Bunele maniere si pregatirea pentru viata a copilului intre 1-4 ani

Bunele maniere si pregatirea pentru viata a copilului intre 1-4 ani

Bunele maniere si pregatirea pentru viata a copilului intre 1-4 ani

Incepand de la varsta de 1 an, copiilasii pot fi invatati norme de comportament si politete. Desigur, nu va puteti astepta ca un copil de 2-3 ani sa se poarte frumos tot timpul, dar ii puteti forma de timpuriu obiceiul de a se comporta politicos, astfel incat sa creati o baza solida pentru interactiunile sociale pozitive de mai tarziu. In acesti ani se pun bazele educatiei de acasa. Iata cum puteti proceda in cazuri concrete pentru a-l deprinde pe micut, cu primele reguli de politete.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Incepeti de timpuriu sa il educati sa fie politicos
Eticheta copilasilor intre 2-4 ani
Prescolarii din grupa pregatitoare si elevii mici
Sfatul de la Desprecopii.com

Incepeti de timpuriu sa il educati sa fie politicos

Inca de la varsta frageda de 18 luni, copiii pot incepe sa-si insuseasca primele reguli de politete. Poate nu inteleg inca pe deplin ce ii invatati, dar iata ce puteti face concret:

Asezati bunele maniere intr-un context

Considerati a tine cont de ceilalti reprezinta baza comportamentului politicos. Deci explicati-i copilului ca atunci cand va ajutati vecina sa-si gaseasca cheile pe care le-a pierdut la locul de joaca, ea se bucura, la fel ca si dumneavoastra.

Subliniati ce frumos se poarta casiera de la magazin. Faptul ca ii explicati copilului ca trebuie sa-i pese de ceilalti il ajuta sa absoarba aceasta valoare, chiar daca nu o intelege inca pe deplin.

Tineti cont de temperamentul copilului

Unii copii de 15 luni sunt expansivi si le fac tuturor cu mana in semn de salut sau pentru a-si lua la revedere. Altii sunt mai „reci“, si nu este nimic in neregula.

Pentru un copil care nu se simte in largul lui sa fie centrul atentiei la o petrecere, a fi politicos poate insemna sa-i spuna mamei la ureche „multumesc“ si sa o roage sa transmita ea mesajul celorlalti.

Folositi reguli simple la masa

Copiii nu au puterea, nici aptitudinile emotionale de a exersa dintr-o data toate regulile de eticheta la masa, deci incepeti cu o singura regula, cum ar fi „cand mancam, stam asezati la masa“ sau „nu vorbim cu mancarea in gura“. Repetati regula des.

copil la masa

Eticheta copilasilor intre 2-4 ani

La aceasta varsta, copiii au memoria si limbajul mult mai dezvoltate, precum si un control mult mai bun al propriilor impulsuri, ceea ce inseamna ca le este mai usor sa invete si sa tina minte regulile bunelor maniere. Iata ce puteti face:

Interveniti cand este necesar

Cand fiul dumneavoastra ia jucaria altui copil in parc, interveniti si insistati sa dea jucaria inapoi. Spuneti-i ca daca nu da jucaria inapoi, va fi pedepsit. Si nu-i sugerati ca el este acela care ar putea lua o decizie in legatura cu jucaria, spunandu-i „Mi-ar placea foarte mult sa te gandesti si sa dai jucaria inapoi“ – copilul nu ar trebui sa aiba de ales in aceasta privinta.

Folositi personajele preferate ale copilului

Cand fetita dumneavoastra refuza sa spuna „Iarta-ma“, spuneti-i ca se poarta precum surorile Cenusaresei. Astfel ii oferiti un exemplu concret din care poate invata.

Oferiti-i recompense

Atunci cand copilul spune „te rog“ fara sa i se ceara, laudati-l pentru politete si recompensati-l cu ceea ce a cerut (in limite rezonabile, desigur!). Cei mai multi copii de trei ani au aptitudinile verbale de a spune, „Te rog frumos, pot sa mai iau un strugure?“, deci permiteti-i sa o faca. Laudati-l pentru politete chiar daca a solicitat ceva ce nu are voie, amintindu-i ca stie bine ca acel lucru nu este permis .

Incercati un joc de imaginatie

Pentru copiii de 3-4 ani, rememorarea bunelor maniere la masa in cadrul unui joc de-a luatul mesei este o cale amuzanta de a tine lectii de politete acasa. Exersati micul ritual al mesei, cum ar fi asezarea unui servetel in poala, faptul ca nimeni nu incepe sa manance pana nu au primit toti mancare si chiar introduceti in joc „musafirii“, care pot fi frati sau jucarii de plus.

Supravegheati copilul

Copiii invata repetand, deci pregatiti-va sa jucati de multe ori de-a bunele maniere. Daca apar probleme, exercitati-va autoritatea de parinte.

Prescolarii din grupa pregatitoare si elevii mici

Pe masura ce cresc, copiii sunt tot mai capabili sa faca ce li se spune si le place sa-si etaleze bunele maniere. La gradinita sau la scoala li se cere sa faca liniste, sa-si astepte randul la diverse activitati si sa ridice mana daca doresc sa vorbeasca. Iata cum puteti ajuta copilul sa-si imbunatateasca manierele:

Explicati-i la ce va asteptati

Pe masura ce aptitudinile verbale ale copilului se imbunatatesc, vorbiti cu el despre ceea ce considera ca sunt bunele maniere. Spuneti-i si care va sunt asteptarile in ceea ce-l priveste. Fiti receptiv fata de ceea ce i se pare greu de facut. Daca nu rezista sa stea asezat la masa pana termina toata familia masa, permiteti-i sa coboare de pe scaun si sa se miste in preajma, dar nu-l lasati sa plece prea departe, mai departe decat ati putea sa va auziti unul pe altul. (De asemenea, copiilor le este mai usor sa urmeze regulile pe care cred ca le-au inventat ei, deci permiteti-i sa vina cu idei privind regulile de baza ale bunei purtari.)

Pastrati limitele

Desi va poate tenta sa-i spuneti copilului ca ati suferit atunci cand v-a spus ca aveti o rochie urata, incercati sa mentineti discutia la nivelul a ceea ce este si ce nu este acceptabil. Este mai bine sa-i spuneti „Nu-i politicos sa-mi spui asa“.

Sfatul de la Desprecopii.com:

A invata copilul cum sa se poarte politicos este un proces continuu. Incercati sa aveti rabdare si pastrati-va asteptarile la nivelul capacitatilor pe care la are la varsta respective. Timpul si rabdarea dumneavoastra vor fi recompensate de fiecare data cand copilul spune „te rog“ si foloseste corect tacamurile la masa.

 

7 lucruri pe care sa ti le spui cand copilul tau are un tantrum in public

Nu avem cum scapa de accesele de furie/tantrumurile copilului... orice parinte stie cat de dificile sunt, mai ales intr-un loc public!

Deci, data viitoare cand micutul tau va avea un tantrum, sa-ti amintesti urmatoarele 7 lucruri. Te vei simti mult mai bine :)

Citeste mai departe articolul complet AICI

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII