Anasonul

Anasonul

Anasonul

  • Anasonul (Pimpinella anisum), inrudita cu patrunjelul (familia umbeliferelor) este o planta aromatica, care creste aproximativ 40-70 cm. Anasonul este originar din Orientul Mijlociu, fiind cultivat in Africa de Nord, America Centrala si Europa. Perioada de inflorire este iunie - septembrie, iar fructele sale sunt mici si verzui, putand fi culese de la sfarsitul lui august pana la sfarsitul lunii septembrie.

Denumiri populare: badean, anis, chimen (chimion) dulce, molura.

Actiune farmacologica: carminativa, antispastica, expectoranta, stimulent pancreatic.

Componentii principali ai anasonului: lipidele, substantele minerale, zaharurile, protidele, amidonul, uleiurile vegetale (anetol, aldehida anisica), aldehida acetica, vitamine, complexul B (B1, B2), C, calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, esente aromatice.

Partile utilizate ale anasonului sunt bulbul, frunzele, semintele si radacinile. Virtutile sale terapeutice au fost cunoscute inca din antichitate, Pitagora sustinand ca anasonul ii ofera putere omului, vindeca insomnia, stimuleaza pofta de mancare, faciliteaza digestia si imbunatateste fertilitatea.

Ca produs alimentar, anasonul este utilizat pentru condimentarea bucatelor dulci, picante, dar si ca afrodisiac, inca din vremea grecilor. Testele medicale au confirmat faptul ca semintele de anason intensifica dorintele sexuale. Romanii foloseau anasonul pentru condimentarea unor prajituri numite "mustaceus", grecii il foloseau pentru tratarea problemelor digestive, iar egiptenii precum aroma in compozitia de paine.

Fructele de anason au un gust bun si sunt folosite in fitoterapie. Fructul sau sucul de anason  este recomandat pentru vindecarea asteniei si pentru stimularea alaptarii. Anasonul este recomandat pentru vindecarea asteniei nervoase, migrenelor, ametelilor, reumatismului, tusei, astmului bronsic, durerilor gastrice si digestiei lente.

Tratamente naturale si proceduri de aplicare

Infuzie de fructe de anason 
Infuzia se face din jumatate de lingurita de fructe de anason sfaramate si apoi oparite in 250 ml apa fiarta. Ceaiul se lasa timp de 10-15 minute inainte de a fi baut; dupa care se se bea in fractiuni: cate o jumatate de cana inainte de mesele principale. De asemenea, fructul de anason are actiune stimulativa asupra apetitului

Ceai pentru eliminarea viermilor intestinali 
Infuzia se face din 10 grame de fructe pisate oparite in 100 ml de apa fiarta. Ceaiul se bea dimineata pe stomacul gol.

Tinctura de anason
Se adauga 3 linguri de seminte de anason la 500 ml de alcool rafinat de 38-40 grade. Se lasa 4 saptamani la loc insorit. Tinctura se foloseste pentru tratarea tulburarilor digestive. Administrare: 5-10 picaturi de 3 ori pe zi in putina apa rece, dupa mese.

Ceaiul din seminte de anason: infuzia se face dintr-o lingurita de seminte de anason fierte in 250 ml de apa timp de 30 de secunde. Cana de ceai se bea dupa mesele principale. Acesta trateaza astmul bronsic, tusea si digestia lenta.

Decoct din radacini de anason: decoctul se face din 30 gr. radacini taiate de anason intr-un litru de apa, fierte timp de 20-30 minute. Cana de ceai se bea dupa mesele principale.  Acest ceai trateaza menstruatiile dureroase.

Uleiul de anason in eter este folosit pentru vindecarea dereglarilor stomacului si ale intestinului, balonarilor si racelilor.

Atentie:

  • anasonul nu este indicat in enterocolite, gastrite, ulcere (duodenal, gastric)
  • nu se administreaza suplimente cu fier concomitent cu anasonul
  • nu se utilizeaza in sarcina si alaptare
  • evitati baile de soare simultan cu administrarea anasonului, deoarece acesta poate produce sensibilizare la soare
  • dozele mari de ulei esential pot produce greata si varsaturi
  • evitati cremele sau lotiunile cu anason in cazul bolilor inflamatorii ale pielii sau in cazul istoricului de reactii alergice
  • ceaiul de anason trebuie sa fie pastrat doar pentru o perioada scurta de timp inainte de a fi  consumat. In ceea ce priveste sugarii, se poate administra o infuzie din 5-6 fructe de anason in 250 ml de apa fierbinte. Aceasta trateaza gazele si colicile.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. musat cerasela
    musat ceraselatrimis la 16/12/2009

    Am ajuns la articolul despre anason dorind sa vad daca scrie ca stimuleaza secretia lactata la proaspetele mamici. Si chiar asa scrie. Dar mai jos in articol scrie ca

    Raspunde la acest comentariu
  2. ioana
    ioanatrimis la 2/12/2009

    Daca stimuleaza lactatia si daca se poate adminnistra ca infuzie bebelusilor, de ce totusi nu este indicat in sarcina si alaptare????

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII