Fenomenul Michelangelo: sau despre arta intelegerii intr-un cuplu

Fenomenul Michelangelo: sau despre arta intelegerii intr-un cuplu

Fenomenul Michelangelo: sau despre arta intelegerii intr-un cuplu

  • Ce calitati sau trasaturi ai vrea sa ai? Este important pentru tine sa dobandesti o mai mare rabdare, sa iti dezvolti abilitatile de conducere, sa ai o buna conditie fizica sau sa inveti sa vorbesti o alta limba? Psihologii cred ca fiecare persoana are un „eu ideal” la care se straduieste sa ajunga. Acest „eu ideal” este in esenta persoana care ai fi tu daca ti-ai indeplini toate visele si aspiratiile. Sigur, ai putea fi capabil sa lucrezi pentru idealurile tale pe cont propriu, dar se pare ca partenerul tau romantic poate fi deosebit de folositor (sau nefolositor) in a te forma, proces pe care cercetatorii l-au numit Fenomenul Michelangelo.

despre Fenomenul Michelangelo: Cum iti sculpteaza partenerul o imagine mai buna sau mai rea, veti citi:
Rezerva-ti un moment pentru a te gandi la tipul ideal de persoana care ti-ar placea sa fii
Cultivarea unui "eu ideal"
Beneficii personale si relationale
Ce este de retinut din acest mesaj?
9 lucruri despre casatorie pe care nu ti le spune nimeni inainte de nunta
5 lucruri esentiale despre relatia de cuplu
 

Rezerva-ti un moment pentru a te gandi la tipul ideal de persoana care ti-ar placea sa fii

Te-ai intrebat vreodata ce calitati sau trasaturi ai vrea sa ai? Este important pentru tine sa dobandesti o mai mare rabdare, sa iti dezvolti abilitatile de conducere, sa ai o buna conditie fizica sau sa inveti sa vorbesti o alta limba?

Psihologii cred ca fiecare persoana are un „eu ideal” la care se straduieste sa ajunga. Acest „eu ideal” este in esenta persoana care ai fi tu daca ti-ai indeplini toate visele si aspiratiile. Sigur, ai putea fi capabil sa lucrezi pentru idealurile tale pe cont propriu, dar se pare ca partenerul tau romantic poate fi deosebit de folositor (sau nefolositor) in a te forma, proces pe care cercetatorii l-au numit Fenomenul Michelangelo.

Fenomenul este numit dupa artistul renascentist Michelangelo (faimos pentru Pieta si David, cateva dintre capodoperele sale), care vedea sculptura ca pe o oportunitate a artistului de a elibera o imagine ideala din blocul de piatra in care dormiteaza. Imaginea ideala exista inauntrul stancii, iar artistul pur si simplu indeparteaza piatra care o acopera. In relatiile amoroase, partenerii se acomodeaza unul cu celalalt, adaptandu-se cat este nevoie pentru a mentine bunul demers al relatiei, iar in timp aceste comportamente pot deveni o parte relativ permanenta din ceea ce suntem. Astfel, partenerii nostri romantici ne pot „sculpta” (si noi ii putem „sculpta” pe ei) la fel cum Michelangelo si-a sculptat statuile de marmura.

Cultivarea unui "eu ideal"

Tu si partenerul tau va puteti influenta reciproc cultivarea unui „eu ideal” intr-un mod care poate fi benefic, neutru sau daunator.

Pentru a ilustra cum functioneaza asta, imagineaza-ti ca eul ideal al lui Mihai include spiritul de aventura. Partenera lui, Alexandra este cea mai utila cand ii sustine acest spirit de aventura (de exemplu, Aleandra poate sa fie pozitiva si incurajatoare cand Mihai vrea sa incerce experiente noi, precum parasutismul).

Totusi, Alexandra poate esua in a sustine eul ideal al lui Mihai, afirmand calitati care sunt irelevante pentru spiritul lui de aventura. Poate Mihai este indiferent  daca poseda abilitati de programare pe calculator, dar Alexandra crede ca este un programator excelent.

Ea poate atunci sa ii incurajeze abilitatile sale de programare, si nu spiritul sau de aventura, ajutandu-l astfel sa isi dobandeasca eul ideal. Esuarea in incurajarea calitatilor ideale  nu este neaparat un lucru rau (deoarece Mihai ar putea deveni un mai bun programator), dar nici chiar un lucru bun (pentru ca Mihai nu lucreaza pentru a aduce in planul realului eul său ideal). 

Cea mai daunatoare metoda de a „sculpta” este atunci cand Alexandra descurajeaza eul ideal al lui Mihai, fie prin a raspunde negativ la incercarile lui de a-si dezvolta calitatile de aventurier (ea ar putea, de exemplu, sa ii spuna ca este o prostie sa practice parasutismul), fie prin a-i incuraja calitatile care se opun eului sau ideal. Alexandra il poate vedea pe Mihai mai degraba retinut decat aventuros si atunci poate sa creeze in mod constient sau inconstient situatii in care Mihai sa actioneze in mod retinut (cum ar fi o vacanta pe deplin linistita, cine romantice si putine sanse pentru explorari aventuroase), impiedicandu-l sa se indrepte catre eul sau ideal.

Beneficii personale si relationale

Comparativ cu partenerii care nu sustin sau descurajeaza calitatile ideale ale celuilalt, partenerii care se incurajeaza reciproc dobandesc o serie de beneficii personale si relationale. Cand partenerul tau te sustine, te bucuri mai mult de sanatate psihologica si satisfactie in viata, pentru ca devii persoana care vrei sa fii. In topul dezvoltarii personale esti atunci cand partenerul iti sustine calitatile ideale, ceea ce te face sa te simti inteles si denota faptul ca partenerul tau este de acord cu tine si tine cont cu adevarat de telurile si aspiratiile tale; acest fapt, la randul sau promoveaza incredere, devotament si satisfactie in relatie.

Ajuta-ti partenerul

Ce este de retinut din toata teoria de mai sus? Ca tu si partenerul tau aveti o capacitate enorma de a va ajuta sau de a va impiedica reciproc sa deveniti persoana ideala care sperati sa fiti. A-l ajuta pe celalalt sa lupte pentru idealurile proprii poate fi extrem de profitabil, atat pentru tine ca individ, cat si pentru relatia voastra. Deci, ajuta-ti partenerul sa isi atinga eul ideal si fii atent daca el/ea iti sustine, descurajeaza sau refuza eul ideal. Puteti sa descoperiti asta incurajandu-va reciproc, ceea ce va ajuta sa va atingeti telurile mai repede decat credeti! 

9 lucruri despre casatorie pe care nu ti le spune nimeni inainte de nunta

Cand nunta la care ai avut rolul principal - acela de mireasa se incheie, si toata lumea pleaca acasa ... incepe viata unui cuplu. Buuummmm ...

Orice femeie inteligenta stie ca viata nu este o poveste cu zane. Dar trebuie sa recunoastem: undeva in subconstientul fiecareia se ascund viziuni romantice cu Cenusareasa, sau poate cu Julia Roberts. Imaginile pot fi vagi si putin cam depasite, dar printre ele putem distinge silueta miresei si a lui Fat-Frumos indepartandu-se impreuna pe calul alb catre apus. In viata reala, se poate intampla ca povestea ta desprinsa din filmele lui Disney sa aiba un final mai degraba desprins din niste filmele de groaza  - in care tu sa fii tanara care cade si tipa sa-i fie crutata viata citeste mai departe aici.

5 lucruri esentiale despre relatia de cuplu

Clisee si adevaruri despre dragoste...
Metoda JEEPP - comunicarea perfecta cu sotul :)
Oboseala distruge viata sexuala
15 semne ca esti victima abuzului emotional intr-o relatie
Unde esti, suflet pereche?! 

 

 Forum despre viata in 2

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII