Copilul in primul an de viață: cand și cum este bine să trasăm limite - sfatul psihologului

Copilul in primul an de viata: cand si cum este bine sa trasam limite - sfatul psihologului

Copilul in primul an de viață: cand și cum este bine să trasăm limite - sfatul psihologului

Disciplinarea copiilor este un subiect complex și adesea controversat în parenting. Cu toate acestea, este important să găsim un echilibru între stabilirea de reguli clare și oferirea de oportunități pentru copii să-și exprime creativitatea și să-și dezvolte identitatea de sine. Stabilirea regulilor este esențială pentru a oferi copiilor limite și structură. Aceste reguli pot contribui la învățarea responsabilității și a consecințelor acțiunilor lor. Este important să fie clare, consistente și adaptate vârstei și dezvoltării copilului.

În același timp, este important să nu uităm să ascultăm și să negociem cu copiii atunci când este potrivit. Aceasta le permite să-și exprime gândurile, sentimentele și să-și dezvolte abilitățile de comunicare. Negocierea poate fi folosită în special în situațiile în care copiii au capacitatea de a lua decizii și de a-și exprima preferințele.

Cand este nevoie sa stabilesti reguli clare, cand este de preferat sa negociezi si sa lasi copilul ocazia de a-si impune propriul punct de vedere? Iata sfatul psihologului.

Totusi, dincolo de experiente si pareri personale, exista cateva principii de baza ale parenting-ului confirmate de numeroase studii si cercetari in domeniu. Intelegem prin „disciplinare” atat tehnicile de recompensare si intarire pozitiva a comportamentelor dezirabile, cat si pe cele de penalizare a comportamentelor indezirabile. Un lucru este cert: putem vorbi despre tehnici de disciplinare abia dupa primii doi ani de viata ai copilului, dupa ce s-au pus corect bazele unui atasament securizant si incepe sa se formeze conceptul de sine (formarea identitatii de sine incepe pe la 2 – 2,5 ani).

Astfel, in primul an de viata al copilului este indicat sa tinem cont de urmatoarele principii de parenting:

 In primele 12 luni de viata, copilul are nevoie doar de asigurarea nevoilor sale de baza, multa afectiune, siguranta si stimulare variata si optima, potrivita temperamentului si ritmului de dezvoltare propriu fiecarui copil.

 Disciplinarea trebuie sa se rezume la securizare emotionala, evitarea pericolelor si stabilirea unor rutine zilnice clare de somn, alimentatie, joaca, stimulare si interactiune sociala.

 Atunci cand vrem ca cel mic sa renunte la a face ceva, este indicat sa ii distragem atentia cu o alta jucarie sau activitate. Nu este inca varsta potrivita pentru a-i tine „predici” sau a-l pedepsi pentru comportamente nepotrivite.

 Pentru a asigura un mediu proprice unei dezvoltari echilibrate, trebuie sa lasam copilul sa exploreze dupa bunul plac, avand grija la siguranta lui. Nu ii impuneti ce, cum si cand sa faca, intrucat un bebelus stie in mod natural mai bine de ce anume are nevoie.

 Profitati de interesul de moment al copilului pentru a-i vorbi si a-l incuraja in timp ce exploreaza. Nu intrerupeti copilul pe motiv ca „se murdareste” sau „face mizerie”. Parintii par a fi mult prea stresati de ideea ca cei mici se murdaresc cand se joaca, asa cum releva un studiu national recent despre „Reactia parintilor fata de murdarirea hainelor copiilor”. Spre exemplu, lasati copilul sa exploreze mancarea cu manutele lui in timpul mesei si creati-i o zona securizata de joaca unde sa poata atinge obiecte de diverse texturi, culori si forme care produc zgomote si lumini, si cat mai multe materiale naturale.

 Copilul mic invata prin repetitie (spre exemplu, arunca o jucarie iar si iar) si imitatie, asa ca oferiti-i suficiente oportunitati pentru a-si exersa noi abilitati si a le consolida.

 Cand copilul are o criza de plans, incercati sa va dati seama cat mai repede ce anume i-a provocat disconfortul. Linistiti-l imediat, satisfacandu-i nevoia fizica sau emotionala sau distragandu-i atentia.

 Fiti consecventi in a reactiona la nevoile copilului. Copilul mic care este lasat sa planga pana oboseste „ca sa invete sa se comporte” sau fata de care parintii reactioneaza inconsecvent (cand il linistesc, cand il ignora) va avea mai tarziu dificultati de autoreglare emotionala (controlul propriilor reactii emotionale) si un atasament insecurizant.

Copiii au nevoie de limite: iată de ce sunt bune limitele și ce invață copiii de la ele

Copilul are nevoie de limite pentru a se simti in sigurantă si chiar pentru propriul său echilibru mental. Stabilirea unor limite copiilor inseamnă stabilirea unui ghid pentru comportament - chiar si atunci când nu exista o regulă oficiala a familiei. Limitele ii invată pe copii ce inseamnă auto-disciplina, cum sa facă față sentimentelor neplacute și cî nouî parintilor NE pasî - dar si că sunt iubiti. 

Iată de ce are copilul nevoie de limite, cum punem limite copilului fără să il pedepsim si mai ales... de ce limitele fac parte din cheia unei bune educatii.

Despre comunicarea si stimularea bebelusului merita citit si:

Cum citim bebelusului: tehnici pentru succes
Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea
Bebelusii isi amintesc doar momentele fericite
Ce memorie are bebelusul in primul an de viata
Plansul bebelusului si modul sau de comunicare
Bebelusii disting prietenii de dusmani de la varsta de 9 luni

Despre rasfat si un bebelus rasfatat cu prea multa atentie

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII