Când dăm lapte de vacă bebelușului? Sfatul medicului pediatru.

Cand dam lapte de vaca bebelusului? Sfatul medicului pediatru.

Când dăm lapte de vacă bebelușului? Sfatul medicului pediatru.

Cand dam lapte de vaca bebelusului - este una dintre intrebările de pe forumul mămicilor de bebeluși de la Desprecopii.

• Exista mai multe motive pentru care se intarzie introducerea laptelui de vaca la copiii ce nu au implinit inca un an. Dar dupa 12 luni, ce fel de lapte putem sa ii dam? De vaca sau formula? Iata raspunsurile la aceste intrebari si sfatul medicului pediatru.

- despre cand dam lapte de vaca unui copil, veti citi:
De ce nu se da lapte de vaca la bebelusi, pana la 12 luni?
Bebelusul nu poate digera laptele de vaca
Cat de mult lapte ar trebui sa bea copilul meu?
Ii pot da copilului lapte fara grasimi sau cu un continut scazut de grasimi?
Copilul meu nu vrea sa bea laptele de vaca. Trucuri?
Ce se intampla daca copilul meu nu-i plac nici produse lactate? Ce se intampla daca are o alergie sau daca suntem vegani?
Ar trebui sa cumpar lapte organic sau fara hormoni pentru copilul meu?
Ar putea copilul meu sa aiba o alergie la lapte?
Dupa 12 luni, lapte praf formula sau lapte de vaca?

Cand pot da lapte de vaca bebelusului?

 Cand pot da lapte de vaca bebelusului? - se intreaba multe mamici pe forumul Desprecopii? Exista multe mamici care sunt nedumerite de ce nu se poate da lapte bebelusului in primul an de viata. Ei bine, iata explicatii in randurile de mai jos.

De ce nu se da lapte de vaca la bebelusi, pana la 12 luni?

Exista mai multe motive pentru care se intarzie introducerea laptelui de vaca la copiii ce nu au implinit inca un an.

Bebelusul nu poate digera laptele de vaca

Bebelusii nu pot digera laptele de vaca la fel de complet sau de usor ca laptele matern sau formula. Laptele de vaca contine concentratii ridicate de proteine ​​si minerale, care pot obosi  rinichii imaturi ai bebelusului. In plus, laptele de vaca nu are valorile necesare de fier, vitamina C, si alte elemente nutritive pentru sugari. Acesta poate provoca chiar anemie feripriva la unii copii, deoarece proteinele ​​din laptele de vaca pot irita mucoasa sistemului digestiv, ceea ce duce la scaune cu sange. In cele din urma, laptele de vaca nu ofera cele mai sanatoase tipuri de grasimi pentru copiii in crestere.

Odata ce copilul este gata sa-l digere, laptele de vaca devine o parte importanta a alimentatiei sale. Este o sursa bogata de calciu, perfecta pentru oase puternice si dinti, ajuta la reglarea coagularii sangelui dar si controlului muscular. Este una din putinele surse de vitamina D, care ajuta corpul sa absoarba calciul si este esentiala pentru cresterea oaselor. In unele tari, laptele este imbogatit cu vitamina D. (razele ultraviolete sunt o alta sursa, dar sunt blocate de protectia solara).

Laptele contine, de asemenea, proteine ​​pentru crestere, precum si carbohidrati, care va oferi copilului energia de care are nevoie pe tot parcursul zilei.

Cat de mult lapte ar trebui sa bea copilul meu?

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), majoritatea copiilor isi vor lua doza suficienta de calciu si vitamina D daca vor consuma 2 - 2 1/2 cani de lapte de vaca pe zi. Oferiti copiilor lapte integral (daca nu sunt la risc crescut de obezitate).

Nu dati copilului mai mult de 3 cesti de lapte pe zi pentru ca astfel acesta nu va mai dori si alte alimente in completarea alimentiei zilnice. Daca copilului dumneavoastra ii este inca sete, ofertiti-i apa.

lapte vaca copil

Ii pot da copilului lapte fara grasimi sau cu un continut scazut de grasimi?

In cele mai multe cazuri, nu inca. AAP recomanda laptele integral. Copiii la aceasta varsta au nevoie de continutul ridicat de grasime din laptele integral pentru a mentine o cresterea in greutate normala si pentru a ajuta corpul sa absoarba vitaminele A si D. Lapte degresat ofera o concentratie prea mare de proteine ​​si minerale pentru ei. Odata ce copilul implineste 2 ani, puteti trece la un lapte mai slab.

Posibile exceptii: Daca esti supraponderal sau obez, sau ai un istoric familial de obezitate, colesterol ridicat, sau boli cardiovasculare, medicul copilului ii poate recomanda lapte redus in grasimi (2 la suta), dupa varsta de 1.

Copilul meu nu vrea sa bea laptele de vaca. Trucuri?

Unii copii inghit cu lacomie laptele de vaca de la prima incercare. Dar, pentru ca are o textura, gust, si chiar temperatura diferita de laptele matern, unii copii ezita sa faca trecerea.

Incercati sa amestecati laptele de vaca cu lapte matern sau formula (sa zicem, o parte lapte de vaca si trei parti lapte matern/formula). Faceti trecerea treptat pana ajunge la 100 la suta lapte de vaca. Poate ajuta, de asemenea, sa il serviti la temperatura camerei.

Il mai puteti adauga in cereale, sau servi ca iaurt, branza de vaci, budinca, crema, sau shake-uri. Pueti face supa cu lapte, in loc de apa.

Ce se intampla daca copilului meu nu-i plac nici produse lactate? Ce se intampla daca are o alergie sau daca suntem vegani?

In acest caz, medicul pediatru ii va recomanda, probabil, suplimente de calciu si vitamina D.

Ar trebui sa cumpar lapte organic sau fara hormoni pentru copilul meu?

Nu exista nici o dovada concludenta ca aceste tipuri de lapte sunt mai bune pentru copii, dar nu e nimic rau in ele. (Laptele organic are tendinta de a fi mai scump.)

AAP avertizeaza parintii sa nu ofere lapte "brut" sau nepasteurizat copilului. Fara pasteurizare, laptele poate contine bacterii daunatoare sau paraziti care pot provoca boli grave sau chiar moartea.

Ar putea copilul meu sa aiba o alergie la lapte?

Alergiile adevarate la laptele de vaca sunt mai putin frecvente. Numai 2 pana la 3 la suta din copii sunt alergici la lapte, in conformitate cu AAP.

Daca copilul dumneavoastra a baut formula pe baza de lapte de vaca, puteti fi siguri ca nu va avea probleme in a tolera laptele de vaca obisnuit. Chiar si copiii care au fost alaptati exclusiv in primul an se pot obisnui cu laptele de vaca deoarece au fost expusi la proteinele ​​din lapte prin laptele mamei(cu exceptia cazului in care mama nu a consumat produse lactate).

de citit pe larg: Alergia la lapte a bebelusului

Daca copilul dumneavoastra a baut formula de soia, discutati cu medicul inainte de a trece pe lapte de vaca. El va poate recomanda sa incepeti cu o bautura de soia care a fost imbogatita cu vitamina D si calciu.

Principalele simptome de alergie la lapte sunt: sange in scaun, diaree si varsaturi. Daca copilul dumneavoastra are, de asemenea, eczeme, urticarie, o eruptie in jurul gurii si barbiei, nas infundat, ii curge nasul, tuse, respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie, ar putea fi un semn ca sistemul respirator este afectat de o alergie la lapte. Discutati imediat cu medicul!

Daca copilul dumneavoastra pare sa aiba probleme bruste si severe de respiratie sau inghitire, mergeti imediat la urgente!

Daca se dovedeste ca copilul dumneavoastra este alergic la laptele de vaca, veti dori sa fiti atent si sa evitati alimente precum branza de vaci, lapte condensat, inghetata, iaurt, margarina care contine lapte, unt, ciocolata cu lapte, lapte praf si nu numai - verificati cu atentie toate etichetele produselor. Datorita unei legi adoptate in 2004, toti alergenii trebuie sa fie marcati in mod clar pe produsele alimentare - in acest caz, eticheta va spune "poate contine urme de lapte".

 de citit: Retete de piureuri pentru bebelusi - lunile 7-8

Retete de piureuri pentru bebelusi - lunile 9-12

Dupa 12 luni, lapte praf formula sau lapte de vaca?

Dupa 12 luni, lapte praf formula sau lapte de vaca?

Societatea Americana de Pediatrie ii sfatuieste pe parinti ca dupa 12 luni sa diversifice alimentatia copilului din ce in ce mai intens, acest lucru insemnand inclusiv introducerea laptelui de vaca. Dupa un an, sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a digera si laptele de vaca, bogat in calciu, fosfor, vitamina A, proteine si carbohidrati. In plus, laptele de vaca din comert este adesea imbogatit cu vitamina D, astfel incat calciul sa poata fi mai usor asimilat citeste toate detaliile aici.

Citeste si Laptele vegetal cu toate variantele sale, nu contine suficienti nutrienti pentru cresterea sanatoasa a copilului

autor: Desprecopii.com, Material redactat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii

Cow's milk: When and how to introduce it
referinte: Academia Americana de Pediatrie 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Gabita pelin
    Gabita pelintrimis la 25/3/2022

    Este recomandat sa trec de la laptele sole la laptele de vaca? A mâncat sân pâna la 6 luni , iar dupa aceea perioada am trecut la sole dar acum la 1 an şi 3 luni vrem sa trecem la laptele de vaca

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII