De ce e important să îți înscrii copilul la un sport de club: 6 BENEFICII

De ce e important sa iti inscrii copilul la un sport de club: 6 beneficii

De ce e important să îți înscrii copilul la un sport de club: 6 BENEFICII

Practicarea unui sport în mod organizat poate avea multiple beneficii pentru dezvoltarea copilului. Indiferent că este vorba despre fotbal, scrimă sau înot, sporturile oferă copiilor oportunitatea de a dobândi și perfecționa aptitudini, de a lucra în echipă cu alți copii și cu antrenori, și de a participa la competiții într-un mediu sigur și controlat. Participarea la un sport de club ajută la dezvoltarea fizică și mentală a copilului. Prin intermediul antrenamentelor regulate, copilul își îmbunătățește coordonarea motrică, rezistența și forța musculară, cât și abilitățile tehnice specifice sportului practicat. În același timp, sportul îi învață și importanța disciplinei, respectului pentru reguli și fair-play-ului, pregătindu-l pentru provocările vieții și pentru a înțelege valoarea muncii asidue și a efortului susținut.

De asemenea, sportul dezvoltă spiritul de competiție într-un mod sănătos. Participarea la competiții sportive îi oferă copilului oportunitatea de a învăța să gestioneze emoțiile și presiunea, să-și stabilească obiective și să își depășească limitele personale. De-a lungul procesului, copilul își dezvoltă încrederea în sine și în abilitățile proprii, învățând să accepte și să gestioneze atât succesul, cât și eșecurile.

veti citi:
O minte sanatoasa intr-un copil sanatos
A face sport inseamna seriozitate, timp si disciplina
Beneficiile sportului pentru copil
Copiii de azi fac tot mai putin sport
Alegerea unui sport pentru copil: motive, factori de influenta, beneficii
Despre activitatile sportive ale copilului

O minte sanatoasa intr-un copil sanatos

Mens sana in corpore sano - spunea vechii latini si inca suntem de acord cu ei: O minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Cam orice parinte de azi stie asta inca de pe bancile scolii. SIngura diferenta este totusi ca atunci, copiii faceau mai mult sport decat in ziua de azi. 

Intrebarea noastra la obiect este insa: practica copilul tau un sport?

A face sport inseamna seriozitate, timp si disciplina

Si nu asa, o mingiuca pe strada sau 10 minute in parc cu copiii sau mersul la pescuit cu bunicul.  Si nici pleascaiala de vara, cand mergeti la mare nu inseamna ca practica inotul :)  A face sport inseamna sa il practice su seriozitate, sub indrumarea unor profesionsiti in domeniul respectiv. Si inseama desigur si disciplina.

Beneficiile sportului pentru copil

Practicarea unui sport in mod organizat poate face bine copilului in mai multe moduri. De la fotbal la scrima, sporturile ofera copiilor sanse de a dobandi si perfectiona aptitudini, de a lucra cu alti copii si cu antrenorii si de a lua parte la competitii intr-un mediu sigur.

Ei invata valoarea antrenamentelor si a provocarii unei competitii. Si, mai ales, sportul ofera oportuntati naturale si amuzante de a face exercitii fizice in mod regulat.

Copiii de azi fac tot mai putin sport

Pe vremuri, Romania era o forta sportiva. Castigam medalii peste medalii la olimpiade. Cand am ajuns pentru prima oara in Olanda, prin 2000  - niste olandezi m-au intrebat din ce tara vin si cand le-am spus Romania au exclamat cu admiratie: Romanii sunt un popor sportiv. 

Azi insa, in Romania, situatia este ingrijoratoare. Copiii fac tot mai putin sport. Conform publicatiei Gazeta Sporturilor, un studiu realizat de P&G pentru România a confirmat situaţia alarmantă şi a scos la iveală o statistică descurajantă: 43% dintre copiii din România nu practică nici un sport.

De ce e important sa iti inscrii copilul la un sport (club unde se practica acel sport) - 6 beneficii:

1. Este o activitate organizata care iimpune prezenta la ore bine stabilite, in fiecare saptamana (de cel putin 2 ori pe saptamana)

2. Ii dezvolta sprititul de disciplina

3. Ajuta la o dezvoltare armonioasa si favorizeza cresterea copilului in inaltime.

4. Miscarea e sanatate - copiii si adolescentii sunt obsedati de lumea virtuala asa ca o pauza de sport organizat le prinde foarte bine.

5. Scapa de 3-4 kilograme in plus.

6. Isi dezvolta spiritul sportiv de competitie - ceea ce il va ajuta si la materiile scolare. 

Alegerea unui sport pentru copil: motive, factori de influenta, beneficii

Atunci cand va ganditi sa inscrieti copilul la un sport, luati in calcul cat este de pregatit copilul, emotional si fizic. Un inceput prea timpuriu poate deveni frustrant si pentru copil si pentru dumneavoastra si poate indeparta copilul definitiv de sport. Desi exista programe sportive create pentru prescolari, abia pe la 6-7 ani majoritatea copiilor dezvolta nivelul potrivit de aptitudini fizice si de atentie necesare pentru a asculta indicatiile si a invata regulile unui joc.

Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici si cei de gradinita, dar ar trebui sa nu fie axat pe competitie, ci pe a avea mai multe oportunitati amuzante de a fi activ. Iata sfatul de la Desprecopii.com.

Despre activitatile sportive ale copilului, merita citit si:

39 de jocuri in aer liber
Obezitatea la copil: 8 factori de risc
Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde

 Forumuri specializate ale comunitatii Desprecopii

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2023
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte: The Journal of Psychology

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII