Scaunul bebelușului (căcuță) - iată ce poate semnala culoarea și cum trebuie să fie: GHID COMPLET

Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie: GHID COMPLET

Scaunul bebelușului (căcuță) - iată ce poate semnala culoarea și cum trebuie să fie: GHID COMPLET

Una din grijile proaspetilor parinti este despre ce inseamna culoarea si consistenta continutului solid sau mai putin din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai unei clinici pediatrice din SUA. Speram sa iti foloseasca.

Iată ce poate să insemne culoarea si textura continutului de scutec - un ghid. Succes in continuare la schimbatul scutecelor!

- despre acest ghid al scaunului bebelusului - sau continutului scutecului - sau al cacutei, veti citi:
O noua grija: ce inseamna culoare si consistenta conitutului solid din scutec sau asa numitul cacuta
Iata ghidul scaunului bebelusului (cacuta)
Cand ceva nu e in regula
Despre constipatie sau diaree la bebelus
Probleme la nou nascuti
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali
 

O nouă grija: ce inseamnă culoarea și consistența continutului solid din scutec sau asa numitul căcuță

Imediat ce iti tii bebelusul in brate  pentru prima data, realizezi ca incepe o noua perioada in viata ta. Ai devenit mama (sau tati), wow ce frumos. In fiecare zi ai sa descoperi cata dragoste te invaluie atunci cand iti vezi prichindelul. Ei bine, să trecem si la alte lucruri mai practice - pentru ca a crește un bebeluș include si o serie de detalii practice pe care tu, ca mamica sau tatic buimac incepi sa le inveti... si, suprinzator, devii expert dupa o vreme.

scaunul bebelusului

Iata asadar, una din grijile proaspetelor mamici de la Desprecopii - este despre ce inseamna culoare si consistenta conitutului solid din scutec... da, vorbim despre căcuță. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai clinicii pediatrice din Cleveland, SUA. Speram sa iti foloseasca. Asadar, succes in continuare la schimbatul scutecelor.

Iată ghidul scaunului bebelușului (căcuță)

 

Căcuță Verzui inchis - spre negru - ca un namol

Acesta este primul cacuta al bebelusului si vede lumina zilei in primele zile de viata ale sale. Se numeste meconiu si are scopul de a scoate din bebelus toate materialele pe care le-a inghitit in uterul mamicii: lichid amniotic, celule intestinale, par (lanugo), mucus, lichid de bila si apa.  Daca nu vezi acest cacuta in primele 48 de ore, e important sa comunici pediatrului acest lucru.

Acest cacuta este foarte lipicios. Pentru acest cacuta ai nevoie multe servetele umede.  

Căcuță galben, mustaros si cu miros dulceag

In primele lor saptamani de viata, bebelusii alaptati au 3 pana la 4 scaune de acest gen - moi - la fiecare 24 de ore.

Multi bebelusi fac cacuta dupa fiecare masa, asa ca nu te ingrijora. In cateva saptamani ar putea sa mai rareasca aceasta nebunie a mustarului .... si sa ofere acest gen de cacuta doar o data pe saptamana. Este normal. 

Căcuță gri verzui, destul de vascos

Bebelusii hraniti cu lapte formula au cacuta mai tare deca cei alaptati si il fac o data pe zi. Poate fi gri verzui dar poate fi si galben sau verzui.

Consistenta acestui cacuta este ca cea a humusului sau untului de arahide.  

 

Căcuță verzui - maroniu

Nu te speria. Odata cu introducerea solidelor, vei descoperi in scutece o alta combinatie de guacamole asteptandu-te la momentul de primenire.

Cu cat bebelusul va manca mai multe feluri de alimente, vei reusi sa distingi culorile despre care e vorba: de la portocaliu la galbe - si uneori vei putea gasi chiar cate o pastaie sau o boaba de strugure. E normal. 

Căcuță spre maroniu, solid

Dupa varsta de un anisor pana la trei ani, cacuta se transforma si devine mai solid - ca un fel de plastilina moale.

Deja nu mai este important de cate ori fac cacuta pe zi. Ceea ce conteaza este consistenta. Problema mai putin placuta este ca de acum cacuta incepe sa arate tot mai mult cu scaunul unui adult. 

Căcuță verde inchis

Un cacuta verde brad poate fi destul de infricosator pentru o mamica sau tatic dar de obicei nu este un motiv de ingrijorare.

Cauza cea mai probabila este faptul ca bebelusul mananca un lapte formula cu adaos de fier. Culoarea nu are nici o  influenta asupra sanatatii copilului ci a celui care il schimba. 

Căcuță verde deschis, cu bilute mici de aer

Aici vorbim de un verde luminos - dechis. Acest gen de cu,oare poate fi vazuta la bebelusii care sug dintr0un san si sunt repede schimbati la alt san, ne-ajungand sa manance si din laptele ramas in acel san.

Incearca sa tii bebelusul la san = sa manance = pana sanul se goleste complet. Virusii pot de asemeni cauza astfel de scaune la bebelus - asa ca e bine sa spui asta pediatrului daca vezi ca bebelusul nu e bine.

Cand ceva nu e in regulă

Căcuță rosu

Scaunul bebelusului nu trebuie sa fie rosu. Ce ar putea fi fara probleme in acest caz? - daca a mancat sfecla rosie, anumite medicamente sau coloranti alimentari. Insa, e importnat de stiu ca daca bebelusul are fire rosii prin scutec - poate fi semnal de sange in cacuta.

Mici cantitati de sange ar putea fi cauzate de constipatie insa cantitati mai mari sunt un motiv de ingrijorare. Alarma.  

Căcuță alb ca și creta

Un cacuta de culoare alba NU este o gluma. Daca bebelusul nu produce bila (care da scaunului acea culoare caracteristica) - va fi lipsit de culoare si va fi ca o creta.

Acest lucru poate fi semnul unei probleme serioase a ficatului sau a vezicai biliare. Alarma

 

Căcuță negru

Desi cacuta negru, ca namolul este normal la nou nascuti, aceasta culoare poate fi un semn de ingrijorare daca bebelusul are mai mult de 3 zile.

Acest gen de cacuta are numele de Melena - iar acest  gen de cacuta tare si negru poate fi un semnal ca sange a intrat in sistemul gastrointestinal al bebelusului. Alarma!! de anuntat imediat medicul pediatru.

 Citeste si: Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic

Despre scaunul bebelusului, mai avem informatii

Cate scaune pe zi ar trebui sa aiba un nou-nascut?

De ce are bebelusul scaunul negru?

De ce bebelusul are scaunul verde?

Bebelușul nu are scaun? Iată cum ajutăm bebelușul să aibă un scaun - sfaturi practice pentru părinți stresați

Despre constipatie sau diaree la bebelus:

Diareea la bebeluși: cauze și ce e de făcut - sfatul medicului pediatru

Diareea la bebeluși: cauze și ce e de făcut - sfatul medicului pediatru

👶 Diareea unui bebeluș poate avea mai multe cauze, cum ar fi:1️⃣ Schimbarea în alimentație - dacă a început diversificarea sau în cazul laptelui…

Constipația bebelușului: cauze și ce e de făcut- sfatul medicului pediatru

Constipația bebelușului: cauze și ce e de făcut- sfatul medicului pediatru

Constipația la bebeluși este una dintre cele mai frecvente panici ale mămicilor de la Desprecopii. Multe mămici cred că dacă bebelușul nu are un scaun pe zi,…

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. Maria
    Mariatrimis la 3/1/2024

    Buna,am un nepotel de 3 luni care are scaun o data la 14 zile ajutat cu masaj si supozitor ,iar acum nici la 14 zile nu mai face nici dupa clisma si suntem foarte speriati.. Ne puteti ajuta sau indruma? Va multumim

    Raspunde la acest comentariu
  2. Irina
    Irina trimis la 9/9/2023

    Buna seara am un baietel de 3 luni, a facut caca galben cu sange (mucus) dupa a inceput sa faca scaune verzi cu mucus. Sunt foarte speriata

    Raspunde la acest comentariu
  3. Mirela
    Mirela trimis la 21/3/2023

    Am un bebe de 3 luni care, am observat în scutec cacuţa cu fire roşu de sânge şi un mucus gelatinos, menţionez cînd face cacuţa se încordeaza şi cînd în rezultat în scutec surpriza, se întîmpla o data în zi sa întâlnesc aces lucru în scutec (deja de 2 zile). E motiv de îngrijorare?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Mariana
    Mariana trimis la 9/7/2022

    Buna seara, am asa o intrebare beby o saptamina o facut cacuta de culoare Verde, dar azi o facut cu mucus alb Mai mult mucus alb. E Motiv de ingrijorare, ce puteti sami recomandat. Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Robert
    Roberttrimis la 18/1/2022

    Buna ziua bebe de 3 luni şi jumatate a facut roşu în gât şi febra i-am dat sirop şi ia scazut febra dar acum a facut diaree îmi puteţi spune cauza diareei?

    Raspunde la acest comentariu
  6. Elena Diana
    Elena Dianatrimis la 1/12/2021

    Buna!Bebele meu in varsta de 9 luni face caca tare si foarte des!de cateva ori pe zi!nu sangereaza sau altceva!mananca alimente solide si bea lapte formula!Ce i ar lutea provoca scaun asa des si tare?Multumesc pt eventualele raspunsuri!

    Raspunde la acest comentariu
  7. Anca
    Ancatrimis la 5/4/2021

    Buna ziua! Am un bebe de 7 luni, face caca cu niste firicele rosii, vreau sa mentionez ca dupa ce am nascut la spital o asistenta la rupt cu termometru la fundulet sii ca pana la 6 luni nu a facut caca fara supozitor si o data pe saptamana, pediatrul mi-a recomandat Minez si de 3 ori pe zi cate 5 picaturi de espumisan! Acum face o data pe zi sau la doua zile fara ajutor,numai ca face cu firicele rosii si cu un pic de mucus!

    Raspunde la acest comentariu
  8. Blifam
    Blifamtrimis la 27/1/2021

    Buna ziua. Am un bebe de 9 zile si face caca lipicios cu mucus. E vreo problema cu el? E linistit,doarme foarte bine,nu plange. Caca nu miroase urat doar ca are firicele de mucus. Astept un raspuns. Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Ioaea
    Ioaeatrimis la 4/12/2020

    Buna bebe de 3 luni na facut daca de 7 zile,se simte bine,pune in greutate e vesel adaptez la san.Sunt îngrijorata ca pana cum facea mai des .Multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII