Cum putem să ii facem pe copiii noștri mai INTELIGENȚI: despre stimularea inteligenței, joacă, somn și alegeri

Cum putem sa ii facem pe copiii nostri mai INTELIGENTI: despre stimularea inteligentei, joaca, somn si alegeri

Cum putem să ii facem pe copiii noștri mai INTELIGENȚI: despre stimularea inteligenței, joacă, somn și alegeri

În general, toți părinții își doresc să știe toate trucurile prin care ar putea, eventual, să îmbunătățească performanțele intelectuale ale copiilor lor. Și chiar fac eforturi pentru a ține pasul. De altfel, produsele care stimulează inteligența sunt o mare afacere: cărțile, jucăriile, DVD-urile, software-ul, jocurile și programele educaționale sunt concepute pentru a face din copilul tău o minune intelectuală.

Dar putem cu adevărat să îi facem pe copiii noștri mai inteligenți? Da, însă alegerile sunt importante și le putem face cu ușurință. E important să știm ce fel de inteligență are copilul, să ne asigurăm că doarme suficient și să îi acordăm tot suportul. Înțelegerea tipului de inteligență al copilului tău poate să ofere o direcție mai clară în ceea ce privește activitățile și experiențele care îl pot ajuta să se dezvolte la maxim. Asigurarea unei rutine de somn corespunzătoare este esențială pentru funcționarea creierului în mod optim. Și, bineînțeles, acordarea sprijinului emoțional și intelectual constant din partea părinților este un factor-cheie în dezvoltarea copiilor noștri. 💡😴❤️

despre Inteligenta la copii veti citi:
Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?
Exercitiile si inteligenta
Joaca
Memoria - Noul IQ?
Gesturile
Sensibilitatea parentala, siguranta atasamentului si inteligenta
Gandirea la esec: Convingeri care tin copilul in loc
Somnul si inteligenta
Matematica, logica si gandirea critica
Jocuri si jucarii care sa stimuleze abilitatile cognitive
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

 Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?

Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.

Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate?

Uneori. De exemplu, studiile stiintifice sugereaza ca:

Jocul cu cartile poate ajuta copiii sa-si dezvolte o varietate de abilitati cognitive;
Programele academice care predau abilitati de gandire critica sporesc IQ-ul;
Unele jocuri pe tableta pot creste abilitatile matematice ale prescolarilor;
Unele jocuri video imbunatatesc abilitatile spatiale si de memorie de lucru.

Dar multe produse “destepte” sunt ineficiente. Asa cum am mentionat, un experiment controlat a esuat in a arata ca sugarii invata sa citeasca de la programele pe baza de mass-media. (Neuman et al 2014). Si dovezile sugereaza ca cei mici nu invata sa vorbeasca prin vizionarea programelor TV. In schimb, bebelusii invata limba ascultand si interactionand cu fiintele umane vii. ( Kuhl 2005).

Cum incurajam copilul ?

Exista idei preconcepute si credinte populare, cum ar fi aceea ca daca ne felicitam copiii pentru inteligenta lor, va creste stima de sine si se vor imbunatati performantele lor academice.

O serie impresionanta de experimente sugereaza opusul ca fiind adevarat. Felicitarea copiilor pentru inteligenta lor ii face sa actioneze prost.

Chiar mai interesant - este descoperirea ca parerile parintilor despre inteligenta copilului pot impiedica procesul de invatare. Oamenii care sunt convinsi ca inteligenta este o trasatura fixa, invariabila sunt mai putin susceptibili sa invete din propriile greseli si mai putin probabil sa reuseasca la scoala.

Mai mult de atat, experimentele sugereaza ca atunci cand iti constientizezi copilul de stereotipurile sociale de inteligenta si realizari (de exemplu, fetele au competente lingvistice puternice, sau copiii din Asia sunt minuni matematice) poti submina performantele sale academice.

Deci, aici voi prezenta ghidul meu de “pariuri bune” – informatii- bazate pe dovezi despre modul in care parintii pot spori inteligenta copiilor lor. Voi adauga mai multe articole in timp.

Exercitiile si inteligenta 

Este atat de intrigant si de neasteptat: exercitiile aerobice stimuleaza creierul si imbunatateste capacitatea noastra de a invata. De asemenea, studiile sugereaza ca exercitiile ajuta copii sa-si concentreze atentia in scoala. Dar exista un secret: pentru ca sa beneficieze din plin, exercitiile trebuie sa fie voluntare.

Joaca

Joaca in mod liber promoveaza o mai buna invatare, memorare, si crestere a cortexului cerebral. Ea imbunatateste, de asemenea, dezvoltarea limbajului, inteligenta spatiala, rationamentul si abilitatile matematice.

Memoria - Noul IQ?

Noua cercetare indica faptul ca o capacitate de memorie de lucru- acea parte mentala pe care o folosim pentru a gandi si a rezolva probleme- este un predictor mai bun de realizare scolara decat IQ-ul.

Gesturile

Exista, de asemenea, dovezi bune ca gesticularea cu mainile iti imbunatateste capacitatea de amintire si de invatare. Psihologul cognitiv Susan Goldin - Meadow si colegii ei au efectuat o serie de experimente care arata ca multi copii pot sa-si aminteasca cuvintele, evenimentele, si chiar lectiile de matematica atunci cand gesticuleaza cu mana lor.

Sensibilitatea parentala, siguranta atasamentului si inteligenta

Cercetatorii au observat o corelatie intre scorurile IQ-ului unui copil si starea de atasament. De exemplu, un studiu de 36 de mame din clasa de mijloc si copii lor de 3 ani a constatat ca securitatea atasamentului copiilor a marcat cu 12 puncte mai mult la testul de informatii Stanford-Binet, decat au facut copii neatasati. (Crandell si Hobson 1999).

Cine este responsabil pentru aceasta corelatie? Este posibil ca mai multi copii inteligenti sa aiba un timp mai scurt de formare a atasamentului. De exemplu, multi copii inteligenti sunt, probabil, mai buni la interpretarea comportamentului parintilor si la selectarea celui mai apropiat raspuns.

Dar exista dovezi care sugereaza ca parintii receptivi- care promoveaza un atasament sigur - contribuie la un IQ mai mare.

In experimentele cu familii cu risc ridicat pentru rezultate slabe la copii, cercetatorii au repartizat aleatoriu unele mame pentru a beneficia de o instruire privind anumite tehnici pentru a ajunge niste parinti receptivi, sensibili. Copii din mame instruite au aratat o crestere in abilitatile cognitive fata de copii mamelor obisnuite.

Rezultatele sunt in concordanta cu un studiu recent care atribuie avantaje cognitive la copii alaptati de parinti receptivi.

Gandirea la esec: Convingeri care tin copilul in loc

Crede copilul dumneavoastra ca inteligenta este o trasatura fixa?

Experimente fascinante indica faptul ca ceea ce credem noi despre inteligenta poate impiedica capacitatea de invatare.

Oamenii care cred ca inteligenta este o trasatura fixa, stabila sunt mai predispusi sa evite provocarile. Ei sunt, de asemenea, mai putin dispusi sa invete din propriile greseli- si diferenta apare in scanarea creierului.

Copilul dumneavoastra crede ca “oamenii ca mine” nu procedeaza bine academic?

Daca este asa, convingerile ar putea submina prestatia la scoala. Suna precum o propaganda politica nu-i asa? Exista de fapt o multime de dovezi solide experimentale care confirma existenta unor ” amenintari stereotip .”
Cum poate lauda sa submineze capacitatea copilului de invatare.

Lauda poate fi un mare motivator. Dar poate face, de asemenea, copii sa se concentreze asupra obiectivelor gresite. Cercetarile arata ca tipurile gresite de lauda pot submina de fapt motivatia si ii lasa copilului sentimentul neajutorarii, atunci cand da gres.

Somnul si inteligenta

Somnul si invatarea

Exista o masa de dovezi convingatoare care sugereaza ca avem mai multe sanse de a memora ceea ce am invatat si de a atinge noile perspective daca mergem la culcare la scurt timp dupa studiile noastre.( Gais et al 2006; Wagner et al 2004).

Oamenii nu au nevoie sa doarma toata noaptea pentru a lucra. Un pui de somn mai scurt de 60 minute poate fi la fel de eficient atata timp cat sunt incluse unde lente (non REM) de somn (Mednick et al 2003; Alger et al 2012). 

Efectul a fost demonstrat pe copii cat si pe adulti (Backhaus et al 2008; Kurdziel et al 2013). Deci pare sa aiba sens pentru copii sa-si programeze studiile inainte de somn sau de ora de culcare.

Din pacate, invatarea institutionalizata nu face loc pentru studiu inainte de somn. Se pare ca scolarii care invata acasa si copiii cu programe academice flexibile au avantaje distincte.

De citit neaparat:

Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare
Somnul face copiii mai inteligenti

Somnul si dezvoltarea cognitiva

Este, de asemenea, posibil ca restrictia de somn cronica sa aiba un efect de durata asupra performantei cognitive. Intr-un studiu de urmarire a copiilor canadieni de la varsta de 2,5 la 6 ani, cercetatorii au descoperit ca acei copii care au avut un somn mai scurt au avut performante slabe la testele de dezvoltare neurologica atunci cand au fost de 6 ani.

Acest lucru a fost valabil chiar si pentru copiii a caror somn a fost imbunatatit dupa varsta de 3 ani. Cercetatorii speculeaza ca ar putea exista o “perioada critica” in copilarie atunci cand limitarea somnului are efecte deosebit de daunatoare.

Matematica, logica si gandirea critica

Stanislaus Dehaene este un om de stiinta francez expert in matermatica si neurostiinta. El sustine ca multi copii au abilitati slabe la matematica, deoarece acestia sunt descurajati.

In plus, acest articol vorbeste despre modul in care jocurile pe tabla pot ajuta prescolarii sa-si dezvolte abilitatile lor la matematica.

Si care este treaba cu logica? Studiile experimentale sugereaza faptul ca instruirea explicita in gandirea critica- inclusiv lectii de logica de baza, testarea ipotezelor, si rationamentul stiintific pot ridica IQ-ul unui copil.

Din pacate, astfel de lectii nu sunt inca parte comuna a majoritatii liceelor- sa nu mai vorbim de programa scolilor gimnaziale. Chiar mai rau, banuiesc ca mass-media si alte influente ne formeaza copii sa gandeasca cu ochelari de cal. Pentru a vedea ce vreau sa spun, cititi acest articol pe gandirea critica la copii.

Cele 9 tipuri de inteligenta ale copilului


Cele 9 tipuri de inteligenta ale copilului

Inteligenta spatiala

Abilitatile spatiale sunt esentiale pentru succesul in domenii variate, de la fizica si inginerie, la arhitectura si arte vizuale.Performanta copilului tau in sarcinile spatiale are o componenta ereditara , dar este clar ca experientele educationale pot avea, de asemenea, un impact mare.

Libera alegere

Copii arata motivatie mai mare si performante mai bune, atunci cand ajung sa aleaga ei ce sa faca.

Bine – asta e adevarat pentru unii copii americani. Se pare ca efectul este specific culturii. Un studiu a comparat copii anglo-americani cu copii asiatici americani. In timp ce anglo-americanii au preferat sarcini alese de ei insusi, asiaticii americani au aratat mai multa motivatie atunci cand alegerile lor au fost facute de catre persoane cu autoritate sau colegi. (Iyengar and Lepper 1999).

Rezultatul? Nu pot avea toti aceeasi abordare a procesului de invatare la clasa. Unii copii isi pot gasi abilitatile exact atunci cand profesorii fac alegeri pentru ei. Altii pot gasi aceasta abordare derutanta.

Jocuri si jucarii care sa stimuleze abilitatile cognitive

Desi exista dovezi ca jocurile video de actiune imbunatatesc abilitatile spatiale si pot ajuta chiar copii dislexici sa invete sa citeasca, unele dintre cele mai importante jocuri si jucarii de dezvoltare sunt cele de moda veche.
De exemplu, cercetarile sugereaza ca jucariile pot spori abilitatea de orientare in spatiu, matematica, rezolvare a problemelor si verbala.

6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

Talentul nu vine prin nastere, ci prin crestere. Daniel Coyle, autorul bestseller-ului “Codul Talentului”, spune ca poti sa evidentiezi talentul copilului tau intr-un mod destul de interesant, pornind de la premiza ca Talentul nu vine prin nastere, ci prin educatie.

Coyle a petrecut 2 ani in noua dintre cele mai cunoscute  “focare” producatoare de  talente, artisti, interpreti sau executanti de clasa mondiala in sport, arta, muzica si matematica. Ceea ce a descoperit este ca parintii le-au oferit o imagine gresita despre cum ar trebui sa se manifeste un geniu. ” Talentul imens” nu este înglobat in AND-ul copiilor, spune Coyle. Talentul este rezultatul unui model distinctiv si puternic, un model care combina 3 forte elementare: tinte inalte, suport motivational si metode de coaching citeste in continuare aici.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
 

autor: Alina Ciobanu, redactor DC - toate drepturile rezervate 2018. Referinte: Journal of Applied Psychology 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII