Are importanță mărimea sânilor in alăptare? Produc mai putin lapte pentru bebe? Avem răspunsul.

Are importanta marimea sanilor in alaptare? Produc mai putin lapte pentru bebe? Avem raspunsul.

Are importanță mărimea sânilor in alăptare? Produc mai putin lapte pentru bebe? Avem răspunsul.

Este adevărat ca mămicile cu sâni mici nu produc lapte suficient sau nu iși pot alăpta bine bebelușul ? - e o intrebare pe care o primim des la Desprecopii. Răspunsul e contrar asteptărilor.

→ Iată niște clarificari necesare la adresa legendelor care circula necontrolat pe net, despre alaptarea în cazul mămicilor cu sâni mici.

- despre alaptare si importanta marimea sanilor in alaptare, veti citi:
Sanii mici si alaptarea
Sanii micuti nu sunt un dezavantaj
Sutienele pentru alaptat
Dimensiunea sanilor nu are nicio legatura cu producerea laptelui
Sanii mari pot avea o capacitate mai mare de stocare a laptelui
Insuficienta tesutului glandular

Sânii mici și alăptarea bebelușului

Iata ce spune o mamica de la Desprecopii - pe forumul special de suport pentru alaptare:

Inca de la inceput am planificat sa imi alaptez bebelusul, insa ma ingrijoram in secret ca nu voi avea suficient lapte din cauza dimensiunii mici a sanilor. Mi se parea imposibil ca sanii mei micuti vor putea sa produca suficient lapte pentru a hrani copilul.
O fost o mare usurare pentru mine sa descopar ca in ciuda dimensiunii mici a sanilor, totul a functionat perfect cand a venit momentul alaptarii si am reusit cu succes sa imi hranesc toti cei 6 copilasi ai mei.


Sanii micuti nu sunt un dezavantaj

Si acum raspunsul unei specialiste in lactatie:

Pe durata celor 35 de ani in care am lucrat cu mame care au alaptat, timp in care am vazut o minunata varietate de forme si marimi a sanilor, am descoperit ca sanii micuti nu sunt un dezavantaj pentru mamele care alapteaza.

De fapt, sanii mari pot transforma alaptatul intr-o provocare, deoarece femeile cu sani mari trebuie sa se ingrijoreze mai mult asupra angorjarii si pozitiei sanilor, dar si asupra posibilitatii de blocare a laptelui (este posibil ca pentru nou-nascutii cu gurite mici sa fie dificil sa apuce cu gurita sfarcurile mari si areola; si sa suporte volumul crescut de tesut-mai greu fiind umplut cu lapte, fapt pentru care mama trebuie sa foloseasca sutiene mai puternice si sa acorde mai multa atentie pozitionarii optime a sanilor in timpul alaptarii).

Sutienele pentru alaptat

Din cauza sanilor micuti, am avut intotdeauna probleme in gasirea sutienelor pentru alaptat care sa mi se potriveasca. Mi se parea ca toti producatorii de sutiene au presupus automat ca toate mamele care vor alapta, vor avea sani uriasi. Dupa achizitionarea unui sertar plin de sutiene care atarrnau pe mine, niciodata potrivindu-mi-se perfect, in cele din urma, am renuntat si am decis sa nu port sutien sau sa port sutiene elastic-sport care la nevoie, ar fi putut sustine un tampon de san, pe care l-as fi putut adauga si scoate de fiecare data cand trebuia sa-mi hranesc copilul.

Sutienele speciale pentru alaptat sunt necesare doar daca ai nevoie de suportul extra pe care ele il asigura, insa daca ai sanii mici, acest lucru nu reprezinta o problema. Obisnuiam sa ma supar de fiecare data cand imi cumparam sutiene; sfarseam prin a nu purta sutien deloc (bineinteles ca acum sunt mult mai multe modele si marimi la sutienele pentru alaptat, decat erau in urma cu 30 de ani).

Imi amintesc un moment in care fiica mea in varsta de 9 ani era in vestiar impreuna cu mine si ma privea proband sutien dupa sutien, insa in zadar. Atunci m-a imbratisat si mi-a zis: “ Totul este in regula, mami. Gandeste-te la aceasta situatie astfel: cand vei fi foarte batrana, sanii tai nu se vor lasa la fel ca la restul mamicilor!” M-a facut sa ma simt mai bine, si stiti ceva? Ea chiar avea dreptate!

Dimensiunea sanilor nu are nicio legatura cu producerea laptelui

Tesutul adipos este cel care ofera pieptului forma rotunda si protejeaza de leziuni structura interna a sanilor. Cantitatea de tesut adipos si dimensiunea sanilor nu au nicio legatura cu producerea laptelui, asadar, femeile cu pieptul mic sunt la fel de capabile sa produca lapte ca si cele cu pieptul mare. Unele dintre cele mai abundente producatoare de lapte pe care le-am intalnit, incluzand  mamele de gemeni, aveau sanii foarte mici.

Cand alaptezi, sanii tai produc lapte constant, insa il inmagazineaza in conductele de hranire. Cand copilul tau se hraneste, consuma cea mai mare parte a laptelui existent in sani, aproximativ 75-80%. Mamele care alapteaza pot produce o cantitate egala de lapte cu cea consumata in 24 de ore, indiferent de marimea sanilor, insa femeile cu sani mari pot avea o capacitate mai mare de stocare a laptelui comparativ cu cele cu pieptul mic.

Aceasta inseamna ca femeile cu pieptul bogat pot stoca o rezerva mare de lapte intre doua mese ale copilului, insa uneori stocheaza aceasi cantitate cu femeile detinatoare de sani mici. De exemplu: daca un san mare contine 6 uncii (170 grame) iar copilul consuma la o masa cate 4 uncii din fiecare san (8 uncii in total=225 grame), raman de rezerva pentru urmatoarea masa cate doua uncii in fiecare ( 4 in total=113 grame) , inafara de laptele produs in timpul alaptarii

.

Sanii mai mici pot contine cate 4 uncii (113 grame) in fiecare. Daca la o singura masa sugarul consuma cate 3 unicii din fiecare san (6 uncii in total=170 grame), ramane rezerva pentru urmatoarea masa cate o uncie in fiecare san (2 uncii in total=56 grame), inafara de laptele produs in timpul alaptarii.

Datorita capacitatii individuale de stocare a laptelui, este posibil sa fie nevoie ca mamele cu pieptul mic sa alapteze mai des, deoarece copilul are nevoie de mai mult lapte. Mamele cu sani mari ofera mai mult lapte copilului la o singura hranire, fapt pentru care copilul nu are nevooie sa fie hranit foarte des in termen de 24 de ore, sau copilul poate consuma dintr-un singur san la o masa.

Sanii mari pot avea o capacitate mai mare de stocare a laptelui

Toate aceste reguli se aplica unui copil normal. Adeseori, sanii mari au o capacitate mai mare de stocare a laptelui decat sanii mici, insa aceasta nu inseamna ca bebelul tau va manca mai des sau mai rar in functie de dimensiunea sanilor.

Este posibil ca o mama cu pieptul mare sa alapteze la fel de des sau chiar mai des decat o mama cu pieptul mic, acest fenomen explicandu-se prin faptul ca fiecare cuplu mama-copil este unic. Aceste diferente individuale sunt un alt motiv care atesta faptul ca sugarul trebuie hranit la cerere, si nu dupa un program. Copilul elimina cantitatea de lapte consumata la fiecare masa; aceasta actiune determina cat de des are el nevoie sa manance, nu ceasul este cel care face programul.

Alaptarea si marirea productiei de lapte matern merita citit si: Alaptarea si marirea productiei de lapte matern

Insuficienta tesutului glandular

Ce trebuie sa stii:

Sunt si cateva exceptii ale regulii ca dimensiunea sanilor nu are nicio legatura cu producerea cantitatii suficiente de lapte. Un numar mic de femei (aproximativ una la o mie) prezinta insuficient tesut glandular (IGT) in sani.  Acesta exceptie se refera si la femeile ce prezinta sindromul hipoplaziei, sau al caror piept inca nu a ajuns la maturitate. Femeile cu insuficient tesut glandular nu produc o cantitate suficienta de lapte pentru a se forma tesutul in perioada adolescentei si a sarcinii, fapt pentru care nu au capacitatea de a produce suficient lapte matern.

In cele mai multe cazuri, insa nu intotdeauna, pieptul acestor femei este anormal, asimetric (un san este mult mai mare decat celalalt), tubular, extrem de mic. Nu poti determina cat de mult lapte va produce  un san numai dupa aspectul sau, insa aspectul neobisnuit al sanilor ar trebui sa fie un semnal de alarma ca nu va produce suficient lapte pentru a hrani copilul.

Nimeni nu stie care sunt cauzele insuficientei tesutului glandular, dar se pare ca vinovatul este un component hormonal. Insuficienta tesutului glandular poate aparea la femeile cu sindromul ovarelor polichistice, la femeile a caror mame au fost expuse la dioxina (o substanta chimica, puternic toxica) cand se aflau in uter (expunerea prenatala la dioxina poate interfera cu dezvoltarea sanilor in perioada pubertatii si a sarcinii) si la femeile cu probleme de fertilitate.

Mamele cu insuficienta tesutului glandular pot produce lapte, insa putin; chiar si o cantitate mica de lapte mamar ofera copilului beneficii nutritionale. Optiunea mamelor care nu pot produce suficient lapte matern este  suplimentarea acestuia cu laptele praf , prin intermediul biberonului sau al unui sistem suplimentar de hranire, precum Lactaid sau SNS.

Este important sa-ti amintesti mereu ca alaptatul nu este doar un sistem de livrare a laptelui catre copil. Orice cantitate de lapte matern care ajunge la copilul tau, ii ofera beneficii nutritionale si imunologice, sentimental unic pe care ti-l ofera apropierea de copil in timpul alaptatului nu depinde de cat de des il alaptezi sau de cantitatea de lapte pe care o produci.

Despre alaptare, merita sa cititi si:

Super alimente pentru mămici care alăptează: astfel bebe primește nutrienți de calitate

Super alimente pentru mămici care alăptează: astfel bebe primește nutrienți de calitate

Alimentația sănătoasă este unul dintre aspectele pe care proaspetele mămici care alăptează nu ar trebui să îl neglijeze. Contrar tendinței de a…

Bebelușul refuză sânul: Iată care sunt 8 cauze și cum abordăm situația

Bebelușul refuză sânul: Iată care sunt 8 cauze și cum abordăm situația

Bebelușul refuză sânul? Ce pot să fac? Aceasta este o întrebare cu care se confruntă fiecare mămică în timpul alăptării.Greva suptului este un…

Alăptarea in timpul noptii: cum iși reglează bebelușul singur orele de mancare ⏰

Alăptarea in timpul noptii: cum iși reglează bebelușul singur orele de mancare ⏰

Bebelușul meu are doar 6 săptămâni. ⏰ Am setat alarma pentru a-l trezi din patru în patru ore ca să mănânce. De obicei, se trezește ca să…

Ghid de alaptare si suport

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.  Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Alina Ciobanu, Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte: oudersonline.nl, Journal of Pediatrics, UK

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII