Congelarea ovulelor – un subiect fierbinte in anumite companii

Congelarea ovulelor

Congelarea ovulelor

  • Congelarea ovulelor se numara printre procedurile care au revolutionat in ultimii ani cercetarile legate de fertilitate si de fertilizare. Daca in trecut ceasul biologic al unei femei era conditionat de inaintarea in varsta, astazi, cel putin in teorie, o femeie poate deveni mama la orice varsta, cu ajutorul uluitoarelor descoperiri medicale menite sa produca schimbari radicale in societatea contemporana.

Facebook si Apple au anuntat ca vor finanta congelarea de ovule pentru angajatele lor
Controverse...
Va invitam la dezabatere

Congelarea ovulelor se numara printre procedurile care au revolutionat in ultimii ani cercetarile legate de fertilitate si de fertilizare. Daca in trecut ceasul biologic al unei femei era conditionat de inaintarea in varsta, astazi, cel putin in teorie, o femeie poate deveni mama la orice varsta, cu ajutorul uluitoarelor descoperiri medicale menite sa produca schimbari radicale in societatea contemporana. Atunci cand procedura este reusita, congelarea ovulelor le permite practic femeilor sa isi conserve fertilitatea, pana cand isi doresc sa devina mame. Procedura este insa extrem de costisitoare, pretul ei ajungand la aproximativ 10000 de dolari, la care se adauga cate 500 de dolari anual pentru depozitare.

Facebook si Apple au anuntat ca vor finanta congelarea de ovule pentru angajatele lor

Desi este de mai mult timp un subiect ce starneste nu doar curiozitatea, ci si numeroase opinii pro si contra, congelarea ovulelor a revenit in atentie de curand, de cand doua mari firme, Facebook si Apple, au anuntat ca vor finanta congelarea de ovule pentru angajatele lor, pentru ca acestea sa poata avea mai intai o cariera prefesionala, dar sa nu rateze si sansa de a fi mame mai tarziu. 

Dominate in genere de spiritul masculin, marile firme din Silicon Valley, incearca in ultimii ani sa atraga in acest domeniu de viitor care este tehnologia IT si femeile. Asa se explica si initiativa pe care cei doi giganti in domeniu au avut-o cu privire la subiectul congelarii ovulelor, finantarea acestei proceduri fiind privita ca un fel de recompensa oferita femeilor care decid sa isi dedice prima parte a vietii unei cariere in companiile respective. Conditiile in care angajatele celor doua companii pot beneficia de acest privilegiu difera de la o companie la alta, insa suma de care pot beneficia se ridica pana la 20000 de dolari.

Angajatele de la Facebook au inceput deja sa beneficieze de acest beneficiu inca din acest an, iar cele de la Apple vor beneficia de el din ianuarie 2015.
Dincolo de masura in sine, pe care firmele mentionate o promoveaza ca pe un mare avantaj oferit angajatelor lor, exista destule suspiciuni in ceea ce priveste utilitatea ei efectiva, atata timp cat Societatea Americana de Medicina Reproductiva nu are suficiente statistici in ceea ce priveste nasterea copiilor conceputi din ovule congelate, manifestandu-si inca numeroase rezerve legate de procedura ca atare. De altfel sansele de succes in ceea ce priveste o sarcina rezultata in urma fecundarii unui ovul congelat sunt inca mici, medicii recomandand ca rezerva de ovule sa fie de cel putin 20, pentru a avea sanse mai mari de reusita prin reluarea procedurii de inseminare ori de cate ori este nevoie. Cu toate acestea in ultimii ani, in SUA, numarul femeilor care isi congeleaza ovulele s-a dublat, ceea ce antreneaza de la sine o preocupare intensa a cercetatorilor in domeniu in a gasi solutii viabile pentru ca o sarcina rezultata in urma fertilizarii unui ovul congelat sa poata fi dusa la bun sfarsit. Desi este inca un domeniu cu multe necunoscute, femeile par a fi foarte receptive la ideea de a-si putea controla fertilitatea prin amanarea momentului in care vor deveni mame atat cat isi doresc ele. Un studiu publicat in 2013 in revista Fertility and Sterility a scos, de altfel, in evidenta faptul ca majoritatea femeilor care au apelat la procedura de congelare a ovulelor se simt mult mai puternice la gandul ca isi pot continua viata in directia pe care o doresc si ca pot sa faca tot ce isi doresc in viata fara a fi nevoite sa isi planifice totul in functie de momentul in care devin mame. In plus, procedura  le da sentimentul de libertate a alegerilor pe care le fac si elimina o parte din frustrarile pe care femeile le acumuleaza in permanenta lupta cu barbatii, in ceea ce priveste cariera.

Controverse...

Decizia celor doua mari companii a starnit insa si numeroase controverse, in ciuda faptului ca initiativa a fost salutata de Brigitte Adams, fondatoarea forumului Eggsurance.com, care a declarat ca masura este bebefica pentru femei, deoarece a deveni mama si a avea in acelasi timp o cariera este un lucru foarte dificil. In opinia ei, oferindu-le sansa de a-si conserva ovulele, companiile investesc in ele, sprjinindu-le sa aiba viata pe care si-o doresc.

Exista si voci care se intreaba insa daca este aceasta masura cu adevarat un mod de a ajuta femeile sa imbine cariera cu ipostaza de mama sau este doar un mod mascat al companiilor de a se folosi de dorinta femeilor de a avea o cariera si de a fi promovate, oferindu-le, la schimb, promisiunea ca vor putea deveni mame mai tarziu, atunci cand firma nu va mai avea nevoie de serviciile lor si vor putea sa creasca linistite copii conceputi din ovule puse la pastrare. Nu este oare aceasta incurajare a femeilor de a-si congela ovulele un fel subtil de a spune ca sarcina si serviciul sunt incompatibile si ca femeile nu sunt capabile sa fie in acelasi timp si mame si sa aiba o cariera de succes?

Va invitam la dezabatere

Chiar daca la noi o astfel de dilema este inca ceva utopic chiar si pentru sistemele de asigurari medicale ale firmelor private, totusi subiectul merita dezbatut din perspectiva principiilor pe care le pune in discutie. Ce parere aveti, asadar, despre initiativa firmelor americane de a finanta congelarea ovulelor propriilor angajate, in schimbul dedicarii acestora unei cariere in cadrul companiei? Va invitam la dezbatere pe forumul DC >> AICI

Va recomandam sa mai cititi

Celebritatile la a doua tinerete si tratamentele de fertilitate

Celebritatile la a doua tinerete si tratamentele de fertilitate

Din multe motive, tot mai multe femei aleg sa amane momentul de a deveni mame pana cand depasesc varsta de 30 de ani. Unele sunt prea ocupate straduindu-se sa-si atinga obiectivele individuale…

O noua tehnica FIV creste sansele de a ramane insarcinata

O noua tehnica FIV creste sansele de a ramane insarcinata

O noua tehnica FIV, la jumatate de pret, s-a dovedit a creste spectaculos sansele de a concepe un copil. Este deosebit de eficienta in special pentru viitoarele mamici cu varste de peste 30 de ani si…

Donarea de ovule si embrionii: despre selectarea donatoarei si sansele de reusita ale sarcinii

Donarea de ovule si embrionii: despre selectarea donatoarei si sansele de reusita ale sarcinii

Femeile care se afla in apropierea varstei de 40 de ani si chiar dupa, care incearca sa conceapa un copil, iau probabil in calcul utilizarea ovulelor altei femei, mai tinere, cunoscuta sub denumirea…

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

autor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate: Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII