parul este un barometru sensibil al sanatatii noastre
De ce cade parul?
Deficienta de fier in organism
Cate fire de par pot cadea in mod normal?
Ovarele Polichistice si parul
Probleme ale pielii scalpului
Dietele si caderea parului
Probleme ale tiroidei
Pilula contraceptiva
Kilograme in plus
Stresul si caderea parului
Despre par si frumusetea parului mai cititi

De ce atatea fire de par cazute?

Ca si cum nu ar fi destul ca vine vantul, frigul si noptile lungi iar vara de iar departe... toamna vine cu inca o tristete. Vezi peste tot fire de par de ale tale, la dus, pe perna - pfff parca nu erau asa de multe pana acum. 

Hmmmm de ce cade parul mai mult toamna, care ar putea fi cauzele si ce este de facut?

Da, toamna pierdem mult par

Rezultatele unui studiu efectual de dermatologi suedezi au confirmat de altfel acest lucru pe care il observam toamna: toamna femeile pierd mai mult par...

Ca sa intelegem ce se intampla cu parul nostru, trebuie sa aflam mai multe despre cum creste parul. Celulele parului sunt celule care cresc foarte repede  - de fapt au a doua viteza de crestere din corp dupa cele din maduva spinarii, iar din acest motiv, parul este primul element care are de suferit datorita unor dezechilbre ale organismului.

Un fir de par creste intre doi si sase ani. La un anume moment, 90 la suta din parul nostru creste in timp ce restul firelor de par nu mai cresc (stadiu telogen) pentru 2 pana la 6 luni, apoi cad.

Foliculul firului de par se ohihneste apoi in jur de 3 luni urmand ca dupa acest interval sa creasca din nou.  (cu exceptia barbatilor care chelesc, desigur)

Cercetatorii suedezi au descoperit in luna iulie - in miez de vara deci - femeile au cele mai multe fire de par care stagneaza - iar acest stadiu se sfarseste dupa 100 de zile - deci incepand in octombrie. Iata de ce, odata cu primele zile ale lui octombrie ... bang, cade parul..

Acest lucru se poate explica si din punct de vedere al evolutiei umane - vara, parul incearca sa protejeze scapul de soarele amiezii iar toamna, aceasta functie poate lua o pauza.

Parul este un barometru sensibil al sanatatii noastre

Cercetatorii sunt de parere ca datorita faptul ca parul nostru nu este esential pentru a supravietui, corpul decide ca e mai important sa aloce vitaminele catre alte organe decat catre par si in acest fel, parul nostru are de suferit.

De ce cade parul?

O serie de medicamente pot accelara caderea parului:

- medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale (beta-blockers), anti coagulante (medicamente care subtiaza sangele), antidepresante, medicamente anti-inflamatorii, Roaccutate (medicament prescris pentru acnee)

Deficienta de fier in organism

La femeile care se afla in premenopauza sau au menopauza prematura - lipsa de fier este principala cauza a caderii parului - sunt de parere endocrinologii. Majoritate fierului din corpul uman este legat de feritina, o proteina care ajuta la creea celulelor parului si protejeaza parul de cadere.

Cauzele deficientei de fier ale femeilor sunt:

- lipsa fierului din alimentatie
- menstruatii cu pierderi masive de sange
- nasterea copiilor (care produce pierdere masiva de sange)

Cate fire de par pot cadea in mod normal?

In mod normal, pierderea a 40 pana la 120 de fire de par pe zi este ceva normal. Daca observi ca totusi pierzi mai multe fire de par decat in mod normal e bine sa iti faci un test de fier si unul al feritinei.

Nivelul de fier din organism este intre 2 si 150 nanograme pe mililitru dar avem nevoie de cel putin 70 nanograme pentru a avea un par sanatos.

Piederea fierului din organism poate fi declansata si de boala celiaca - sau intolenta la gluten. Aceasta intoleranta afecteaza capacitate intestinului de a absorbinutrietii din mancare - ducand in acest fel la deficienta de fier.

Care alimente sunt surse de fier?

surse foarte bune de fier sunt:
- carnea rosie
- albusul de ou
- legumele verzi (spanacul)
Vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism asa ca e bine sa aveti alaturi un pahar de suc de portocale cand mancati.

Avem nevoie de vitamine pentru un par frumos? Care si de ce de citit pe larg: Avem nevoie de vitamine pentru un par frumos? Care si de ce

Ovarele Polichistice si parul

Ovarele polichistice sunt a doua cauza a caderii parului la femei in perioada pre-menopauzei, ducand la acumularea de cantitati excesive de testosteron. Acest lucru poate explica caderea parului in jurul tamplei si largirea fruntii, in acelasi fel in care barbatii pierd parul.

Alte simptome ale ovarelor polichistice sunt: accnea, luarea in greutate si depresia.

Probleme ale pielii scalpului

Pityriasis amiantacea — o eczema a scalpului  — poate de asemeni declansa caderea parului. Formandu-se anumite coji care impiedica cresterea parului, odata cu desprinderea acestor cojite, cad si firele de par. Dar, cu tratament medical, aceste plagi pot fi desprinse de pa scalp si parul poate creste din nou. 

Dietele si caderea parului

Dietele dure, in special dietele fara carbohidrati pot declansa caderea parului. Poti manca oricat de multe proteine si fier, daca nu ai energie (de la carbohidrati) - parul va avea de suferit. Asta pentru ca daca creierul sau alte organe vitale sunt disperata pentru energie, corpul i le ofera de cele care in mod normal sunt destinate parului :)

Probleme ale tiroidei

O tiroida activa sau lenesa poate duce la subtierea firului de par. Vestea buna este ca odata ca tiroida ajunge la o balanta (fiind tratata medicamentos) parul isi poate reveni la o forma sanatoasa.

Pilula contraceptiva

Toate contraceptivele care contin progeston, un hormon sintetic care produce efecte similare cu hormonul progesteron - pot influenta caderea parului/ Acest lucru pentru ca pot avea un efect de masculinizare al parului si produce caderea parului la tample si la linia parului de la frunte.

Kilograme in plus ...

Kilogramele in plus cresc riscul sindromului metabolic - care este precusrosul diabetului de tip 2, explica Gaynor Bussell de la British Dietetic Association.

Problema este ca un nivel ridicat de insulina la femei poate declansa ridicarea nivelului de testosteron si implicit riscul de a cheli.

Stresul si caderea parului

Stresul poate declansa o campanie intensa de pierdere a parului - numita teleogen effluvium - prin care firele de par intra in stadiu de pauza inainte de a le veni randul normal.
Stresul poate influenta de asemeni sistemul imunitar fortand astfel organismul sa produca mai multe celule albe (leococite) sa atace foliculii de par.

De asemeni, o alimentatie corecta poate face minuni pentru parul tau si poate incetini caderea parului. In plus, unele suplimente alimentare - ca biotina, pot face o mare diferenta.
Ouale, maltul si cerealele sunt o sursa bogata de biotina. Citeste despre asta aici: Va cade parul? Nu sunteti singura
 

Parul tau va arata mai tanar cu 15 ani daca vei aplica aceste 4 sfaturi citeste si: Parul tau va arata mai tanar cu 15 ani daca vei aplica aceste 4 sfaturi 

20 lucruri pe care nu le stiai despre par

Il taiem, vopsim si coafam, dar parul poate insemna mult mai mult decat un stil: acesta poate elimina toxinele, dezvalui unde locuiti si chiar ... poate sa auda ...

Merita sa citesti aceste 20 lucruri pe care nu le stiai despre parul tau.

Despre par si frumusetea parului mai cititi

Adevarul despre indreptarea parului
Vopselele pentru par fara amoniac: de ce ar trebui sa le folosim
Obiecte necesare ingrijirii parului acasa – pentru fiecare mamica ocupata
12 sfaturi pentru ziua cand ai impusul sa te tunzi scurt

Forumul unde discutam si barfim totul despre frumusete 

  Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.


autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate -  Desprecopii.com 2016 - Referinte: www.vrouwonline.nl si Journal of Dermatology UK - 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Ioana
    Ioanatrimis la 18/12/2018

    Multumim de sfaturi. E am incercat un moment dat produse facute de mine in casa, dar am zis sa mai schimb putin ritualul si am descoperit un sampon cu extract de melc care este super, imi face parul catifelat, nu se mai electrizeaza si nu mai cade la fel de mult ca inainte. Il recomand cu mare drag, il puteti comanda de pe https://rfresh.ro/ .

    Raspunde la acest comentariu
  2. Gogu Panfil
    Gogu Panfiltrimis la 13/10/2014

    ce e aia "imbalante " ?scrie "care are de suferit de unele imbalante "deci ce e ???????????

    Raspunde la acest comentariu
  3. vaillant
    vaillanttrimis la 9/10/2014

    ...dar parul pubian de ce nu cade, in aceleasi conditii?

    Raspunde la acest comentariu
  4. elena
    elenatrimis la 6/10/2014

    multumim de sfaturi!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII