Cum pregatim adolescentul pentru viata independenta de student: ghidul parintilor

Cum pregatim adolescentul pentru viata independenta de student: ghidul parintilor

Cum pregatim adolescentul pentru viata independenta de student: ghidul parintilor

Intr-o zi, copilul tau va pleca din cuibul copilariei

Vine o zi cand copilasul nostru - mereu copil in ochii nostri de parinti - isi va lua zborul din cuibul parintesc. Este un moment greu in viata oricaui parinte. Noi ca noi, dar cat de pregatit este copilul pentru aceasta despartire atat de brusca? Iata o multime de intrebari, dileme si raspunsuri adunate intr-un ghid ...despre cum ne pregatim copilul pentru viata de student.

La Desprecopii  avem multi parinti care au trecut cu brio prin aceasta experienta. Avem multi parinti ai caror copii au luat calea studiilor in orase universitare din Romania sau la universitati de prestigiu din strainatate.

Peste 2 ani si jumatate, baiatul nostru o sa-si ia zorul si o sa mearga la facultate. Este o piatra de hotar in viata de parinte. Cred ca este important sa ne pregatim din timp copilul sa devina independent si sa fie pregatit pentru acest moment. Asa ca m-am gandit sa incep din timp si sa va intreb ce sfaturi aveti?

O parte dintre voi au trecut prin acest moment ca parinti si ne pot spune cum este (nui- asa Marius?) - Altii au trecut prin aceasta perioada in rolul de adolescent care a plecat (poate va mai amintiti) iar altii se confrunta cu situatia chiar acum sau se pregatesc pentru ea.

Cum ne pregatim adolescentul sa-si ia zborul si sa devina independent?

Deci, Cum ne pregatim adolescentul sa-si ia zborul si sa devina independent?

Oare ne-am pregatit bine copilul pentru viata ce va urma?

Ghid pentru parinti

Iata cateva idei:

Trebuie sa aibe cateva notiuni de gatit? Eu cred ca da! Voi ce parere aveti? Poate la fete este mai usor dar eu cred ca si baietii trebuie sa fie macar in stare sa-si faca oua ochiuri, o friptura la tigaie, etc. Ce parere aveti?

Sculatul de dimineata? Inca ii treziti voi? Noi am hotarat sa-l lasam sa se trezeasca singur cu ceas desteptator. Este o rutina simpla dar care cred ca ajuta. Sau intram prea mult in detalii?

Spalatul hainelor? De la pusul la masina de spalat pana la a spala o camasa de mana. Cred ca este important macar sa inteleaga sortarea hainelor pentru masina. Aveti sfaturi utile aici?

Calcatul hainelor? Mie prima camasa calcata mi-a luat vreo ora. Nu este simplu sa intelegi cum sa eviti cute enervante. Cat de tare sa incalzesti fierul de calcat? Ce sfaturi avem aici?

Cusutul de urgenta? Macar un nasture....mama sau bunica nu sunt lapost cand e nevoie :)

Carnet de sofer? In multe locuri a avea masina este important. Sunteti in favoarea carnetului auto luat chiar la 18 ani? Eu am carnet de la 18 ani si mi-a prins bine!

Orientarea intr-un oras? Harti, mijloace de transport. Deseori cand mergem in vacanta impreuna, baiatul nostru are propia harta in mana. Ne uitam impreuna pe hartile de metrou, pe rutele mijloacelor de transport in comun. Sunt si acestea niste necesitati in opinia mea.

Finantele - ei bine, cand o sa fie student o sa aiba grija de finante. Evident ca parintii - daca pot - dau o mana de ajutor dar adolescentul trebuie sa inteleaga ce inseamna sa economisesti bani, ce inseamna un lucru scump, ce inseamna sa cumperi lucruri prea ieftine, ce inseamna un raport bun pret/calitate, etc.

Munca, Voluntariatul - eu am muncit pe perioada facultatii, predam cursuri de IT la o scoala particulara. Apoi in Germania, in paralel cu facultatea am lucrat la o companie. Cred ca este important ca un tanar (si chiar o tanara) sa aiba experiente de "munca" sau de voluntariat inca de la varsta de 13-14 ani. Si nu ma refer ca daca da cu aspiratorul primeste 10 RON. Ma refer la munca pe bune! Ce parere aveti?

Conditii minime de igiena si curatenie. De multe ori bunica sterge praful in camera adolescentului, mama aduna canile si paharele, s.a.m.d. Cred ca este important ca un tanar sa stie cum sa dea cu aspiratorul, cum sa schimbe sacul la aspirator, cum sa spele vasele (economisind apa), cum sa schimbe sacul la aspirator, cum sa spele vasele (economisind apa), cum sa curete toaleta, cum sa dea cu matura, cu T-ul, etc. Ce parere aveti?

Dezbaterea parintilor

Participa si invata din dezbaterea parintilor de la subiectul: Cum ne pregatim un adolescent sa devina independent? Sfaturi

Nu cumpara copilului tau o masina - daca il iubesti

Nu sunt mult parinti in Romania care au posibilitatea de a cumpara copilului o masina, la varsta de 18 ani. Si totusi ei exista. Sunt parintii copiilor de bani gata.   Dar, de ce se straduie acesti parinti sa ofere o viata ca in filme copiilor proprii fara sa dea atentie altor aspecte mult mai importante? Pentru ce imaginea si etalarea luxului este pusa pe primul loc si se transmite mai departe, ca valoare, copilului - ignorand faptul ca tu, ca parinte ai sansa si datoria de a forma caracterul viitorului adult care va pleca in curand pe drumul propriei sale vieti?

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent

Forumul parintilor de adolescenti

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

Autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii - toate drepturile rezervate 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII