Gripa cu virusul AH1N1 (porcina): sfaturi pentru parinti

Gripa cu virusul AH1N1 (porcina): sfaturi pentru parinti

Gripa cu virusul AH1N1 (porcina): sfaturi pentru parinti

Cea mai frecventa intrebare a parintilor despre gripa cu virusul AH1N1 (noua, porcina) este cum ne putem proteja copiii?

Alte intrebari pe care le pun parintii sunt: Sunt unii copii mai expusi decat altii?, Trebuie sa-i retragem de la scoala daca in scoala ar aparea cazuri?, Care sunt simptomele bolii la copii?. Iata in continuare cateva sfaturi oferite de medicii pediatri de la Desprecopii.com.

Ce anume trebuie sa faca parintii pentru a-si proteja copiii de gripa  cu virusul AH1N1  (noua, porcina) ?

Fiti atenti, si urmariti-va copilul indeaproape. Urmati procedurile obisnuite recomandate de medici pentru reducerea riscului de transmitere a infectiei. Asta inseamna in primul rand spalarea frecventa a mainilor. Evitati aglomeratiile. Evitati contactul direct cu persoanele bolnave. Daca vi se imbolnaveste copilul, atunci trebuie sa ramana acasa. La fel si dumneavoastra, parintii, lui.

 Cititi: Gripa porcina

Ce trebuie sa faceti in afara casei, la munca sau la locul de joaca?

Daca sunteti in public si cineva tuseste, trebuie sa va feriti de acea persoana. Iar oamenii trebuie sa-si acopere gura si nasul cand tusesc sau stranuta.

De unde puteti sti daca exista motive de ingrijorare sau risc crescut in zona dumneavoastra?

In acest moment, stim ca virusul este prezent in anumite locatii, dar probabil mai este prezent si in altele unde nu a fost inca detectat. Evitati locurile in care stiti ca exista cazuri de gripa. Urmariti comunicatele de presa din mass media ale autoritatilor locale, precum si stirile internationale pe acest subiect.

Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stie parintii, daca sunt raportate infectii in zona lor?

Urmati masurile preventive obisnuite. Incepeti sa va ganditi la ce anume ar trebui sa faceti in cazul in care se inchide scoala sau gradinita copilului. Ganditi-va ce aranjamente trebuie sa faceti pentru a putea sa stati acasa cu copilul. Asta inseamna de exemplu, sa va faceti provizii de alimente si apa, si sa faceti aranjamentele necesare pentru ingrijirea copilului.

Daca gripa cu virusul AH1N1 (noua, porcina) este raportata in localitatea dumneavoastra, este mai prudent sa planificati din timp aceste lucruri.

 

Ce trebuie sa faca parintii copiilor care merg la scoala?

Stim ca in acest moment nu trebuie neaparat sa inchidem scolile si cinematografele sau sa facem alte lucruri pentru a preveni infectia, in afara de masurile luate in zonele in care au fost raportate cazuri de gripa porcina. La descoperirea virusului intr-o anumita zona, autoritatile pot lua decizia de a inchide institutii scolare si sali de spectacole sau cinematografe. Dar parintii nu trebuie sa tina copiii acasa decat daca autoritatile fac aceasta recomandare.

In astfel de situatii, uneori se instaleaza isteria de masa si oamenii au reactii exagerate. Ce se poate face din acest punct de vedere?

Trebuie doar sa va mentineti la curent cu ceea ce se intampla in zona in care locuiti. In mod sigur, unii oameni din preajma dumneavoastra vor deveni isterici, retragand de exemplu copiii de la scoala fara sa fie necesar. Dar daca autoritatile nu decid acest lucru, nu este necesar.

 Cititi: Virozele respiratorii la copii

Trebuie doar sa urmati recomandarile autoritatilor publice. Aici devin importante calitatile de lider. Liderii trebuie sa informeze oamenii ca da, situatia este grava, dar nu trebuie sa reactionam exagerat, ci doar sa facem ceea ce este necesar, conform recomandarilor autoritatilor.

Dar daca se imbolnaveste copilul? Care sunt simptomele gripei  cu virusul AH1N1  (noua, porcina) la copii?

Gripa este foarte diferita de raceala obisnuita. De obicei, copiii care au gripa au o crestere brusca sau semnificativa a temperaturii si simptome respiratorii. In afara de febra mare si frisoane, copiii mai mari pot acuza cefalee, dureri de gat si dureri musculare. Copiii bolnavi fac congestie nazala si tusesc.

 Cititi: Este gripa sau raceala?

Ce trebuie sa faceti cand copilul are simptome de gripa?

In cazul in care copilul are simptome usoare, ce includ febra si frisoane, cefalee, dureri musculare, tuse, dureri de gat, trebuie categoric sa stea acasa. Copiilor le vor fi administrate in continuare medicamente pe baza de paracetamol pentru febra, iar parintii trebuie sa le dea lichide pentru a evita deshidratarea.

Exista anumite simptome pe care trebuie sa le urmariti?

Parintii trebuie sa urmareasca atent orice semne de inrautatire a starii copilului, sau daca are dificultati de respiratie, daca nu poate inghiti, nu urineaza bine, este foarte iritabil si prost dispus chiar si dupa ce ii scade febra, are eruptii pe piele, sau daca febra ii scade si simptomele de gripa se amelioreaza, apoi se inrautatesc din nou.

Cum decideti in functie de temperatura copilului daca trebuie sa mergeti la medic?

Orice copil sub 2 ani trebuie neaparat sa fie consultat de un medic daca are febra. Daca un copil peste aceasta varsta are febra, nu trebuie neaparat sa vina la un consult. In cazul in care copilul are alte probleme medicale, cum ar fi o boala de inima, probleme cu plamanii, un astm sever, ar trebui sa fie consultat de un medic chiar daca are numai simptome usoare. Acest lucru este valabil pentru toti copiii care au un sistem imunitar slabit.

Limita de febra recomandata de medici este de 38,2 grade Celsius.

Acest nivel al temperaturii trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare, impreuna cu eventuala stare de letargie a copilului. La un copil mai mare nu exista o astfel de limita. La copiii mai mari, medicii folosesc o limita a temperaturii de 38,3 grade, dar asta nu va interzice sa mergeti de urgenta la medic daca sunteti ingrijorati de starea copilului. Important este insa sa nu intrati in panica. Fiti la curent cu stirile locale despre gripa si luati-va masurile de prevedere recomandate de autoritati si medici.

Ce tratamente sunt disponibile pentru copiii care se imbolnavesc de gripa cu virusul AH1N1 (noua, porcina)?

Stim deja ca acest virus este tratat cu medicamente antivirale ca Tamiflu si Relenza. Aceste medicamente sunt disponibile in cantitati suficiente. Tamiflu, administrat in cel mult 48 de ore de la aparitia simptomelor, va scurta durata bolii. Utilizarea sa depinde de diagnosticarea si tratarea prompta a bolii. Tratamentul administrat de timpuriu cu Tamiflu are efecte remarcabil de bune. Relenza nu este administrat in cazul copiilor mici.

Gripa porcina este mai usor de detectat la copii si la adolescenti?

DA, spun specialistii. Un bebelus nu-si poate descrie simptomele si poate avea unele simptome non-specifice. Daca are febra, copilul trebuie sa fie consultat de medic.

Gripa porcina este mai periculoasa la copiii foarte mici?

DA. Copiii sub doi ani au un risc mai mare de a face complicatii. Gripa sezoniera este asociata cu un risc semnificativ de spitalizare la copiii de pana la 2 ani. Copiii sub 2 ani au o rata de spitalizare similara cu a adultilor de peste 65 de ani.

Exista copii care au un risc crescut de imbolnavire grava?

DA. Copiii care au deja alta boala, ca astm, diabet, alta boala metabolica, cei care au boli cronice de rinichi, sau anemia celulelor secera.

Ce anume puteti face daca se imbolnaveste copilul de gripa  cu virusul AH1N1 (noua, porcina)?

Copiii bolnavi de gripa nu trebuie sa ia vreun medicament ce contine aspirina. Medicii nu mai recomanda aspirina pentru copii. Aveti grija ca medicamentele administrate copilului sa nu contina aspirina. Medicamentele avand ca baza paracetamolul sau ibuprofenul sunt in regula.

Vaccinul antigripal ofera protectie impotriva gripei  cu virusul AH1N1  (noua, porcina)?

Vaccinul antigripal disponibil pe piata NU ofera protectie impotriva gripei porcine.


 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII