Semnele si simptomele dislexiei

Semnele si simptomele dislexiei

Semnele si simptomele dislexiei

Uneori profesorii nu pot stabili ca un copil are dislexie. Ei pot detecta semne timpurii, ce sugereaza necesitatea unor evaluari ulterioare de catre un psiholog sau de catre alt specialist, pentru a diagnostica intr-adevar boala. Copiilor care au dislexie le este greu sa invete sa citeasca desi merg la scoala, au cel putin un nivel mediu de inteligenta si li se ofera oportunitati adecvate de invatare. Iata care sun semnele si simptomele dislexiei  - de la Desprecopii.com:
Tema: Copii cu nevoi speciale | Subiecte tratate: dislexie

Uneori profesorii nu pot stabili ca un copil are dislexie. Ei pot detecta semne timpurii, ce sugereaza necesitatea unor evaluari ulterioare de catre un psiholog sau de catre alt specialist, pentru a diagnostica intr-adevar boala. Cititi si articolul: Dislexia copilului

 • Inversarea literelor si a cifrelor sunt cele mai frecvente semne de avertizare. Astfel de inversari sunt destul de frecvente pana la 7-8 ani si diminueaza de obicei in timp. Insa in caz contrar, poate fi cazul sa faceti un test pentru detectarea dislexiei sau a altor probleme de invatare.
 • Dificultatea de a copia de la tabla sau dintr-o carte poate sugera si ea dislexia. Poate exista o dezorganizare generala a scrisului.
 • Copil poate sa nu fie apt de a-si aminti continutul informativ, chiar daca este vorba despre un film video sau despre o carte de povesti indragite.
 • Problemele cu relationarea spatiala se pot extinde dincolo de sala de clasa si pot fi observate si la locul de joaca. Copilul poate parea lipsit de coordonare si poate avea dificultati cu sporturile sau jocurile organizate.
 • Dificultatile cu stanga si dreapta sunt obisnuite, iar adesea dominanta unei anume maini nu este stabilita. In clasele primare, sunt folosite adesea muzica si dansul pentru imbunatatirea invatarii academice.
 • Copiilor care au dislexie le poate fi greu sa se miste in ritmul muzicii.
 • Mai cititi:

  Problemele auditive asociate dislexiei cuprind o varietate de functii. De obicei, copilului ii este greu sa-si aminteasca sau sa inteleaga ceea ce aude. Rememorarea secventelor de obiecte sau a unei serii de mai multe comenzi odata pot fi dificile. Uita parti din cuvinte sau din propozitii intregi, iar cuvintele pe care le rosteste suna ciudat. In locul lor, pronunta un cuvant gresit sau unul similar. Copiii care se lupta cu aceasta problema stiu ce anume vor sa spuna, dar le este greu sa-si gaseasca vorbele care le exprima gandurile.

  Multe semne subtile pot fi observate la copiii care au dislexie. Copiii devin retrasi si par sa fie deprimati. Uneori joaca teatru, incercand sa distraga atentia celor din jur de la dificultatea lor de invatare. Au deseori probleme cu respectul de sine, iar interactiunile lor cu fratii si colegii se raresc. Isi pierd interesul fata de activitatile scolare si par sa fie nemotivati sau lenesi. Semnele si simptomele emotionale sunt la fel de importante ca si cele academice si necesita o atentie la fel de mare.

  Ce trebuie sa faceti daca observati aceste semne si simptome?

  Cereti ajutorul scolii si medicilor
  Este important sa consultati medicul pediatru daca va ingrijoreaza dezvoltarea copilului. In plus, discutiile cu profesorii copilului sunt un pas important pentru a obtine mai multe informatii.

  In mod ideal, fiecare scoala are sau ar trebui sa aiba o echipa de specialisti care se intalnesc regulat pentru a discuta problemele specifice pe care le au copiii. Aceste echipe sunt alcatuite din director, invatator sau diriginte si, in functie de personalul disponibil, psiholog, asistenta medicala, logoped, specialist in probleme de citire, alti specialisti.

  Parintii copilului trebuie inclusi in aceste grupuri de discutii. Aceste echipe sunt numite in general grupuri de suport pentru copii.
  Orice parinte sau profesor care suspecteaza o problema de invatare poate solicita o intalnire cu echipa pentru a discuta problema copilului. Parintele poate solicita acest lucru chiar daca profesorul crede ca elevul respectiv se descurca bine la scoala.

  Uneori este luata decizia testarii copilului. Parintele sau profesorul pot solicita testul, dar testul nu se poate face fara permisiunea scrisa a parintilor.

  Organizarea unui test pentru recunoasterea dislexiei la copil

  In cazul in care copilul merge la o scoala careia ii lipsesc profesionistii potriviti pentru a evalua o posibila problema de invatare, ar trebui sa fie evaluat de specialistii unei scoli care are asemenea specialisti sau de medici din afara sistemului scolar. (Daca testarea scolii nu este satisfacatoare, parintii trebuie sa identifice medicii potriviti pentru o evaluare.)

  Deoarece testarea poate fi uneori stresanta pentru copil, mai ales daca sunteti nemultumiti de performantele lui scolare, strategiile alternative sunt de obicei aplicate inainte de a face testarea. Odata ce planul de evaluare a fost discutat cu parintii si ei sunt de acord, echipa scolii face testele, apoi organizeaza o intalnire cu parintii pentru a discuta rezultatele.

  Planul de evaluare a fiecarui copil depinde de problemele specifice pe care le are copilul. Fiecare plan trebuie sa includa testarea a cinci zone: zona cognitiva (inteligenta), performantele academice, comunicarea, zona senzitiva/motorie si zona de sanatate si dezvoltare. Testarea se face de catre diferiti membri ai echipei scolare sau de catre specialiștii pe care i-au contactat parintii.

  De obicei, scoala sau psihologul clinician determina daca este vorba sau nu despre dislexie in cazul copilului respectiv. Intrucat exista diferite forme de dislexie, ca dizabilitatile de invatare legate de citit, de limbajul scris, sau de matematica, psihologul este cel care pune diagnosticul tipului specific de boala. O alta forma a dislexiei, numita intarzierea limbajului expresiv (expressive language delay) poate fi diagnosticata de catre logoped.

  autor: Desprecopii.com, Redactor Daniela Slavu, Articol aprobat de Colegiul Psihologilor Desprecopii.com
  Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2009

  In floarea copilariei (4-12 ani)
  Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

   Scoli, gradinite, crese, bone...
  La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
  Am nevoie de un baby-sitter...

  Bolile copilului

  Toate bolile aici>

  Articole despre Psihologia Copilului

  Mai multe despre psihologia copilului aici >

  Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

  Evalueaza acest articol
   Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
  forumuri specializate Forumuri specializate

  Ultimile 1 comentarii
  Trimis de alis gabor

  imi pare rau pt cei cu acesta boala

  Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

  (!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

  Inchide

  Trimite unui prieten

  Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

  (!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.