Cum îți înveți copilul adolescent ce e dragostea ...

Cum iti inveti copilul adolescent ce e dragostea ...

Cum îți înveți copilul adolescent ce e dragostea ...

Adolescentii se indragostesc, sufera, au dezamagiri, au iubiri, au pasiuni secrete. Si da, accept ca asta il va paste si pe copilul meu, aflat la inceput de adolescenta. Ca mama de baiat ma intreb insa cum il pot pregati pe copilul meu pentru aceste furtuni ale iubirii?

Cum il pot invata despre ce este cu adevarat dragostea adevarata si cum poate trece lin si cat mai putin dureros prin anotimpul dragostei de adolescent... pentru ca realizez acum ca pot si sunt datoare sa il ajut sa navigheze prin aceste galerii de emotii si sentimente intense....

- despre cum sa iti inveti copilul adolescentul ce e dragostea, vei citi:
Cand copilul tau adolescent bate la poarta iubirii
Adolescentii si furtunile de romantism
A te indragosti cand esti adolescent
Fara frana la emotii
Dragostea oarba a adolescentilor
Pregateste-te si tu pentru rolul de parinte de adolescent indragostit
Liceenii si dragostea
Ce trebuie sa mai stii

Cand copilul tau adolescent bate la poarta iubirii

Deseori, incerc sa il provoc pe copilul meu adolescent - cand vine de la scoala, la o discutie despre simpatii si dragoste. Chiar si despre colegele de la scoala care ii plac. Pe care ar dori sa le invite chiar la un film ... sau date. Si stiu ca ii face placere aceasta discutie pentru ca, il vad zambind relaxat si vorbaret imediat ce incepem trancaneala.

Ca orice mama de adolescent apropiata de copilul sau - sunt la curent cu 'simpatiile lui', si chiar mai multe detalii. Discutand deschis si relaxat, ne spune uneori (mie si tatalui sau) ce fata anume din clasa are cel mai frumos zambet, cea mai cuceritoare atitudine dar si cel mai frumos fund sau sanii cei mai mari. Asta in opinia sa si a baietilor din clasa. Desigur, nu trec cu vederea si nici nu ii minimalizez sentimentele. La urma urmei, imi aduc aminte de adolescenta mea si inca tin minte perfect intensitatea acelor simpatii-iubiri-pasiuni prin care am trecut si eu la randul meu.

Adolescentii si furtunile de romantism

Ei bine, da, adolescentii se indragostesc, sufera, au dezamagiri, au iubiri, au pasiuni secrete. Si da, accept ca asta il va paste si pe copilul meu, aflat la inceput de adolescenta. Ca mama de baiat ma intreb insa cum il pot pregati pe copilul meu pentru aceste furtuni ale iubirii? Cum il pot invata despre ce este cu adevarat dragostea adevarata si cum poate trece lin si cat mai putin dureros prin anotimpul dragostei de adolescent...pentru ca realizez acum ca pot si sunt datoare sa il ajut sa navigheze prin aceste galerii de emotii si sentimente intense. Iar daca nu o fac eu, ca mama, cine sa o faca?

A te indragosti cand esti adolescent...

A te indragosti - in adolescenta este la fel de normal ca si cresterea parului in zonele intime - si cu cat esti pregatit sa accepti acest lucru, cu atat mai bine. Si nu doar atat - psihologii sunt de parere ca pentru adolescenti, sentimentul de dragoste este incredibil de intens. Ca parinte nu ai dreptul sa minimalizezi aceste trairi ale copilului tau pentru ca rezultatul poate fi construirea unui ecran care ii va ascunde toate sentimentele de parinti.


Fara frana la emotii

Un neurologist american celebru - Jay Giedd - care studiaza de mult timp comportamentul adolescentilor este de parere ca sentimentele intense de dragoste pe care le traiesc adolescentii sunt influentate de structura neurologica de la aceasta varsta. Astel cortexul prefontal al unui adolescent  - acea parte care este asociata cu un nivel ridicat de empatie, vina si intelegerea concecintelor proprilor actiuni - nu este inca suficient de dezoltata la aceasta varsta.

Jay Giedd are chiar o forma interesanta de a rezuma actiunile adolescentilor: Adolescentii au pasiunea si puterea insa inca nu au franele dezvoltate - pana in jurul varstei de 24 de ani.

Dragostea oarba a adolescentilor

Sa incepem cu povestea de dragoste adolescentina cea mai cunoscuta: Romeo si Julieta. E clar ca William Shakespeare a reusit sa inteleaga foarte bine intensitatea sentimentelor adolescentilor - daca a reusit sa scrie atat de bine faimoasa tragedie a iubirii unor adolescenti: Romeo si Julieta. Adolescentii simt sentimentul de iubire foarte profund si sunt foarte siguri de aceste emotii pe care le traiesc: ori iubesc, ori nu, ori le place cineva, ori nu- si de aceea parintii ii pot ghida prin acest labirint. Pentru ca in acest moment, pentru ei este totul sau nimic.

Pregateste-te si tu pentru rolul de parinte de adolescent indragostit

Probabil ca cel mai intelept lucru de facut al unui parinte in aceste momente de intensitate emotionala a copilul - este de a incerca sa il inteleaga. Sa isi aduca aminte ca si el a trecut prin asa ceva. Si de a avea multa grija cu sentimentele copilului. Pentru ca o serie de studii sustin ca esecul de a stabili o relatie romantica in timpul adolescentei - ii poate afecta viitorul emotional in anii care urmeaza. Si chiar viitoarele relatii de dragoste.

Discuta cu copilul tau, degajat -  despre propriile tale experiente romantice din adolescenta si mai ales, nu uita sa ii povestesti si dezamagirile emotionale ale acelor vremuri. Nu uita in nici un moment ca tu, ca parinte, trebuie sa fii primul sau prieten si confident. Daca ratezi acest rol, nu vei putea sa ii dai cele mai bune sfaturi ...

Citeste si: 11 reguli ale unui parinte de adolescent 

Liceenii si dragostea ...

Un studiu facut in America, a scos la iveala ca 8 din 10 persoane mature au trecut printr-o relatie romantica foarte intensa in anii adolescentei. De fapt, intrebarea este ce au facut ceilalti doi din cei 10? Nu au vazut filmul Liceenii la vremea cand erau liceeni?

Discuta cu copilul tau despre faptul ca iubirea vine si cu despartiri - si ca toate aceste lucruri sunt normale. Nu rade de emotiile adolescentului ranit pentru ca acest lucru il poate conduce la depresie.

Adolescentii indragostiti au un risc mai ridicat de a deveni depresivi

Pe de alta parte, atentie, e bine de stiut ca adolescentii indragostiti au un risc mai ridicat de a deveni depresivi, de a avea probleme cu alcoolul si delicventa decat cei care nu sunt implicati romantic in relatii.

Comunicarea cu un copil adolescent - poate cea mai mare provocare a parintilor

In orice moment liber, copilul meu adolescent sta cu ochii tinta in telefon. E tot mai taciturn - detaliile lipsesc, emotiile par a fi ecranate. Cum s-a schimbat asa de mult copilul meu - care pana acum cateva luni imi spunea si cate pisici trec prin curtea scolii si ce cravata avea profesorul de istorie? Ce se intampla cu un adolescent si cum putem sti mai multe despre emotiile sale? Este comunicarea cu un copil adolescent o provocare? Citeste ce credem noi in continuare la acest link >

7 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 
Cand nu iti plac prietenii copilului tau

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Mirela scrie pe blogul Desprecopii aici.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII