11 sfaturi pentru a depasi anxietatea de separare la inceperea gradinitei: recomadarile psihologului

11 sfaturi pentru a depasi anxietatea de separare la inceperea gradinitei: recomadarile psihologului

11 sfaturi pentru a depasi anxietatea de separare la inceperea gradinitei: recomadarile psihologului

Prima zi de grădiniță este doar începutul unei perioade destul de solicitante emoțional, atât pentru tine cât și pentru micuțul tău. Va fi multă noutate pentru amândoi, însă ceea ce este nou aduce cu sine și progres. De aceea, este important să-l sprijinim pe cel mic pentru ca începutul de grădiniță să fie cât mai lin și plăcut. 🏫✨

Am strâns aici 11 sfaturi ce îți pot fi utile în această tranzitie - și recomandările psihologului.

Ziua portilor deschise.

In ultimii ani, cele mai multe dintre gradinite organizeaza ziua portilor deschise. Aceasta vizita ii va da oportunitatea micutului tau sa se familiarizeze cu spatiul, cu oamenii, rutina si ceilalalti copii.

Constientizeaza propriul nivel de anxietate si incerca sa o depasesti.

Copiii percep foarte usor starile parintilor si sunt influentati de ele.

Copiii se tem mai putin atunci cand stiu la ce sa se astepte.

In saptamanile premergatoare inceperii gradinitei, vorbiti despre gradinita, despre educatoare, despre rutina, despre joaca etc.

Citeste-i carti sau povestioare despre gradinita ...

... (Lucia Muntean – Gentuta rosie) pentru a se familiariza cu ceea ce presupune inceputul gradinitei. Puteti crea impreuna povesti, lasandu-l sa scoata la iveala asteptarile pe care le are.
 

Daca isi exprima temerile si ingrijorarea legat de gradinita

Vorbeste cu el despre ele si gasiti impreuna raspunsurile si solutiile pentru a fi pregatit sa le faca fata in momentul in care va incepe cursurile.

In prima zi de gradinita, trezesti-va mai devreme pentru a va pregati fara graba si nervi

O jucarie pe care sa o ia la el poate fi o solutie pentru a nu se simti singur si pentru a avea contact cu casa.

Cand il lasi la gradinita, da-i timp sa se acomodeze, sa isi gaseasca locul

Atunci cand te hotarasti ca este momentul sa pleci, nu prelungi plecarea, ia-ti la revedere cu seninatate si asigura-l ca vei reveni curand sa il iei.

Nu pleca fara sa ii spui, furisandu-te.

Pentru a-l ajuta sa lege relatii cu ceilalti copii ...

... organizati intalniri in parc sau acasa si sa se intalneasca.

Copilul trebuie sa mearga regulat la gradinita ...

... pentru a avea ocazia sa lege relatiile necesare ce il vor ajuta sa treaca peste anxietatea de separare. Desi poate parea mai usor sa ramana acasa din cand in cand, aceasta strategie nu va face decat sa prelungeasca perioada de acomodare cu noul mediu.

Amalia Averescu

Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. cerasela
    ceraselatrimis la 18/4/2017

    Am urmat pas cu pas sfaturile de mai sus si a fost foarte ok in prima zi de gradi. Ne-a ajutat foarte mult faptul ca la gradinita Puiutul Pufos nu a fost doar o zi a portilor deschise ci chiar o saptamana de proba (unde nu am platit decat mancarea) si piticul a putut sa vada cum e sa stea chiar o zi intreaga fara mami, doar cu doamnele si copii. Si apoi sa vada cum e sa mearga mai multe zile la rand (pe la jumatate era sa renunte, am inteles ca la cei mai multi asa se intampla, le place o zi doua dar apoi e problema. Dar dra Adriana l-a ajutat sa treaca peste etapa aceea,ne-a lasat si pe noi sa fim prezenti, sa ne impliciam). Iar cand a venit vremea sa mearga de adevarat. era mai mult decat nerabdator....

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII