Dantura în timpul sarcinii: recomandări importante pentru graviduțe

Dantura in timpul sarcinii: recomandari importante pentru gravidute

Dantura în timpul sarcinii: recomandări importante pentru graviduțe

Dantura - ingrijirea dintilor in perioada sarcinii este foarte importanta. Cercetarile medicale au evidentiat o legatura intre afectiunile gingiilor la femeile insarcinate si nasterea prematura. Bebelusii care se nasc prematur risca o gama de probleme de sanatate, precum paralizia cerebrala si probleme de vedere si de auz.

→ Iată ce este util de știut despre dantura și ingrijirea dinților in timpul sarcinii.

- despre dantura in timpul sarcinii: recomandari importante, veti citi:
Un copil inseamna un dinte in minus?
Sanatatea danturii poate afecta bebelusul
Sarcina si sanatatea dintilor
Informati dentistul despre sarcina dumneavoastra
Cauzele frecvente ale problemelor de sanatate dentara
Problemele cu gingiile in timpul sarcinii
Voma in timpul sarcinii
Sfaturi de ingrijire a dintilor in timpul sarcinii
Senzatia de greata in timpul perierii dintilor
Pofta de alimente dulci
Atentie la sanatatea dentara in timpul sarcinii
Despre dinti si sarcina
Sustinere si suport pentru burtici - forumurile gravidutelor

Un copil inseamna un dinte in minus?

Povestile bunicii care va avertizeaza sa va asteptati sa pierdeti cate un dinte la fiecare copil sunt false. Daca doza de calciu pe care o luati este inadecvata in timpul sarcinii, oasele - nu dintii - vor oferi calciul de care are nevoie bebelusul care creste. Iar aceasta pierdere de calciu este recuperata rapid dupa ce incetati alaptarea. Si totusi, nevoile organismului in timpul sarcinii pot duce cateodata la anumite probleme de dantura. Cu ajutorul unei igiene orale corespunzatoare acasa si cu ajutor profesional de la dentist, dintii dumneavoastra ar trebui sa ramana sanatosi de-a lungul intregii sarcini. Iata sfatul medicilor stomatologi de la Desprecopii.com.

Citeste Pierde o mama un dinte pentru fiecare copil?

Sanatatea danturii poate afecta bebelusul

Cercetarile medicale au evidentiat o legatura intre afectiunile gingiilor la femeile insarcinate si nasterea prematura. Bebelusii care se nasc prematur risca o gama de probleme de sanatate, precum paralizia cerebrala si probleme de vedere si de auz. Despre bebelusii prematuri cititi pe larg:

Se estimeaza ca aproximativ 18 din 100 de nasteri premature pot fi declansate de parodontoza, care este o infectie cronica a gingiilor. Tratamentul adecvat pentru mama insarcinata poate reduce riscul de nastere prematura cu peste 80%, conform unui studiu.

de citit pe larg: Parodontoza: cum se previne si cum se trateaza

Sarcina si sanatatea dintilor

Aveti un risc mai mic de a avea probleme dentare in timpul sarcinii daca aveti deja niste obiceiuri sanatoase de igiena orala.

Iata cateva sugestii:
Periati dintii cel putin de doua ori pe zi cu pasta de dinti fluorurata.
Folositi ata dentara.
Mergeti regulat la dentist.

Daca aveti de gand sa ramaneti insarcinata, mergeti si la dentist. Este mai bine sa va rezolvati problemele si sa efectuati procedurile nerecomandate (sau cele care implica folosirea razelor x) inainte de conceptie.

De exemplu, noile amalgame pentru plombe sau inlocuirea vechilor plombe trebuie sa astepte pana dupa primul trimestru.  Cititi Sarcina si tratamentul stomatologic

Informati dentistul despre sarcina dumneavoastra

Informati dentistul ca sunteti insarcinata. Sarcina poate afecta ingrijirea stomatologica pe care o primiti. De exemplu, dentistul poate amana razele x pana dupa nastere. Daca radiografiile dentare sunt inevitabile, dentistul poate lua precautii suplimentare pentru siguranta bebelusului. Daca problemele dumneavoastra stomatologice necesita anestezie generala sau medicamente, cereti mai intai sfatul obstetricianului.

Cauzele frecvente ale problemelor de sanatate dentara

dulciuri

Cauzele frecvente ale problemelor dentare din timpul sarcinii includ:

Problemele cu gingiile
Voma
Pofta de alimente dulci
Senzatia de greata in timpul perierii dintilor.

Problemele cu gingiile in timpul sarcinii

Hormonii asociati cu sarcina va pot expune la probleme ale gingiilor, cum ar fi:

Umflarea gingiilor
Sangerari, mai ales la perierea dintilor
Gingivita (inflamarea gingiilor) este mai posibil sa apara in al doilea trimestru de sarcina

Parodontoza nediagnosticata sau netratata

Sarcina poate exacerba aceasta infectie cronica a gingiilor, care este cauzata de gingivita netratata si poate duce la pierderea dintilor. Acest lucru se poate manifesta sub forma umflarii gingiilor, numita tumora de sarcina (epulis gravidorum), care uneori este posibil sa se vindece dupa nasterea copilului.

Informati medicul despre orice probleme ale gingiilor pe care le aveti. Schimbati periuta de dinti cu una mai moale si periati dintii regulat, cel putin de doua ori pe zi. Folositi pasta de dinti care contine fluoruri (daca nu o faceti deja) pentru a va proteja dintii impotriva cariilor.

Daca ati mai avut probleme cu gingiile in timpul unei sarcini anterioare, este important ca dentistul sa va controleze gingiile dupa nastere. Desi cele mai multe probleme ale gingiilor cauzate de hormonii de sarcina se rezolva de la sine dupa nastere, un mic numar de femei pot avea o boala a gingiilor ceva mai grava, care va avea nevoie de tratament pentru a se vindeca.  Cititi: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Voma in timpul sarcinii

Hormonii de sarcina inmoaie inelul de muschi care tin alimentele in interiorul stomacului. Refluxul gastric (regurgitarea alimentelor sau a bauturilor) sau voma asociata cu greturile de dimineata poate acoperi dintii cu acizii puternici din stomac. Refluxul si voma repetate pot deteriora smaltul dintilor si poate mari riscul de carii.  Cititi Neplaceri de-ale sarcinii.

Sfaturi de ingrijire a dintilor in timpul sarcinii

Nu va periati dintii imediat dupa ce vomitati. Desi dintii sunt acoperiti cu acizi din stomac, actiunea viguroasa a periutei poate zgaria smaltul.
Clatiti bine gura cu apa plata.
Continuati clatind gura cu o apa de gura fluorurata.
Daca nu aveti apa de gura fluorurata, puneti putina pasta de dinti fluorurata pe deget si intindeti-o pe dinti. Apoi clatiti bine cu apa.
Periati dintii la o ora dupa ce ati vomitat.

Senzatia de greata in timpul perierii dintilor

Unele femei insarcinate resimt faptul ca in timp ce-si perie dintii, mai ales molarii, le apare senzatia de greata. Totusi, riscati sa faceti carii daca nu periati dintii regulat.

Iata cateva sfaturi:
Folositi o perie cu capul mic, cum sunt cele pentru copii mici.
Nu va grabiti. Periati dintii cu miscari lente.
Este posibil sa va ajute faptul ca inchideti ochii si va concentrati asupra respiratiei.
Incercati sa va mutati atentia asupra altor lucruri, cum ar fi sa ascultati muzica.

de citit pe larg: Metode de combatere a greturilor in timpul sarcinii

In cazul in care gustul de pasta de dinti pare sa va provoace reflexul de a ragai, schimbati marca de pasta de dinti. Sau periati dintii cu apa si apoi clatiti cu apa de gura fluorurata. Reveniti la perierea cu pasta de dinti fluorurata imediat ce puteti.

Pofta de alimente dulci

Unele femei au pofte neobisnuite (si aversiuni fata de alte alimente) in timpul sarcinii. Dorinta frecventa de gustari dulci poate mari riscul de carii. Incercati sa luati gustari cu continut mai redus de zahar. Insa daca numai dulciurile va pot satisface poftele, incercati sa alegeti uneori alimente mai sanatoase, ca fructele proaspete. Clatiti gura cu apa sau lapte sau periati dintii dupa ce luati o gustare dulce.

Iata cateva sfaturi:

Mariti doza de calciu:

Trebuie sa mariti doza zilnica de calciu in timpul sarcinii. Daca organismul primeste destul calciu va proteja masa osoasa si va indeplini nevoile nutritive ale copilului aflat in dezvoltare.  Cititi: Alimentatia in timpul sarcinii

Sursele bune de calciu sunt versiunile cu continut redus de grasimi ale unor alimente ca:
Laptele
Branza
Iaurtul
Laptele de soia imbogatit cu calciu.

Mariti doza de vitamina D. Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciul.

Sursele de vitamina D sunt:
Branza
Margarina
Pestele gras, ca somonul
Ouale.

Atentie la sanatatea dentara in timpul sarcinii

Nevoile organismului in timpul sarcinii pot duce la probleme ale danturii la unele femei.
Se estimeaza ca aproximativ 18 din 100 de nasteri premature pot fi declansate de paradontoza, o infectie cronica a gingiilor.
Este mai putin probabil sa aveti probleme cu dintii in timpul sarcinii daca aveti deja obiceiuri bune de igiena orala.

Despre ingrijirea dintilor in timpul sarcinii merita sa cititi si:

Sarcina si tratamentul stomatologic
Sangerarea gingiilor in timpul sarcinii: motive si tratament

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. meme
    memetrimis la 8/8/2013

    Da, bine, eu nu ma pot spala pe dinti decat asa superficial. Sunt in luna 8 si de fiecare data cand ma spal pe dinti vomit (fie seara, fie dimineata), noroc cu apa de gura ca altfel nu stiu ce ma faceam...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII