Cand sarcina durează mai mult de 40 de saptămani - iată ce trebuie să știi

Cand sarcina dureaza mai mult de 40 de saptamani - iata ce trebuie sa stii

Cand sarcina durează mai mult de 40 de saptămani - iată ce trebuie să știi

Toate ghidurile despre sarcina - se refera la durata sarcinii a fi de 40 de saptamani. Insa femeile insarcinate trebuie sa stie ca data reala a nasterii copilului coincide foarte rar cu data preconizata a nasterii... aceasta fiind mai devreme sau mai tarziu de acea zi. Chiar daca Odiseea Sarcinii are 40 de saptamani... e bine sa stii ca sarcina poate dura un pic mai mult sau mai putin ...

→ Iată de ce se poate prelungi sarcina peste cele 40 de saptămani de sarcină, si cât de mult poate intârzia bebe să isi facă aparitia...

- Cand sarcina dureaza mai mult de 40 de saptamani, veti citi:
Durata sarcinii poate varia
Numai 4% din copii sunt nascuti la data stabilita
Dupa 42 de saptamani de sarcina - nasterea se provoacă
Mama a unei sarcini de 10 luni
Argumentele pentru inducerea nasterii sunt foarte serioase
Femeile mai in varsta au sarcini mai lungi
Motive pentru care data probabilă a nașterii (DPN) ar putea fi gresit calculată
Concluzia studiului?

Data exacta nasterii copilului este intotdeauna aproximata

Cand e vorba despre data exacta a nasterii bebelusului (DPN) - pana si medicii spun ca este o data aproximativa.

Dar de ce pretindem ca “stim” multe despre cele 40 de saptamani de sarcina, cand moasele, si parintii, vor spune ca data exacta a nasterii unui copil este stiinta cea mai putin exacta? De zeci de ani nimeni nu a indraznit sa conteste ideea ca o sarcina dureaza exact 40 de saptamani. Punctul de vedere traditional, din Marea Britanie dar si din Statele Unite, este ca data nasterii este la 40 de saptamani si perioada sarcinii nu ar trebui sa dureze mai mult de 42 de saptamani. 

Acum, un nou studiu prezinta informatii provocatoare si pana la urma, este benefic sa ai o data exacta a nasterii sau nu?

Durata sarcinii poate varia

Un studiu efectuat de Institutul National de Stiinte ale Sanatatii Mediului, din Statele Unite, a descoperit ca durata sarcinii poate varia in mod natural pana la cinci saptamani. Incearca sa spui acest lucru unei moase sau medic ginecolog - de la un spital din Romania - unde se asteapta ca fiecare femeie sa dea nastere intr-o perioada stricta de doua saptamani sau sa faca fata unei interventii medicale. (rapid o cezariana...) 

 Numai 4% din copii sunt nascuti la data stabilita

80% dintre copii se nasc in perioada cuprinsa cu doua saptamani inainte si doua saptamani dupa data stabilita. Restul bebelusilor se nasc fie prematur, fie cu intarziere. Pentru parintii care se confrunta cu nasterile tarzii, acest nou studiu este o revelatie.

Nasterea unui copil este un lucru ce trebuie judecat de la caz la caz, luand in considerarea sanatatea mamei si a copilului, plus recordul de nastere al mamei, in loc sa se stabileasca date arbitrare, care nu sunt bazate pe dovezi solide.
Si asa cum remarca o graviduta pe forumul de sarcina - in aplicatia de sarcina, ultima saptamana e 40, acum eu ce sa fac? Sunt deja in saptamana 41 de sarcină...

Dupa 42 de saptamani de sarcina - nasterea se provoacă

Daca vei trece de perioada limita de 42 de saptamani, vei fi puternic incurajata sa apelezi la inducere (caz in care nasterea incepe in mod artificial). Nasterea a unu din cinci copii din Regatul Unit este indusa, si multe femei aleg sa se supuna acestei interventii cu mult inainte de sfarsitul celor 42 de saptamani. Aceasta interventie implica riscuri, insa sunt mici. Exista un risc crescut de nastere cu forceps, extractie vacuum, cezariana si un risc crescut pentru copiii cu icter.

nasterea peste termen

 

Argumentele pentru inducerea nasterii sunt foarte serioase

Ghidurile americane de sanatate spun: “Daca depasesti perioada de 42 de saptamani, exista un mare risc de nastere a unui copil mort, insa nu orice sarcina mai mare de 42 de saptamani este afectat in acest mod. In momentul de fata, nu exista nici o modalitate de a sti care copii ar putea prezenta acest risc, fapt pentru care inducerea este o optiune prezentata tuturor femeilor care nu nasc pana la 42 de saptamani.” Numai citirea cuvintelor “copil mort” este suficienta pentru a face pe cineva sa aleaga imediat inducerea.

In realitate, cercetarea asupra nasterilor ce au trecut de 42 de saptamani este limitata si de neactualitate. Deoarece, desigur, foarte putine persoane au trecut vreodata de aceasta data, fapt pentru care nu exista cercetari. De citit Stimularea declansarii travaliului: 8 metode naturale

Femeile mai in varsta au sarcini mai lungi

Cei ce au efectuat studiul au recunoscut deja ca aceste noi rezultate sunt semnificative. Studiul a descoperit ca perioada de gestatie variaza, in mod normal pana la 37 de zile. Adica cinci saptamani de variabilitate. Aceasta veste este relevanta pentru fiecare sarcina. Insa este mult mai relevanta intr-o lume in care femeile nasc mai tarziu. Studiul a descoperit ca femeile mai in varsta au sarcini mai lungi; in ultimii cinci ani, in Marea Britanie a existat o crestere cu 15% a nasterilor peste termne la femeile de 40 de ani.

Concluzia studiului?

Este prea devreme pentru a face recomandari clinice,” insa clinicienii ar dori sa “pastrezi rezultatele in minte” atunci cand te decizi daca sa intervii sau nu in timpul sarcinii. Acest lucru este dezamagitor. Asa cum trebuie sa stim mai multe despre daca este sigur sa depasesti data de care ne-am tinut atat de mult timp, intocmai la fel avem nevoie de mai multe informatii despre aceasta extraordinara variatie de 37 de zile.

Citeste si: Nasterea indusa: cand se recomanda si care sunt riscurile

Motive pentru care data probabilă a nașterii (DPN) ar putea fi gresit calculată

Când o femeie ramane insarcinata, una dintre primele întrebări arzătoare pe care le are este „care este data probabila a nasterii (DPN)?” Iată motive pentru care data probabilă a nașterii (DPN) ar putea fi gresit calculată cu o marjă de eroare de până la o săptămână sau mai mult.

Bagajul pentru marea intalnire la maternitate

Daca esti inca graviduta si te afli in ultimele saptamani de sarcina, cu 4 saptamani inainte de data planificata a nastarii, pregatiti-va bagajul pentru spital.

Si, e bine sa iti informezi si partenerul/sotul unde se afla bagajul,  pentru ca la momentul "Z" sa il insface si sa iesiti pe usa.

In caz ca partenerul/sotul dvs va conduce masina spre spital luati in considerare faptul ca - in timp ce dvs veti incerca sa va controlati contractiile, el va trece prin clipe de emotie si spaima. De aceea, (din experienta mea personala) asigurati-va ca stie dinainte drumul cel mai usor si scurt spre spital. Parcugeti-l in masina, impreuna de citeva ori, in periada maternitatii. Evitati astfel situatii de panica de genul: nu gaseste drumul sau se uita la harta...Pregatiti totul pina in micile amanunte!

Sfat: e bine pregatesti bagajul pentru spital (maternitate) cu citeva saptamini inainte de data probabila a nasterii. Iata ce ar trebui sa contina bagajul pentru maternitate. Plus liste utile de verificat ca nu ai uitat nimic esential :)

Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:

Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
referinte: WebMD, Oudersonline, Natural New
s. 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Anca
    Ancatrimis la 5/7/2021

    Buna ziua, am o prietena care are 42 saptamâni de sarcina, deja împlinite. Nu are nici o contracţie, nimic Este prima sarcina la ea. La ultimul eco a zis ca bebe e bine. Acum nu ştiu,eu îmi fac griji pt ea. Ar putea fi ceva in neregula cu bebe???

    Raspunde la acest comentariu
  2. Chirciu Loredana
    Chirciu Loredana trimis la 23/3/2021

    Buna seara am trecut cu 2 zile de 40 saptamani ce sa fac sa mai astept sau sa ma duc sa imi induca travaliu ?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII