Bebelușul nou-născut nu doarme suficient și este agitat: aceste 9 sfaturi pot shimba situația

Bebelusul nou-nascut nu doarme suficient si este agitat: aceste 9 sfaturi pot shimba situatia

Bebelușul nou-născut nu doarme suficient și este agitat: aceste 9 sfaturi pot shimba situația

Nou-născutul nu doarme suficient și este agitat? Unii bebeluși de 4 săptămâni dorm 19 ore pe zi, iar alții numai 9 ore. Modul de somn al nou-născuților este diferit de cel al adulților.

→ Iată 9 sfaturi pentru a-ți ajuta bebelușul să doarmă mai bine.

Copilul tau nou-nascut nu doarme suficient si este agitat:
Intelegerea modului de somn al nou-nascutilor
De ce nu va dormi copilul meu agitat?
Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa doarma mai bine
Nou-nascuti agitati pe timp de noapte
Nou-nascutii sunt agitati dupa alaptare
Pastreaza-ti asteptarile in limita realului

Cat doarme un nou nascut

Conform cercetărilor despre somnul la bebeluși, în primele zile de viață, un nou-născut doarme, în general, aproximativ 16-18 ore pe zi. Pe măsură ce ajung la vârsta de 4 săptămâni, bebelușii dorm în medie aproximativ 14 ore pe zi. Cu toate acestea, numărul de ore de somn al unui copil de 4 săptămâni poate varia considerabil.

Există bebeluși de 4 săptămâni care dorm 19 ore pe zi, în timp ce alții dorm doar 9 ore. Modul în care nou-născuții dorm este diferit de cel al adulților. Adulții pot avea un somn neîntrerupt de 6-8 ore, iar dacă ești părinte al unui nou-născut, te simți binecuvântat dacă reușești să obții 4 ore de somn fără întreruperi. Totuși, ceea ce trebuie observat aici este că aceste numere sunt doar cifre și pot varia de la un bebeluș la altul.

Intelegerea modului de somn al nou-nascutilor

Nou-nascutii nu sunt adaptati la modelul de somn zi-noapte. Ei intr-adevar dorm mult, insa in reprize scurte de 30-50 minute. Somnul lor este compus din doua etape, etapa activa de somn si etapa de somn linistit. In etapa somnului activ, copilul se poate trezi la orice perturbare a somnului, chiar si dupa fiecare cateva minute. 75% din somnul activ al sugarului il reprezinta motaiala, din acest motiv parintii nu isi vad copiii dormind pentru o durata mai lunga. Modelul de somn al unui copil este guvernat de durata de timp de care are nevoie pentru a fi hranit, a digera mancarea si a ii fi foame din nou.

Fiindca ceasul intern de dormit al copilului este inca in perioada de formare, episoadele de somn ale copilului tau vor fi scurte si la intervale regulate de timp.

Parintii au adeseori probleme cu bebelusii care dorm toata ziua, iar noaptea se trezesc. Poti controla acest lucru ajutandu-ti copilul sa se adapteze la ritmul zi-noapte. De asemenea, reprizele lungi de somn nu sunt sanatoase pentru copiii nou-nascuti care au nevoie sa manance des pentru a se dezvolta si a creste. Nou-nascutii au burticile mici si nu au cum sa le umple pentru perioade mai lungi. Pe masura ce copilul creste, va putea sa manance mai bine si, in consecinta, sa doarma mai bine.

De ce nu va dormi copilul meu agitat?

Asa cum ai citit mai sus, nou-nascutii au in curs de dezvoltare ceasul intern care ii ajuta la mentinerea programului de somn. Bebelusii nu deosebesc ziua de noapte si dorm atunci cand se simt somnorosi si obositi. Un bebelus cu stomacul gol nu va fi tentat sa doarma. 

Un copil epuizat este rezistent chiar si la somn. De asemenea, si nevoia de schimbare a scutecului iti trezeste copilul. Unii copii ar putea fi atat de stimulati incat sa deteste somnul, chiar si atunci cand sunt obositi. In afara de aceste motive normale, schimbarea mediului inconjurator si unele conditii medicale sunt si ele responsabile pentru somnul agitat al copilului tau. Conditiile medicale care iti fac copilul sa nu doarma si sa fie agitat sunt sforaitul si respiratia neregulata, alergiile la diferite substante, refluxul acid, febra, infectiile, dentitia, supararile stomacale, etc. In astfel de situatii, cere sfatul medicului tau pediatru.

9 Sfaturi pentru a-ti ajuta bebelusul sa doarma mai bine

Observa

Parintii ar trebui sa-l urmareasca pe cel mic pentru semne ale somnului. O usoara umflatura a ochilor, miscari mai putin active, plansul, scarpinarea capului si a urechilor sunt semne care iti arata ca cel mic are nevoie de odihna. Copilul ar putea casca si ar putea fi foarte lipicios. Atunci cand copilul prezinta asemenea semne, trebuie sa fie pus la somn si odihna.

Creeaza un mediu de somn

Tu iti poti face copilul sa doarma prin crearea unui mediu potrivit pentru el sau pentru ea. Asigura-te ca sugarul tau se simte confortabil si ca temperatura este normala, nici prea mare, nici prea mica.

Ajuta copilul sa se adapteze la zi si noapte

Expunerea la lumina naturala iti ajuta copilul sa se adapteze la ritmul zi-noapte. Redu cat mai mult utilizarea luminii artificiale sau, cel putin, incearca sa folosesti lumini slabe seara. Atmosfera vie si luminoasa iti poate face copilul activ si mai putin somnoros. O camera intunecoasa cu draperii groase ce blocheaza lumina naturala poate fi de ajutor. Dar aminteste-ti sa nu-ti faci copilul sa doarme multe ore in timpul zilei!

Redu galagia

Un nou-nascut se trezeste la cel mai mic sunet. Ar trebui sa pastrezi agitatia departe de locul in care doarme copilul pentru a evita trezirea acestuia. Foloseste dispozitive pentru atenuarea zgomotului. De asemena, poti pune pe fundal muzica linistita, cu glas scazut sau un ventilator care sa slabeasca sunetele casnice.

Citeste detalii aici Iata de ce sunetele din natura (sunetul alb) ajuta bebelusul sa doarma mai relaxat (video)

Mentine o rutina

Rutina speciala de dormit iti poate ajuta copilul sa doarma linistit. Sa ai o lista cu lucruri de facut care include masajul copilului, baia calduta, hranirea si apoi adormirea sugarului. Stomacul plin ajuta copiii sa doarma linistiti pentru o perioada mai lunga de timp.

De asemenea, si masajul si baia ajuta copilul sa doarma. Aceste lucruri il fac pe copil sa inteleaga ca este timpul pentru somn, iar el incepe sa se simta somnoros si obosit in mijlocul acestor rutine de culcare.

Citeste sfaturi aici Rutina de somn a bebelusului in trei pasi: o stiinta a somnicului

Alaptarea

Laptele matern are hormoni care activeaza melatonina (hormon ce provoaca somnolenta), in timpul noptii acest hormon este eliberat in cantitate mai mare. Prin urmare, pe timp de noapte, incearca sa iti alaptezi copilul in loc sa folosesti biberonul. Laptele formula cu DHA este, de asemenea, bun pentru copii. In general, formula este greu de digerat si iti face copilul sa se simta plin pentru mai mult timp; acest lucru il ajuta sa doarma mai mult si mai linistit.

Redu stimularea

Incearca sa iti reduci la minimum activitatile. Fa zgomot foarte putin. Asteapta linistit atunci cand copilul se trezeste intre doua reprize de somn, lasa-l sa se aseze cum vrea si apoi pune-l din nou la somn. Nu il lua si legana in brate la cea mai usoara neliniste a somnului. Daca se trezeste in continuare, leagana-l usor si asteapta sa adoarma.
Experimenteaza diferite ore de culcare: Poti, de asemenea, incerca sa experimentezi cu diferite ore de culcare, poti muta adormirea si hranirea mai tarziu sau mai devreme. Incearca acest lucru pentru o saptamana sau doua si observa modelele.

Prea mult papica face disonfort

Uneori, mamele tin copiii la san prea mult timp, iar acest lucru duce la hranirea in exces a copilului, iar mai apoi la senzatia de disconfort. Unii copiii raman la sanul mamei chiar si dupa ce s-au hranit complet, acesta este modul lor de a cauta confortul. Verifica daca o suzeta il ajuta sa se calmeze, insa niciodata nu lasa copilul sa doarma cu una.

Colici

Colicii sunt un alt motiv pentru care copilul tau se simte agitat si inconfortabil. Desi colicii vor trece, si nu se cunosc prea multe despre ceea ce cauzeaza aparitia lor, exista cateva trucuri pe care le poti incerca.

Citeste detalii aici Colicii bebelusului, tot ce trebuie sa stii

Nou-nascuti agitati pe timp de noapte

Cand este vorba de copii, aminteste-ti ca starea de nervozitate este un mod general prin care ei invata sa se auto-calmeze. Unii copii dorm linistiti in timpul zilei si apoi doresc sa-si consume energia in timpul noptii. Pai, primul lucru pe care il poti face intr-un astfel de caz este sa experimentezi programul de somn. Ceea ce ar trebui sa stii este ca adultii si ciclurile lor de somn sunt ghidati de expunerea la lumina, iar copilului tau ii va lua ceva timp sa se adapteze la conceptul de noapte si zi. Vezi daca te ajuta sa tai un pui de somn din timpul zilei sau sa il faci mai scurt.

Incearca sa sensibilizezi copilul la zile si nopti, nu intuneca lumina din timpul zilei prin folosirea perdelelor groase, fa-l sa realizeze ca ziua este pentru joaca, iar noaptea pentru odihna. Desi va fi nevoie de timp, treptat se va observa faptul ca bebelusul asociaza intunericul si obscurul cu somnul si odihna.

Nou-nascutii sunt agitati dupa alaptare

Unii copii pur si simplu nu pot obtine suficient lapte de la mamele lor. Asigura-te ca bebelusul ragaie dupa masa si ca nu se simte inconfortabil sau are colici. De asemenea, jocul cu dieta ajuta, de exemplu, o ceasca de cafea inainte de alaptare iti poate face copilul alert si activ. De asemenea, trebuie sa iei in considerare faptul ca, copiii alaptati trebuie sa fie hraniti la fiecare 2-3 ore in timpul perioadei de nou-nascuti, in timp ce copiii hraniti cu lapte formula trebuiesc hraniti la fiecare 4-5 ore. Lasa-ti copilul sa se desprinda singur de san, daca se intoarce inapoi sa suga, ar putea fi doar din cauza confortului. Daca plansul copilului sau tipetele dureaza mai mult de 5 minute, poti incerca sa vezi daca poate adormi singur. De asemenea, odata ce copilul tau si-a format un program de somn, fii pregatit sa-l vezi deranjat in timpul dentitiei, a calatoriei, a bolilor, etc.

Pastreaza-ti asteptarile in limita realului

Sarcina poate fi o plimbare intr-un carusel, mai mult ca sigur. Insa copilul nu va merge la somn noaptea in primele sale luni de viata! Pastreaza-ti asteptarile si fa pact cu realitatea! Nou-nascutul tau va trebui hranit la fiecare cateva ore, se va misca, se va intoarce, va plange si chiar va uda scutecele cat e noaptea de lunga. Va trebui sa treci prin toate aceste provocari prin impartirea sarcinilor cu partenerul tau sau cu un alt membru al familiei. Somnul unui nou-nascut poate fi neregulat si imprevizibil. Pe masura ce sistemul copilului tau se maturizeaza, el va putea sa doarma mai bine si mai mult in timpul noptii. Parintii ar trebui sa incerce sa aiba un pui de somn atunci cand copilul lor doarme. Este o optiune mai buna decat sa nu dormi deloc. Fa schimb de tura cu partenerul tau pentru supravegherea copilului atunci cand acesta doarme noaptea. Aceasta perioada nu va dura mult, treptat copilul va invata sa se adpateze la ritmul zi-noapte si va dezvolta un model mai bun al somnului. Totusi, starea de nervozitate, de plans si toate celelalte probleme se vor ivi din nou atunci cand copilul va fi in perioada dentitiei, cand va fi bolnav sau cand va trece prin alte etape de dezvoltare.

Cine a spus vreodata ca a fi parinte e floare la ureche!

Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Cat de mult doarme un bebelus? Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.

Incepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Cat de mult doarme un bebelus? Toate mamicile de bebelusi vor sa stie mai multe despre somnul bebelusului. Deci sa incepem cu inceputul? Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere?

Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare. Vezi diagrama somnului bebelusului - in ore de zi si de noapte aici.

10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat

Bebe nu vrea sa doarma noaptea sau are un somn agitat? Ai idee cat de mult trebuie sa doarma bebelusul tau? Citeste mai departe si afla care sunt cele mai importante motive pentru care nou-nascutul, bebelusul, nu doarme noaptea si ce poti sa faci ca sa il ajuti. Articolul complet aici>>

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

referinte:

"Infant sleep and its relation with cognition and growth: A narrative review" - Acest studiu publicat în jurnalul Sleep Medicine Reviews examinează relația dintre somnul bebelușilor, dezvoltarea cognitivă și creșterea lor.

"Nighttime parenting strategies and sleep-related risks to infants" - Un articol de cercetare publicat în Pediatrics investighează diverse strategii de părinting pe timpul nopții și riscurile asociate somnului la bebeluși.

"Sleep and daytime behavior in infancy and early childhood" - Acest studiu longitudinal publicat în jurnalul Child Development analizează comportamentul legat de somn și comportamentul diurn la copiii mici, oferind o perspectivă asupra evoluției acestora în timp.

"The development of sleep-wake rhythms and the search for elemental circuits in the infant brain" - Un articol de cercetare publicat în jurnalul Current Opinion in Neurobiology examinează dezvoltarea ritmurilor somn-veghe și cercetarea circuitelor neuronale implicate în somnul bebelușilor.

"Maternal sensitivity and infant sleep: A within-family approach" - Acest studiu publicat în jurnalul Developmental Psychology explorează legătura dintre sensibilitatea maternală și somnul bebelușilor, folosind un abordare de analiză la nivel familial.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII