12 principii despre fericire pe care trebuie să le știe copilul tău

12 principii despre fericire pe care trebuie sa le stie copilul tau

12 principii despre fericire pe care trebuie să le știe copilul tău

Iti doresti totul pentru copilul tau si bineinteles, vrei sa fie fericit. Arta de a te face insuti fericit este ceva ce putem sa o facem la orice varsta. E important de stiut ca nimeni nu este sau nu poate fi fericit 100% in orice moment. Copilul trebuie sa stie ca viata are suisuri si coborasuri.

⇒ Iată ce trebuie să știe copilul despre fericire - 12 principii care il vor invăța să fie un adult fericit.

- 12 principii despre fericire pe care trebuie sa le stie copilul tau:
Cum ne pregatim copilul pentru fericire?
Pregatirea copilul pentru fericire: 12 principii pentru a fi fericit
Alte lectii de viata pentru copilul tau
Forumul parintilor de adolescenti

 

Cum ne pregatim copilul pentru fericire?

Iti doresti totul pentru copilul tau si bineinteles, vrei sa fie fericit. Pentru un parinte, a discuta despre fericire cu copilul sau pare sa fie si usor si greu in acelasi timp. Pe de o parte, cand incerci sa definesti fericirea sau ce te face fericit, realizezi ca fiecare persoana intelege si traieste fericirea diferit. La fel si cand vrei sa explici copilul tau ce inseamna fericirea ... devii brusc nesigur: ce ii spui?

Cum il poti face sa simta fericirea de la inaltimea sa de copil sau adolescent? Dar mai ales ce lectii despre fericire trebuie sa stie de la tine?

Pregatirea copilul pentru fericire: 12 principii pentru a fi fericit

Arta de a te face insuti fericit este ceva ce putem sa o facem la orice varsta. E important de stiut ca nimeni nu este sau nu poate fi fericit 100% in orice moment. Copilul trebuie sa stie ca viata are suisuri si coborasuri. Ei bine, iata 12 principii despre fericire care pot fi explicate copilului. 

1. Nu astepta pasiv sa vezi daca vei fi fericit (sau sa ai fun) in diverse ocazii. In loc de aceasta asteptare, decide de la inceput sa te simti bine, indiferent de circumstante. Bucura-te de orice zi, indiferent de vreme. Incearca sa faci din orice ocazie o amintire frumoasa, indiferent de cei din jurul tau.

2. Iesi afara si te joca.
Si noua ni s-a spus asta cand eram copii - si iata si noi ca parinti simtim nevoia sa va spunem ca joaca e superba. Iesi afara, simte aerul proaspat, mergi la plimbare in jurul casei sau blocului, iesi cu cainele, arunca-i un bat, canta cu voce tare si imagineaza-te ca esti un spion care trece printr-un teritoriu dusman. Sau imagineza-ti orice ce te amuza si te binedispune. Fa o promisiune ca te vei juca mai mult - asta e parte din fericirea ta.

3. Incearca sa ai prieteni adevarati.
Prietenii adevarati - cei carora le pasa de tine - sunt de mare pret. Incearca sa te intalnesti cu ei regulat si fa-i sa inteleaga ca tii la prietenia lor. Majoritatea oamenilor nu au mai mult de 2 prieteni adevarati asa ca nu trebuie sa crezi ca nu esti popular daca nu ai mai multi.

4. Fii apropiat cu familia ta, cu verii, cu unchii, cu familia extinsa. Fiind mai aproape de membri ai familiei tale - iti poate oferi o baza de suport pentru momente mai grele si de asemeni iti ofera o legatura cu originea ta. Stiind ca apartii unei familii este un mod de a te simti fericit.

5. Gandeste-te tine si la talentele tale - cele pe care le stii tu atat de bine. Orice om are niste talente. Tu la ce esti tu bun? Fa-ti promisiunea de a-ti dezvolta mai mult talentele si abilitatile - pentru ca ele te reprezinta. Gandeste-te ce talent unic ai tu.  Daca tu nu il descoperi in tine - va ramane mereu necunoscut de altii si e pacat.

6. Incearca sa te inconjori de oameni/prieteni care te apreciaza pentru ceea ce esti si pentru talentele/darurile tale.

7. Daca reusesti sa gasesti nisa unde talentul si abilitatile tale sunt pretuite, aceasta este o baza sigura de succes si fericire.

8. Ignora si evita grupurile in care talentele si abilitatile tale nu sunt pretuite. Nu toata lumea te va place sau iti va pretui talentul si trebuie sa stii asta de la inceput. Accepta acest lucru si mergi in drumul tau.

9. Crede in visele si sperantele tale.
Cauta si urmeaza-ti pasiunile. Viseaza visul cel mare si fa-ti promisiunea tie insati ca vei avea o viata minunata si fericita.

copilarie fericita

10. Rade... razi, inconjoara-te de oameni care au umor, citeste carti care te fac sa razi, filme comice, citeste glume, fa-i pe altii sa rada. Asta te va face fericit.

11. Crede in ceva special - crede in faptul ca tu poti aduce o contributie pentru oamenii acestei planete.

12. Iubeste. Iubeste cat de mult poti. 

referinte
Aceste principii sunt gandite de Andrew Fuller, un psiholog australian specializat in studiul fericirii. Acesta este seful departamentului de Psihiatrie si al Universitii din Melbourne, Australia.


Citeste si: #YOLO

Alte lectii de viata pentru copilul tau:

Orientarea sexuală – o problemă delicată de discutat cu propriul copil

Orientarea sexuală – o problemă delicată de discutat cu propriul copil

Iti mai aduci aminte de perioada adolescentei, de vremurile in care erai in liceu si iti batea inima cu putere atunci cand vorbeai cu cineva fata de care simtei mai mult decat prietenie? Iti mai…

Cât de sinceră poate fi o mamă chiar atunci când adevărul doare - sfatul psihologului

Cât de sinceră poate fi o mamă chiar atunci când adevărul doare - sfatul psihologului

Cât de sinceră poate fi o mamă chiar atunci când adevărul doare? Cât de realist/dur poate fi mesajul pe care îl transmitem copiilor noștri? Îi…

Cum îți înveți copilul adolescent ce e dragostea ...

Cum îți înveți copilul adolescent ce e dragostea ...

Adolescentii se indragostesc, sufera, au dezamagiri, au iubiri, au pasiuni secrete. Si da, accept ca asta il va paste si pe copilul meu, aflat la inceput de adolescenta. Ca mama de baiat ma intreb…

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. AlinaB.
    AlinaB.trimis la 6/11/2014

    Excelent articol. Ca intotdeauna, cele mai utile si speciale informatii le gasesti pe Desprecopii. Felicitari, ati ramas cei mai buni.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII