10 lucruri pe care nu le stiai despre tine

10 lucruri pe care nu le stiai despre tine

10 lucruri pe care nu le stiai despre tine

  • Corpul uman este o masina extraordinara, plina cu lichid, care se misca si amesteca cu o precizie demna de invidiat substantele chimice care-i sunt necesare, care fabrica totul: de la memorie la mucus. In ceea ce urmeaza, am explorat cateva din misterele complexe, frumoase sau doar cele brute a felului in care ea functioneaza.

Pielea noastra are patru culori
Lumea rade o data cu noi
Creierele mari au dus la guri "inghesuite"
Firele de par din celule, "transporta" mucusul
Pubertatea remodeleaza structura creierului, si ne face sa trecem peste interdictii
Mii de ovule neutilizate de ovare
Si creierul are nevoie de hrana !
Oasele se rup pentru a echilibra nivelul de minerale
Pozitia corpului ne afecteaza memoria
Stomacul secreta acid coroziv 
 
Corpul uman este o masina extraordinara, plina cu lichid, care se misca si amesteca cu o precizie demna de invidiat substantele chimice care-i sunt necesare, care fabrica totul: de la memorie la mucus. In ceea ce urmeaza, am explorat cateva din misterele complexe, frumoase sau doar cele brute a felului in care ea functioneaza.

Pielea noastra are patru culori

Toate tipurile de piele, fara a fi colorata, ar aparea alb-crem. La vasele de sange de la suprafata, adaugati o tenta de rosu. Adaugati apoi, putin galben. In cele din urma, melanina, in tonuri de sepia, creata ca raspuns la razele ultra-violete, apare neagra in cantitati destul de mari. Aceste patru nuante se amesteca in proportii diferite si, astfel, rezulta pielea diferit colorata a tuturor popoarelor de pe Pamant.

Lumea rade o data cu noi

Ca si in cazul cascatului, doar simpla vedere a unei persoane care face gestul ne face sa ne fie si noua somn, rasul s-a dovedit a fi un gest social de mimetism. Rasul unei persoane stimuleaza, de fapt, regiunea creierului asociata cu miscarile fetei. Mimetismul joaca un rol important in interactiunea sociala: stranutul, rasul, plansul si cascatul, putand fi modalitati de a crea legaturi sociale puternice in cadrul unui grup.

Creierele mari au dus la guri "inghesuite"

Evolutia nu este perfecta. Daca ar fi fost, am fi avut aripi in locul maselei de minte. Unele caracteristici inutile raman la o specie pur si simplu, deoarece sunt inofensive. Dar molarii de minte nu au fost intotdeauna doar un dinte in plus la numaratoare pentru dentisti. Cu mult timp in urma, ei erau al treilea set de molari necesari pentru a mesteca carnea. Dar, in timp, asa cum creierele noastre s-au marit, structura maxilarelor noastre s-a schimbat, lasandu-ne cu o gura supra-aglomerata.

Firele de par din celule, "transporta" mucusul

Cele mai multe fire de par care cresc din celule ne ajuta cu o varietate de functii, de la digestie la auz. In nas, acestea (numite si cilia) ajuta la scurgerea mucusului din cavitatea nazala pana in gat. Vremea rece incetineste procesul de golire, provocand producerea unei rezerve de mucus, motiv pentru care avem nevoie de servetele pentru nas. Membranele nazale umflate sau condensul pot provoca, de asemenea, "infundarea" nasului.

Pubertatea remodeleaza structura creierului, si ne face sa trecem peste interdictii

Stim ca pubertatea aduce cu ea modificari hormonale in corp, necesare pentru pregatirea lui pentru reproducere. Ce ii face pe adolescenti atat de vulnerabili emotional? Hormoni ca testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor in creier, iar modificarile aduse la structura creierului au multe consecinte comportamentale. Asteptati-va la un comportament apatic, decizii prost luate pe perioada de maturizare a cortexului frontal.

Mii de ovule neutilizate de ovare

Cand o femeie atinge sfarsitul anilor 40 sau inceputul a 50, ciclul menstrual lunar care controla nivelul de hormoni si pregatea ovulele pentru inseminare, se opreste. Ovarele produc din ce in ce mai putin estrogen, aducand in acest moment schimbari fizice si emotionale in intreg corpul. Foliculii subdezvolati ai ovulelor incep sa nu mai paraseasca ovarele la fel de regulat ca inaite. La varsta adolescentei, media de foliculi de ovule subdezvoltate este de 34.000, din care doar 350 reusesc sa ajunga la maturitate in timpul vietii (in medie, cam 1 pe luna). In cele din urma, foliculii oualelor nefolosite se deterioreaza. Fara vreo sarcina potentiala la orizont, creierul poate opri eliberarea de ovule.

Si creierul are nevoie de hrana!

Desi reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului nostru, creierul are nevoie de 20% din totalul de oxigen pe care il avem si, calorii. Pentru a-l pastra bine aprovizionat in permaneneta, avem trei artere cerebrale majore care in mod constant pompeaza oxigen. Un blocaj sau o pauza a uneia dintre ele duce la infometarea celulelor creierului, lipsindu-l de energia de care are nevoie pentru a functiona, afectand, totodata, functiile controlate de regiunea respectiva. Acesta este ceea ce numim un accident vascular cerebral!

Oasele se rup pentru a echilibra nivelul de minerale

Pentru a sustine organele si muschii din corpul nostru, oasele ajuta la reglarea nivelului de calciu. Oasele contin atat fosfor cat si calciu, necesare  de altfel, atat pentru muschi cat si pentru nervi. In cazul in care organismul resimte o lipsa a unuia dintre ele, anumiti hormoni provoaca ruperea oaselor pana cand nivelul de calciu atinge din nou nivelul de concentratie adecvat.

Pozitia corpului ne afecteaza memoria

Daca nu reusti sa va amintiti aniversarea nuntii, incercati sa stati intr-un genunchi! Un miros sau un sunet, pot evoca un episod din copilaria indepartata. Conexiunile pot fi evidente (un clopotel al unei biciclete va poate aminti de traseul pe care il parcurgeati atunci cand imparteati ziare). Un studiu recent ajuta la descifrarea acestor aspecte, raportand faptul ca episoadele din trecut ne revin in memorie mai repede daca adoptam aceeasi pozitie a corpului, similara cu cea pe care am avut-o la momentul evenimentului.

Stomacul secreta acid coroziv

Cu totii avem in stomac un lichid periculos: celulele stomacului secreta acid clorhidric, un compus coroziv folosit pentru tratarea metalelor in lumea industriala. El poate distruge otelul, dar, mucoasa peretelui stomacului il pastreaza in conditii de siguranta in sistemul digestiv pentru a digera alimentele.

Mai cititi si urmatoarele:

Zaharul este toxic si cauzeaza diabet

Zaharul este toxic si cauzeaza diabet

Un studiu recent face legatura dintre consumul de zahar si cresterea procentului de diabet zaharat, prin examinarea datelor cu privire la consumul marit de zahar si procentul in crestere a persoanelor…

De ce ne îngrășăm odată cu trecerea anilor?

De ce ne îngrășăm odată cu trecerea anilor?

Oare de ce odata cu inaintarea in varsta e tot mai greu sa scapam de kilogramele in plus?Acumularea kilogramelor nedorite este de multe ori o probleme pentru multe femei si multi barbati de o anumita…

Ce ne dezvaluie cosmarurile despre sanatatea noastra

Ce ne dezvaluie cosmarurile despre sanatatea noastra

Cosmarurile ne pot face sa ne trezim noaptea, plini de o transpiratie rece, dar nu consideram ca merita a fi mentionate medicului nostru. Ar trebui oare? Oamenii de stiinta cred ca cosmarurile…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII