Fumatul și legătura cu menopauza prematură și infertilitatea la femei

Fumatul si legatura cu menopauza prematura si infertilitatea la femei

Fumatul și legătura cu menopauza prematură și infertilitatea la femei

Fumatul activ si pasiv duce la infertilitate in cazul femeilor, precum si la aparitia menopauzei mai devreme.

Femeile care sunt expuse la cantitati mari de tutun - fumat de ele insele sau din fumatul pasiv - pot experimenta aparitia menopauzei cu un an sau doi mai devreme decat cele care nu au fumat niciodata sau care nu au fost deloc expuse la fumatul pasiv.

in acest articol veti citi despre:
Fumatul pasiv poate mari riscul infertilitatii cu 20% si grabi menopauza cu 2 ani
Menopauza si fumatul
Risc crescut de infertilitate si instalare a menopauzei inainte de vreme
Toxinele din fum afecteaza sistemul reproductiv si deregleaza balanta hormonala
Cum sa aveti cel mai sanatos copil
7 lucruri despre Infertilitatea la femei

Fumatul activ si pasiv duce la infertilitate in cazul femeilor, precum si la aparitia menopauzei mai devreme

Persoanele care sunt expuse la cantitati mari de tutun - fumat de ele insele sau din fumatul pasiv - pot experimenta aparitia menopauzei cu un an sau doi mai devreme decat cele care nu au fumat niciodata sau care nu au fost deloc expuse la fumatul pasiv.

S-a descoperit ca fumatorii activi si cei care au fumat in trecut au un risc de infertilitate cu 14% mai mare, in timp ce fumatorii pasivi - in cazul expunerii la cele mai ridicate cantitati de fum - erau cu 18% mai predispusi sa aiba probleme de conceptie decat nefumatorii. Cercetarea a fost publicata online in jurnalul Tobacco Control.

Menopauza si fumatul 

Cercetatorii s-au bazat pe datele a 79.690 de femei, cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani, care au luat parte la Studiul Observational de Initiativa in Sanatate al Femeilor (WHI OS) si care au experimentat toate o menopauza naturala. Asta inseamna ca menstruatia lor s-a oprit pentru 12 luni consecutive si ca nu au avut nicio operatie de eliminare a ovarelor.  Ele au oferit informatii referitoare la obiceiurile lor de a fuma  pe tot parcursul vietii, probleme de fertilitate si varsta la care au ajuns la o menopauza naturala.

Fumatorii activi si cei care au fumat in trecut au fost intrebati cate tigari au fumat zilnic, varsta la care au inceput sa fumeze (de la sub 15 ani, pana la peste 30) si cati ani au fumat.

Oamenii care nu au fumat niciodata au fost intrebati daca au trait langa un fumator ca si copii sau ca si adulti si daca au avut vreodata un job in care colegii fumau la locul de munca.

Datele privind fertilitatea au fost valabile pentru 13.621 femei, iar 15,4% dintre acestea au raportat prbleme in incercarea de a concepe pentru cel putin 12 luni.

Ce este menopauza si cand este prematura?

Cuvantul menopauza se refera la ultima sangerare menstruala. Sintagma menopauza prematura (sau insuficienta ovariana prematura) este definita ca aparitia prematura a menopauzei, inainte de 40 de ani, in conditiile in care aceasta nu se instaleaza in mod normal mai devreme de 45 - 50 de ani despre menopauza prematura citeste pe larg aici.

Risc crescut de infertilitate si instalare a menopauzei premature

Expunerea la tutun a fost legata in mod cert de un risc marit de infertilitate si de instalarea mai devreme a menopauzei, au descoperit cercetatorii. Comparativ cu oamenii care nu au fumat niciodata, fumatorii activi si cei care au fumat in trecut aveau un risc de infertilitate cu 14% mai mare. Acest fapt a fost asociat si cu o crestere cu 26% a riscului de a ajunge la menopauza pana la varsta de 50 de ani.

Varsta medie de instalare a menopauzei era semnificativ mai grabnica in cazul fumatorilor decat in cazul celor care nu au fumat niciodata si care nu au fost expusi la fumatul pasiv. Si oamenii care nu au fumat ei insisi, dar care au fost expusi la fumatul pasiv erau de asemenea supusi aceluiasi risc. Cei care au fost expusi la cele mai ridicate cantitati de fum de tutun erau cu 18% mai predispusi la probleme de infertilitate decat femeile care nu au fost expuse niciodata la fumatul pasiv.

Acest grup era alcatuit din oameni care au trait 10 ani sau mai mult cu un fumator in copilarie, 20 de ani sau mai mult cu un partener care fuma acasa si 10 ani sau mai mult alaturi de colegi de munca ce fumau. La acest grup, menopauza a aparut cu 13 luni mai devreme comparativ cu cei care nu au fost expusi niciodata la fumat pasiv.

Descoperirile s-au dovedit adevarate dupa ce s-au luat in considerare si alti factori precum indicele de masa corporala (BMI) la varsta de 18 ani, educatia, consumul de alcool, nivelul de exercitii (fizice), expunerea la insecticide, folosirea de contraceptive pe cale orala si varsta la care femeia a avut prima menstruatie.

Toxinele din fum afecteaza sistemul reproductiv si deregleaza balanta hormonala

Cercetatorii spun ca urmarile aparitiei menopauzei mai devreme nu sunt clare, dar unele studii au stabilit o legatura intre acest fapt si un risc marit de moarte prematura din diverse cauze. Se stie ca toxinele din fumul de tutun sunt cunoscute pentru efectele lor daunatoare asupra sistemului reproductiv si pentru perturbarea productiei si activitatii hormonale care au legatura cu fertilitatea, au explicat ei.

Cercetatorii au concluzionat: „Acesta este unul dintre primele studii de aceasta intindere si cu putere statistica de a investiga si cuantifica fumatul activ si pasiv, precum si problemele de sanatate ale femeilor. El intareste si constatarile actuale ca toate femeile trebuiesc protejate de fumul de tutun din fumatul activ si pasiv”. Citeste pe larg si: Menopauza prematura  

Cum sa aveti cel mai sanatos copil

Dorinta ce mai mare a femeilor de pretutindeni este sa aiba un copil sanatos. Pentru indeplinirea ei, primul pas este sa planificati cu grija sarcina si sa realizati inainte de a o incepe cat de multe va trebui sa invatati. Intre o treime si o jumatate din sarcini sint neplanificate, aceasta reflectand ignoranta naiva a cuplurilor in ceea ce priveste riscul de a avea un copil cu un defect grav din nastere, retardare mintala sau o boala genetica. www.desprecopii.com trece in revista informatii de care nu trebuie sa uitati!

Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici: Asteptand o minune in viata noastra - haideti alaturi de noi.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII