Ii lasam pe copii sa castige sau nu?

Ii lasam pe copii sa castige sau nu?

Ii lasam pe copii sa castige sau nu?

In familia noastra avem un copilas foarte competitiv, insa nu este intotdeauna bun la sport. Cand nu castiga se infurie si incearca sa invinuiasca pe oricine altcineva sau schimba regulile in ultimul minut, astfel incat sa nu poata pierde.

Acest lucru duce la inevitabila intrebare a parintilor (cel putin pentru mine): 

Lasam copilul sa castige intr-o competitie sau jucam pentru a castiga?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Lasam copiii sa castige pe nedrept? Iata opinia expertilor in parenting...
Cel mai bun sa castige?!
Parintii trebuie sa faca echipa cu copilul

Lasam copiii sa castige pe nedrept? Iata opinia expertilor in parenting...

Expertii in parenting au trei abordari diferite la intrebarea daca ar trebui sa lasam un copil sa castige pe nedrept:

Da - permiteti copilului sa castige astfel incat sa isi construiasca increderea in sine
Nu - lasandu-l sa castige pe nedrept, nu va invata sa respecte si sa urmeze regulile
Uneori - gasiti un echilibru intre victoria ocazionala si lectiile care pot veni din pierderea unui joc. Nu uitati totusi, sa alegeti jocuri potrivite varstei!

Tabara "Da" simte ca exista suficienta presiune in lume asupra sentimentului de auto-valoare al copilului, ca parintii nu ar trebui sa creeze mai multe sentimente de inadecvare. Teoria lor este: "Cu cat castiga mai des la jocuri, cu atat se vor simti mai bine si vor avea un sentiment ferm de auto-valoare."

Nu intru in grupul "Da", deoarece (parerea mea) cred ca, creeaza un fals sentiment de securitate, iar socul de mai tarziu, cand vor descoperi cat de "necalificati" sunt la unele lucruri va fi destul de mare. Daca ies invingatori in urma fiecarui joc cu parintii, nu vor mai fi motivati sa munceasca mai mult pentru a-si imbunatati anumite aptitudini, ce ii vor fi necesare in urmatoare competitie /joc.

copil competitiv

Tabara "Nu" pare sa creada ca trebuie sa fim mereu reali cu copiii nostri si sa ii pregatim pentru realitatile dure ale unei vieti "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte". Daca ii vom menaja, vor fi nepregatiti pentru viata si ar putea fi dezamagiti cand nu reusesc sau pierd intr-o competitie corecta. Daca nu sunt buni la ceva anume si nu castiga, asta ii va motiva sa devina mai puternici si mai buni.

Sa nu ignoram factorul "descurajare"

Dar ceea ce pare sa ignore acest grup este factorul de descurajare. Daca un copil in mod repetat pierde intr-o competitie cu un parinte sau un frate mai mare, el sau ea poate pur si simplu sa renunte sau sa aleaga altceva, unde are sanse mai mari de succes. Copilul care pierde de 10 ori din 10 intr-un concurs de aruncare libera ar putea fi motivat pentru un timp doar sa isi imbunatateasca aptitudinile, dar atunci cand pierde mereu, cel mai probabil va renunta.

Tind sa cad in partea grupului de parinti "Uneori", care incearca sa echilibreze experienta competitiva, astfel incat copiii sa invete sa piarda gratios, dar, de asemenea, sa aiba uneori "fiorul victoriei". Cand un copil are ambele experiente si simte speranta ca uneori poate castiga, va continua sa incerce si sa ramana motivat sa joace mai bine.

Cel mai bun sa castige?!

Ideea de a permite unui copil sa castige este total straina multor parinti. Noi vedem meseria de parinte ca un job in care treaba noastra este sa invatam copiii sa se confrunte cu realitatea si sa caute in mod constant sa creasca. Acest lucru ne cere sa pastram nivelul competitiei.

Sunt de acord cu aceasta abordare, dar exista optiuni pentru a mentine nivelul competitiei cat mai echilibrat, oferind in acelasi timp copiilor, oportunitati pentru victorii.

Parintii trebuie sa faca echipa cu copilul

Am descoperit o abordare foarte reusita a jocurilor, fara a "lasa copilul sa castige" - si anume, sa avem multe jocuri de echipa. Faceti echipa cu copilul. Cand joaca in echipe, copilul mai mic are mai multe sanse de a castiga. Cheia este echilibrarea nivelului de calificare al echipelor, astfel incat toata lumea sa aiba o sansa aproximativ egala de a castiga jocul.


Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard citeste in continuare aici.

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII