Infectiile urinare si merisoarele

Infectiile urinare si merisoarele

Infectiile urinare si merisoarele

  • Infectiile tractului urinar (ITU) se refera la prezenta semnelor clinice si simptomelor care apar la nivelul tractului genito-urinar, plus prezenta unuia sau mai multor microorganisme in urina, ce depasesc o valoare de prag de semnificatie (variaza de la 102 la 103 unitati formatoare de colonii / ml). Infectiile urinare reprezinta una dintre problemele frecvente cu care se confrunta femeile pe parcursul vietii, statisticile aratand ca acest tip de infectii sunt mult mai frecvente la femei decat la barbati, fapt datorat, se pare, conformatiei diferite a canalelor care leaga vezica urinara de rinichi. De-a lungul ultimilor ani au existat mai multe cercetari medicale care au sugerat ca merisoarele previn infectiile urinare printr-un proces aparte.

Infectiile urinare si merisoarele:
Merisoarele au efect dovedit contra infectiilor urinare
Capsulele de merisoare reduc prevalenta ITU
Sucul de merisoare nu va face acest truc
Unde gasim merisoare?

Infectiile tractului urinar

Infectiile tractului urinar (ITU) se refera la prezenta semnelor clinice si simptomelor care apar la nivelul tractului genito-urinar, plus prezenta unuia sau mai multor microorganisme in urina, ce depasesc o valoare de prag de semnificatie (variaza de la 102 la 103 unitati formatoare de colonii / ml).

Infectiile sunt localizate la nivelul vezicii urinare (cistite), parenchimului renal (pielonefrita) sau prostatei (prostatita bacteriana acuta sau cronica). Episoadele unice ITU sunt foarte frecvente, mai ales la femeile adulte, unde exista o predominanta de 50 ori mai mare comparativ cu barbatii adulti.

Tractul urinar este sistemul care produce urina si o indeparteaza din organism, implicand in acest proces vezica, rinichii si canalele care le unesc. Atunci cand diversi microbi patrund in sistemul urinar se poate produce o infectie, cunoscuta sub numele de infectie urinara. Sintagma de “infectie urinara” este una generica, folosita pentru orice infectie care apare in sistemul urinar, de la rinichi pana la uretra (canalul prin care se elimina urina). Majoritatea infectiilor urinare sunt insa infectii ale vezicii. Acestea pot cauza adesea senzatii de durere si de arsura la urinare, fiind cauzate de anumite bacterii si putand fi usor tratate cu antibiotice.

Merisoarele au efect dovedit contra infectiilor urinare

De-a lungul ultimilor ani au existat mai multe cercetari medicale care au sugerat ca merisoarele previn infectiile urinare printr-un proces aparte: impiedica lipirea bacteriilor de peretii tractului urinar, datorita unor substante care se gasesc din belsug in compozitia acestor fructe de padure - proantocianidine. Totusi, nu se cunosteau exact mecanismele de actiune a merisorului in vederea modificarii „comportamentului“ bacteriilor, potrivit sciencedaily.com.

Aici au intervenit cercetatorii de la Universitatea McGill din Canada, care au reusit sa identifice aceste mecanisme biologice si sa confirme astfel beneficiile merisoarelor impotriva infectiilor urinare. De altfel, ei au demonstrat, in cadrul a doua studii, ca produsele pe baza de merisor sunt eficiente si in combaterea altor tipuri de infectii.

In cadrul studiilor canadiene s-a observat ca pudra de merisor inhiba activitatea unei bacterii numita Proteus mirabilis, frecvent implicata in infectiile urinare recurente (care tot reapar, in ciuda tratamentelor). In plus, solutiile mai concentrate de merisor reduc cantitatea de ureaza, o enzima produsa de aceasta bacterie, care creste virulenta infectiei si face dificil tratamentul, in general.

Capsulele de merisoare reduc prevalenta ITU

S-au studiat 160 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 23-88 ani, supusi unei interventii chirurgicale ginecologice elective intre 2011-2013. In mod normal, 10-64% dintre femeile care au suferit acest tip de interventie chirurgicala vor dezvolta o infectie urinara dupa indepartarea cateterului.

Jumatate dintre pacientii care au primit doua capsule de suc de mersioare, de doua ori pe zi - echivalentul in putere a doua portii a cate 235ml suc de merisoare fiecare - timp de 6 saptamani dupa o interventie chirurgicala. Ceilalti au luat un placebo.

Capsulele au redus riscul de ITU cu 50%. In grupul de tratament, 19% dintre pacienti au dezvoltat o infectie urinara, comparativ cu 38% din grupul placebo.

Deci, cum functioneaza? Pentru ca o infectie urinara sa apara, bacteriile trebuie sa adere si sa invadeze mucoasa vezicii urinare. Merisoarele contin un tip proantocianidine (PAC), care interfereaza cu capacitatea bacteriilor de a adera la peretele vezicii urinare, reducand riscul de infectare.

Sucul de merisoare

Dr. Boone explica: ... "Este insa adevarat ca ca este nevoie de o concentratie extrem de mare de merisoare pentru a preveni adeziunea bacteriana. Aceasta cantitate de concentratie nu se gaseste intotdeauna in sucurile pe care le bem. Suc de merisoare, in special cel din supermarket, nu va trata o infectie ITU sau a vezicii urinare. Acesta poate oferi mai mult hidratare si, eventual, va spala bacteriile din organism mai eficient, dar ingredientul activ din merisoare este disparut pana sa ajunga la vezica urinara."

Unde gasim merisoare?

– sub forma de tinctura sau capsule, in magazinele cu produse naturiste;
– exista magazine unde poti gasi suc sau sos de merisor;
– mai poti gasi, la plafar sau in supermarket, ceai din frunze de merisor.

Despre Infectiile tractului urinar, merita stiut si:

Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii: tipuri, simptome si tratament
Infectiile sistemului urinar
Cistita
Remedii naturale contra cistitei 

Ce este candidoza si cum stiu ca o am?

Candidoza sau ansamblul manifestarilor corelate cu candida este o stare care se poate instala la dezvoltarea in exces a ciupercii Candida Albicans. Multi factori diferiti provoaca o candidoza: antibioticele, anticonceptionalele si alti hormoni sau consumul exagerat de alimente prelucrate industrial ... mai departe

Despre infectia cu Candida mai citeste

Ce alimente sa eviti daca ai candida
10 Secrete de-ale vietii sexuale pe care trebuie sa le stii
Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii 

autor: desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII