Osteoporoza si legatura cu apa pe care o bem

Osteoporoza si legatura cu apa pe care o bem

Osteoporoza si legatura cu apa pe care o bem

  • Poate ca e la moda sa bei apa plata imbuteliata, insa un nou studiu arata ca, in ciuda gustului ei, apa luata direct de la robinet este mai buna pentru sistemul tau osos, decat cea imbuteliata. Specialistii au descoperit ca band apa cu fluor de la robinet se imbunatateste usor densitatea osoasa la femei si deasemenea li se reduce riscul de a face fracturi de sold si de coloana.

Ce a descoperit studiul?
Fluorura si egatura cu osteoporoza
Rezultatul unei expuneri continue la fluorura
Bautul apei cu fluor are ca efect intarirea oaselor
Fluorizarea apei ar putea fi un raspuns la osteoporoza

Poate ca e la moda sa bei apa plata imbuteliata, insa un nou studiu arata ca, in ciuda gustului ei, apa luata direct de la robinet este mai buna pentru sistemul tau osos, decat cea imbuteliata. Specialistii au descoperit ca band apa cu fluor de la robinet se imbunatateste usor densitatea osoasa la femei si deasemenea li se reduce riscul de a face fracturi de sold si de coloana.

Ce a descoperit studiul?

Studiul a descoperit o crestere a fracturilor la nivelul incheieturilor printre femeile care au baut apa cu fluor; fapt ce ii preocupa mult pe expertii in fluorizare.

Studiul s-a centrat pe mai mult de 7000 de femei din SUA, de cel putin 65 ani, afland ca “fluorizarea apei comunitare a scazut usor atat riscul fracturii de sold, cat si cel al fracturii de coloana la femeile in varsta de culoare alba”, spune autoarea studiului, Kathy Phipps, doctor in filosofie, epidemiolog, expert in oase si minerale, profesor la Universitatea de Medicina si Stiinte din Oregon-SUA. Phipps, al carei studiu a fost publicat in jurnalul britanic de medicina, the British Medical Journal, afirma ca “acesta este primul studiu cuprinzator pe aceasta tema”.

Dezbaterile s-au invartit asupra problemei fluorurii inca din 1940, cand mineralul a fost adaugat pentru prima data la alimentarea cu apa comunitara in Statele Unite ale Americii, ca modalitate de a preveni aparitia cariilor dentare. De fapt, in Grand Rapids, Michigan, orasul in care Phipps si-a efectuat studiul, rata cariilor dentare a scazut cu 56% in 15 ani de cand fluorura a fost adaugata, a spus ea. “Aceste beneficii s-au bucurat de o documentare pe scara larga”, declara Phipps catre WebMD- o corporatie americana ce ofera stiri, sfaturi si expertize in domeniul sanatatii.

Fluorura si legatura cu osteoporoza

Alte studii au sugerat contrariul, si anume faptul ca fluorura creste riscul fracturii osoase la femei.

“Cresterea riscului fracturilor a fost dezbatut pentru o lunga perioada de timp”, afirma Phipps. “ Si este adevarat ca daca ai o doza extrem de mare de fluorura, esti predispus sa suferi de fracturi. Insa studiul nostru arata ca nu este nicio crestere a riscului de fractura in conditiile in care nivelul fluorurii in apa comunitara este o parte per million. Asadar, fluorizarea apei comunitare este o modalitate sigura de a preveni cariile si poate fi usor benefica pentru osteoporoza.

Chiar si multe tipuri de apa imbuteliata ar putea contine fluorura, cu exceptia apei distilate; Phipps spune ca “multe dintre ele contin fluorura, chiar si apa naturala de izvor, dar si apa importata din Europa ar putea sa contina fluorura. Poate ca au un nivel mult mai scazut, dar tot contin fluorura.

Pentru studiul ei, a recrutat femei ce locuiau in patru comunitati din Michigan, intre anii 1950-1994. Cercetatorii s-au uitat la alimentarea cu apa a gospodariei fiecarei femei pentru a determina care dintre ele au fost expuse continuu la fluorizare, la care expunerea a fost mixata de-a lungul anilor si care nu au fost expuse deloc.

De ce apare osteoporoza?De ce apare osteoporoza?

Toate femeile au facut testele pentru densitatea minerala osoasa (principalul test de identificare a osteoporozei) a coloanei vertebrale si a femurului, spune Phipps. Chestionarele au ajutat la stabilirea riscului de fractura al fiecarei femei, acesta continand intrebari cum ar fi : ce medicamente si suplimente au luat, cati copii au avut, daca erau la menopauza si daca aveau un istoric al fracturilor. Femeile erau deasemenea intrebate si despre nivelul lor de activitate.

Rezultatul unei expuneri continue la fluorura

Phipps a decoperit ca femeile cu o continua expunere la fluorura prezinta masa osoasa crescuta la nivelul coloanei vertebrale si a picioarelor superioare (partea dintre genunchi si sold); insa, aceleasi femei prezinta si o scadere a densitatii minerale osoase la incheieturi. Femeile din aceasta categorie au avut putine fracturi de coloana, sold si in partea superioara a piciorului, dar au avut mai multe fracturi la incheietura mainii decat femeile ce nu au fost deloc expuse fluorurii. Constatarile pentru femeile cu “expunere mixta “nu difera de constatarile femeilor ce nu au fost expuse deloc fluorurii.

Intervalul de timp este esential in studiile de fluor, afirma Phipps. Beneficiile fluorului sunt cumulative, femeile ce au participat la studiu aveau cel putin 20 ani de expunere”, declara ea catre WebMD. “Este nevoie de o expunere prelungita pentru a vedea beneficiile.”

Bautul apei cu fluor are ca efect intarirea oaselor

Dar un expert spune ca el nu este convins ca bautul apei cu fluor are ca efect intarirea oaselor.

“Cred ca aceasta ar fi o salbatica ipoteza optimista deoarece fluorul este bun pentru dantura dar si pentru oase,” –cercetator al fluorului de mult timp-Paul Connett, doctor in filosofie, spune catre WebMD. “Numarul de fracturi de incheitura descoperit de Phipps nu a fost nesemnificativ. Aceste cresteri ale fracturii de incheietura ridica un imens steag rosu.”

Intr-adevar, fluorura creste densitatea minerala osoasa, pana la un punct, insa dozele mari fac oasele mai fragile, spune Connett, profesor de Toxicologie si Chimie de mediu la Universitatea “St. Lawrence” in New York. El afirma: “Cunoastem multe despre mecanismul biologic care face acest lucru sa se intample”.

Connett crede ca diferenta este data de cat de multa apa cu fluor bei. “Aminteste-ti ca 50% din toata fluorura pe care o ingerezi merge direct in oase. … Este o reala lipsa de folosire a creierului. Daca vrei fluorura, perie-ti dintii si apoi scuipa. Ceea ce nu ar trebui sa faci este sa inghiti lucrurile. Cel mai rau lucru pe care oamenii l-ar putea face este sa inceapa sa lucreze la acest lucru, astfel facandu-si singuri rau. Acest rau se cumuleaza pe parcursul intregii vieti.”

Fluorizarea apei ar putea fi un raspuns la osteoporoza

Un editorial publicat in acelasi timp cu studiul lui Phipps arata ca fluorizarea apei ar putea fi un raspuns la osteoporoza, o problema majora a sanatatii publice. “ Se pare ca exista dovezi puternice si rezonabile in favorea faptului ca o cantitate optima de fluor in apa de baut, adaugata sau aparuta natural, nu creste riscul de fracturi osteoporotice la persoanele in varsta. Fluorura pare a fi singurul medicament capabil sa creasca densitatea minerala osoasa”, scrie Hannu W. Hansen, profesor la Institutul de Stomatologie-Universitatea Oulu din Finlanda

Rezultatele studiului au fost contradictorii, desi Hansen scrie ca “valoarea reala a castigului densitatii minerale osoase ramane discutabila.” E posibil ca rezultatele contradictorii sa fi fost cauzate de prezenta prejudecatilor in timpul studiului, de nevoia suplimentelor de calciu in plus fata de fluorura, dar si de faptul ca dozele mari de fluor pot fi nocive in comparatite cu dozele mici care pot fi benefice, spune Hansen.

Mai cititi si urmatoarele:

Vinul poate reduce riscul de osteoporoza

Vinul poate reduce riscul de osteoporoza

Un pahar de vin pe zi intareste oasele, dar vesti proaste pentru barbati: berea nu are niciun efect. Conform unui studiu referitor la relatia dintre dieta si densitatea oaselor, cantitati moderate de…

De ce apare osteoporoza?

De ce apare osteoporoza?

Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana puternice de-a lungul vietii, corpul…

6 semnale ca ai lipsă de vitamine și minerale. Iată cum te tratezi eficient și simplu

6 semnale ca ai lipsă de vitamine și minerale. Iată cum te tratezi eficient și simplu

Lipsa de vitamine se poate manifesta cu diverse simptome: crapaturi ale buzelor, lipsa gustului, glezne umflate si diverse neplaceri.  Ar putea o problema neplacuta de sanatate sa insemne un…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015,
referinte: WebMd 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII