Cât de importantă este stimularea corectăm în primii ani de viață ai copilului - recomandările psihologului

Cat de importanta este stimularea corecta in primii ani de viata ai copilului - recomandarile psihologului

Cât de importantă este stimularea corectăm în primii ani de viață ai copilului - recomandările psihologului

In primii sase ani, creierul are cea mai rapida rata de dezvoltare din toata viata. Experientele timpurii variate – ceea ce copilul vede, aude, simte, atinge, gusta, miroase si pune in miscare – ajuta la crearea retelelor neuronale care stau la baza dezvoltarii sale cognitive ulterioare. Insa, copilul nu este doar un receptor pasiv al informatiei provenite prin simturi. Pentru fundamentarea invatarii, el are nevoie sa actioneze activ asupra lumii inconjuratoare, intelegand astfel nemijlocit principiile care o guverneaza.

Iata cat de importanta este stimularea corecta in primii ani de viata ai copilului...recomandarile doamnei psiholog clinician si educational.

- veti citi:
Incurajeaza nevoia copilului de a explora
7 aspecte ale mediului familial timpuriu care sustin dezvoltarea cognitiva si psihosociala a copiilor
Sfaturi utile pentru cresterea si dezvoltarea armonioasă a copiilor in primii ani de viata
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Incurajează nevoia copilului de a explora si de a interactiona direct cu mediul natural inconjurator

In procesul de dezvoltare, creierul are anumite „ferestre” de receptivitate maxima pentru dezvoltarea anumitor abilitati, ca de exemplu coordonarea motorie, limbajul, abilitatile de socializare etc. Tocmai de aceea, o buna si mai ales corecta cunoastere de catre parinti a nevoilor de dezvoltare ale copiilor pe etape de varsta este esentiala pentru asigurarea unei dezvoltari echilibrate a celui mic. Ceea ce este important pentru parinti sa inteleaga este ca nevoia copilului de a explora si de a interactiona direct cu mediul natural inconjurator reprezinta o necesitate fundamentala a acestuia, care nu trebuie ingradita de restrictii.

Spre exemplu, un tudiu national spune ca „Reactia parintilor fata de murdarirea hainelor copiilor” releva ca 6 din 10 mame (respectiv 4 din 10 tati) spun ca cei mici se murdaresc atunci cand se joacă in aer liber, si prima reactie pe care o au atunci cand cei mici vin cu hainutele murdare de la joaca este sa se gandeasca la cum ar putea sa curete cat mai bine petele. Daca ar fi sa punem in balanta beneficiile enorme pe care le are copilul din joaca si explorare in mediul natural, pe de o parte, si pastrarea unor hainute permanent curate, pe de alta parte, este mai mult decat evident ca murdarirea este un motiv de bucurie si nu de griji.

7 aspecte ale mediului familial timpuriu care sustin dezvoltarea cognitiva si psihosociala a copiilor

Desi bagajul genetic joaca un rol important in dezvoltarea copilului, din ce in ce mai multe studii releva importanta determinanta a experientelor timpurii. Astfel, sub influenta mediului, genele pot fi activate sau dezactivate, remodeland schema de dezvoltare atat in sens pozitiv, cat si in sens negativ. Un numar semnificativ de cercetari au stabilit ca exista sapte aspecte ale mediului familial timpuriu care sustin dezvoltarea cognitiva si psihosociala a copiilor si ajuta la pregatirea sa pentru scoala si viata (sursa: “Dezvoltarea Umana”, Diane E. Papalya, Sally Wendros Olds si Ruth Duskin Feldman, Editura TREI, 2010):

1. Incurajarea explorarii mediului.
2. Medierea de catre un adult a invatarii abilitatilor cognitive si sociale de baza.
3. Laudarea si intarirea pozitiva a progreselor in dezvoltare.
4. Indrumarea in exersarea si extinderea abilitatilor.
5. Evitarea dezaprobarii sau a folosirii unor tehnici gresite de disciplinare.
6. Comunicarea bogata si reactiva.
7. Ghidarea si limitarea comportamentului printr-o disciplinare corecta.

Sfaturi utile pentru cresterea si dezvoltarea armonioasă a copiilor in primii ani de viata

In plus, crearea unui atasament securizant intre copil si parintii sai confera copilului siguranta emotionala necesara pentru a-si disponibiliza toate resursele interioare catre crestere si dezvoltare.
In baza acestor constatari fundamentate stiintific, iata o lista de sfaturi utile pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor in primii ani de viata:

In primul an de viata, oferiti o stimulare senzoriala bogata pe toate simturile, adaptata, insa, nevoilor individuale ale copilului. Fiti atenti la semnele de oboseala si evitati suprastimularea. Oferiti-i suficient timp pentru somn de calitate si relaxare, dar si de miscare fizica, tinand cont de temperamentul fiecarui copil si de ritmul sau natural de asimilare a informatiilor.

Reactionati imediat la semnalele copilului, atat de disconfort cat si de interes si placere, oferind confort fizic si psihic, atingandu-l si vorbindu-i cu voce calma.

Oferiti cat mai multe oportunitati de contact vizual direct, atingere fizica si comunicare verbala. Imitati si repetati expresiile faciale si sunetele produse de copil si creati oportunitati de „dialog” prin actiune si reactie, incurajand copilul sa va imite la randul sau.

Pe masura ce copilul creste, oferiti oportunitati de explorare si joaca in medii cat mai variate si cu materiale diverse. Vorbiti-i copilului in timp ce se joaca, descriind actiunile lui si obiectele inconjuratoare care il/o intereseaza pe el/ea in acel moment, dar oferiti si momente de liniste in care copilul sa se joace singur, sub supravegherea unui adult.

Vorbiti-i copilului, asigurandu-va intai de stabilirea contactului vizual cu acesta. Televizorul sau radio-ul nu ajuta la dezvoltarea comunicarii umane, ci numai contactul direct, bi-directional, dintre copil si adult.

Laudati si incurajati atat tentativele, cat si reusitele copilului. Copilul mic invata prin repetarea comportamentelor, asa ca oferiti copilului suficiente oportunitati pentru a exersa un comportament.

Creati oportunitati de joaca in care copilul sa produca direct efecte asupra lumii inconjuratoare prin manipularea unor obiecte care se rup sau se desfac, modelarea unor materiale maleabile, aruncarea obiectelor, producerea de zgomote, colorarea unor suprafete etc.

4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fă asa pentru că asa spun eu!

Parenting autoritar sau parenting colaborativ? Iata ce alternative pozitive si mult mai eficiente exista la acel autoritar: Fa pentru ca asa spun eu! Iata4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard citeste in continuare aici.

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala

Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII