Sarcina si vitamina B12

Sarcina si vitamina B12

Sarcina si vitamina B12

  • Fata de alte persoane, femeile insarcinate au mai mare nevoie de vitamina B12. In timpul sarcinii pot aparea probleme cauzate de deficitul sever de vitamina B12, asadar este important sa tratati o astfel de deficienta cat mai curand posibil. Daca luati deja aceasta vitamina si ramaneti insarcinata, discutati cu medicul despre nevoia de un supliment de vitamina B12. Iata sfatul de la Desprecopii.com.
    Cititi si: Cauzele malformatiilor fetale

Femeile insarcinate au nevoie de suplimente de vitamina B12?

Femeile insarcinate au nevoie de o doza ceva mai mare de vitamina B12 decat alte persoane. In timp ce un usor deficit este frecvent in timpul sarcinii si in general nu este o sursa de ingrijorare, un deficit sever de vitamina B12 poate avea consecinte grave si pentru femeia insarcinata si pentru copilul din burtica.

Primesc oare destula vitamina B12 in timpul sarcinii?

Doza recomandata de vitamina B12 este pentru femeile insarcinate de 2,6 mcg pe zi, fata de 2,4 mcg pe zi pentru ceilalti adulti. Multe femei obtin cu usurinta o cantitate suficienta de vitamina B12 cu ajutorul unei diete sanatoase si bine echilibrate. Totusi, cele cu regimuri stricte vegetariene risca mult mai mult sa aiba un deficit de vitamina B12.

Pentru a regla problema, cele mai multe femei iau acid folic in timpul sarcinii. Desi acidul folic este important in prevenirea defectelor congenitale, poate si sa mascheze unele dintre semnele deficitului de vitamina B12, ingreunand astfel detectarea ei.

 Cititi: Acidul Folic

Deficitul de vitamina B12 in timpul sarcinii

Vitamina B12 este stocata in mari cantitati in corp. Fetusul aflat in dezvoltare foloseste o parte din rezervele de vitamina B12 ale corpului mamei, atat in procesul de dezvoltare, cat si pentru a-si forma propriile rezerve. La nastere, bebelusul va avea un nivel mult mai ridicat de vitamina B12 in sange decat mama.

Pentru cele mai multe femei, asta nu pare sa fie o problema, iar micile deficite de vitamina B12 nu par sa mareasca riscul de defecte congenitale sau de alte probleme.

In plus, vitaminele prenatale contin vitamina B12, aproape intotdeauna in doze semnificativ mai mari decat cea recomandata. Aceste doze mai mari nu sunt periculoase pentru femei, deoarece vitamina B12 are un risc redus de toxicitate.

 

  Factori de risc in timpul sarcinii 

  Alimentatia in perioada sarcinii

 Comunitate

 Odiseea sarcinii in 40 de saptamaniForumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 

Pe de alta parte, un deficit sever de vitamina B12 poate avea consecinte dezastruoase. Sunt dovezi conform carora el poate provoca defecte congenitale grave (ca defectele de tub neural, similare efectelor deficitului de acid folic). Exista si niste probe preliminare ca deficitul poate mari riscul de infertilitate, avorturi spontane repetate si nastere prematura.

 Cititi: Spina Bifida sau ruptura de coloana

Femeile care au deficit sever de vitamina B12 au nevoie de o cantitate mult mai mare de vitamina B12 decat contin vitaminele prenatale obisnuite. Ele pot avea nevoie chiar de injectii cu vitamina B12, cel putin o perioada de timp.

Concluzii

Deoarece un deficit de vitamina B12 poate fi dezastruos si o doza excesiva de vitamina B12 este rareori periculoasa, este o idee buna ca aproape toate femeile insarcinate sa ia si vitamina B12 printre vitaminele prenatale pe care le ia.

Femeile expuse riscului de deficit sever, cum sunt cele cu regim vegetarian strict, ar trebui sa discute cu medicul despre testele si tratamentele de care au nevoie. Pentru astfel de femei, este ideal sa fie corectate toate problemele si sa refaca rezerva de vitamina B12 a corpului inainte de conceptie. 

Recomandare: Cititi Odiseea Sarcinii

La Odiseea Sarciniiiveti intelege mai bine cum se dezvolta bebelusul de-a lungul celor 40 de saptamani dar si cum se schimba trupul mamicii pentru marea intalnire: nasterea. Urmariti fiecare saptamana de dezvoltare intrauterina aici: 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

 Interesant:

 Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie! Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2009

Mai cititi despre sarcina

Factori de risc in timpul sarcinii

Sarcina: frumusete, trup, sex

Teste in sarcina

Alegerea unui nume

Complicatii ale sarcinii

Cazuri speciale in sarcina

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 160.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Sarcina si vitamina B12.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Odiseea Sarcinii, 40 de saptamani, Grupuri de Gravidute

Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.
Nume de copii.

Nume de copii.

Despre alegerea numelui copilului si legatura lor cu destinul ...
Ghidul sarcinii

Ghidul sarcinii

Informatii utile si necesare despre sarcina. Tot ce trebuie sa stie o graviduta pentru a aduce pe lume un copil sanatos.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII