10 semnale că e timpul să inveți bebelușul să iși corecteze somnul

10 semnale ca e timpul sa inveti bebelusul sa isi corecteze somnul

10 semnale că e timpul să inveți bebelușul să iși corecteze somnul

Problemele legate de somn ale bebelusului, fac parte din cele mai intalnite dileme si probleme cu care se confrunta mamicile in primul an de viata. La un moment da, orice mamica de bebe se intreaba disperata cand va veni timpul ca bebelusul sa doarma o noapte intreaga. Unii bebelusi se confrunta de fapt cu probleme cronice re reglare a somnului si in aceste cazuri, e nevoie de a-l invata sa isi regleze somnul. Fara aceste interventii, aceste probleme de somn vor continua si in viata de adult a copilului , aducand cu sine oboseala, stres ... si multe altele. De aceea am pregatit informatiile de mai jos - pentru a ajuta mamicile ale caror bebelusi au probleme cu somnul.

Iata 10 semne care iti arata ca este timpul sa iti inveti bebelusul sa doarma mai bine.

Lista cu 10 puncte de verificare pentru a te ajuta sa determini daca este timpul pentru "antrenamentul" somnului:
Copilul tau are preferinte
Copilul tau are capacitatea de a invata un nou mod de a dormi
Sincronizarea este potrivita pentru copilul tau
Sincronizarea este perfecta pentru tine
Copilul tau are intr-adevar o problema cu somnul
Stii ca ai NEVOIE sa iti formezi somnul
Ai timpul pentru a te angaja intr-un somn organizat
Esti pregatit sa fii consecvent si rabdator
Esti pregatit sa creezi (sau sa investesti intr-) un plan de formare a somnului
Ai unele masuri de sprijin care sa te ajute pe parcursul procesului
Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Somnul bebelușului: când e nevoie de un plan personalizat?

Pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii discutiile despre somnul bebelusilo - sunt intotdeauna active. Se cer mereu sfaturi despre cum putem ajuta mamicile cu sfaturi despre somnul copilului... Pentru ca sunt multi copilasi care au probleme de reglare a somnului. Insa un lucru e sigur: Nici un plan sau antrenament de somn - nu va da roade daca tu si bebe nu sunteti pregatiti...

Deci, cum stii ca esti pregatit pentru antrenarea somnului? 

Mai jos este o lista cu 10 puncte de verificare, conceputa de specialistii in somnul bebelusului - pentru a determina daca tu si bebe sunteti pregatiti pentru formarea deprinderilor sanatoase de somn.

Bebelusul are preferinte

Copiii vor invata foarte devreme ca unele lucruri ii fac sa se simta bine (precum a te afla in bratele mamei sau ale tatalui) si care lucruri nu (ca scutecele murdare).

Ei invata in mod instinctiv sa planga pentru a obtine un scutec curat sau sa fie tinuti in brate, daca au nevoie de confort. Totusi, la un moment dat, o nevoie poate deveni o dorinta. Nou-nascutul probabil, va avea abilitati limitate de auto-linistire sau va fi minunata la dormit, insa apoi are parte de patru luni de regresie a somnului, prezentand deodata probleme cu somnul.

La un moment dat, vei fi convins ca mancaciosului-tau-o-data-la-fiecare-doua-ore ii este cu adevarat foame sau ca are nevoie de confort. In cele din urma, vei incepe sa te intrebi daca intr-adevar are nevoie de aceasta, pe cat de mult si-o doreste. Pana la urma, poate ca singurul motiv pentru care ea are nevoie de aceasta este ca asta este tot ce a stiut vreodata, faptul ca nu poate dormi fara sa manance.

Bebelusul  are capacitatea de a invata un nou mod de a dormi

Exista o diferenta intre copiii care pot si care nu pot sa se auto-calmeze. Expertii vor fi impotriva acestei idei la “varsta potrivita”, insa toate situatiile sunt diferite. Cheia o reprezinta aici daca tu crezi sau nu faptul ca al tau copil are capacitatea de a invata un nou mod de a dormi.

Sincronizarea este potrivita pentru copilul tau

Majoritatea vor fi de acord ca un copil de 6 luni poate invata sa se auto-calmeze, dar asta inseamna ca nu ar fi mai bine pentru familia ta sa astepti pana implineste copilul 12 luni? Poate. Depinde de copil, de temperamentul sau, de experientele prin care trece si o multime de alti factori. Tu iti cunosti cel mai bine copilul si trebuie sa iti dai seama care este momenntul potrivit pentru el. Si nu uita ca poti intotdeauna incerca, lua o pauza, si incerca din nou, daca te indoiesti de sincronizare dupa ce ai inceput.

Sincronizarea este perfecta pentru tine

Exista o mare diferenta intre a-ti auzi copilul de 16 saptamani sau de 6 luni agitandu-se si plangand, fata de a auzi un copil de 11 luni facand asa. Si mai si, este diferit sa auzi un copil plangand sau sugarul tau spunand “Mama” sau “Tata”. Fie ca folosesti o metoda fara plans sau una cu plans, in orice metoda exista unele momente incomode. Esti pregatit pentru unele zile sau/si nopti grele? Esti pregatit sa faci fata situatiei care devine tot mai grea pentru cateva zile, inainte de a deveni mai usoara?

Copilul tau are intr-adevar o problema cu somnul

Uneori, asteptarile sunt de fapt de vina pentru “problema de somn” a unui copil. Copilul tau alaptat, in varsta de 8 luni, inca se mai trezeste o data pe noapte pentru a manca? Pentru multi, acesta este un lucru ok si adecvat varstei. Baietii mei mancau o data pe noapte in primul an de viata. Toti copiii sunt diferiti si, uneori, nu trebuie decat sa iti modifici asteptarile. Odata ce iti reduci asptarile si incetezi sa iti mai compari copilul cu al vecinului, se vor intampla minuni.

Stii ca ai NEVOIE sa iti formezi somnul

Poate ca nu poti apela la trezire la fiecare ora pentru a pune o suzeta in gura copilului tau, sau chiar daca ai asteptari adecvate si nu ai intr-adevar un copil cu probleme de somn, trebuie sa te decizi ca ai nevoie sa iti ‘dresezi’ somnul. Am avut clienti care sunt chirurgi si care se trezeau o data pe noapte, un fapt brutal dupa luni si luni de zile, deci, poate ca trebuie sa dormi “dresat” pentru a obtine o noapte intreaga de somn. In mod similar, unii clienti experimenteaza mai multe probleme de sanatate, dificultati de functionare sau depresii post-partum. Recent, am avut un client care mi-a spus ca nu intelegea cum privarea de somn ar putea fi folosita ca o tortura, pana in momentul in care a avut un copil. I-am relatat toata corelatia neintealesa pana atunci. 

Ai timpul pentru a te angaja intr-un somn organizat

Un lucru care este dificil la slujba mea il reprezinta setarea asteptarilor corespunzatoare cu privire la cat de mult somn va necesita “dresarea”. Trei zile mai tarziu, unii sunt frustrati ca schimbarile nu se intampla suficient de repede. Multumesc cartilor care te fac sa crezi ca vorbim despre tipul de proces “3 zile si esti gata…pentru totdeauna”. Pentru unii copii si sugari, formarea somnului inseamna ca schimbi obiceiurile pe perioada a doi sau trei ani. Rezultatele nu sunt intotdeauna vizibile peste noapte (desi unele sunt!). Garantat, majoritatea persoanelor vor observa un oarecare succes in termen de 1-2 saptamani, succes ce iti ofera impulsul de care ai nevoie pentru procesul de formare pe termen lung.

Esti pregatit sa fii consecvent si rabdator

Pe aceeasi linie, trebuie sa fii pregatit sa fii 100% consecvent. Fofilarea sau schimbarea strategiilor din ora in ora sau zilnic poate conduce ambele parti, tu si copilul, la mai mult plans si frustrare. Similar cu modul in care dietele nu functioneaza, deoarece ai nevoie de o “schimbare a stilului de viata”, procesul de formare a somnului nu ar trebui sa fie vazut ca o dieta tinuta din greseala. Trebuie sa fii consecvent atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Esti pregatit/a? Rabdarea este, de asemenea, o parte cheie a antrenarii somnului. Mai ales in cazul in care folositi metode fara plans de formare a somnului, trebuie sa fiti pregatiti sa fiti rabdatori. Intocmai cum copilul tau nu va invata sa mearga sau sa vorbeasca intr-o singura zi, nu te poti astepta ca el sa invete orice alta abilitate intr-o singura zi.

Esti pregatit sa creezi (sau sa investesti intr-) un plan de formare a somnului

Fie ca este un plan de-al nostru personalizat pentru somn, sau il creezi tu insuti, sa ai un plan. Decide care sunt obiectivele tale si cum le vei realiza. Monitorizeaza progresul si adapteaza planul. Nu decizi sa fii doctor intr-o singura zi, este nevoie de planificare. Uneori, se arunca o minge pe care nu ai anticipat-o, deci vei modifica planul. Daca primul tau plan nu a reusit, incearca din nou si din nou. Iata si diagrama de somn a copilului - cat este sanatos sa doarma:

Ai unele masuri de sprijin care sa te ajute pe parcursul procesului

Formarea somnului poate fi foarte emotionala si solicitanta si, daca iti lipseste increderea, cele mai bune planuri vor esua. Ajuta intr-adevar sa ai sprijin, fie ca este vorba de sot/sotie, un prieten, un mesaj sau noi; a avea pe cineva cu care te simti responsabil pentru progresul tau te poate ajuta sa mergi mai departe. Acum am un client care pur si simplu nu are parte de sprijin acasa, asa ca noi suntem sprijinul ei, si suntem fericiti sa ii fim alaturi.

Sper ca acest articol te-a ajutat sa te decizi daca esti pregatit sa abordezi uneori foarte emotionala sarcina de formare a somnului sau ti-a dat ok-ul sa astepti. Numai tu stii ce traiesti zi de zi. Ai incredere in instinctele tale, iar ele te vor duce departe..

Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Cat de mult doarme un bebelus? Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.

Incepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Cat de mult doarme un bebelus? Toate mamicile de bebelusi vor sa stie mai multe despre somnul bebelusului. Deci sa incepem cu inceputul? Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere?

Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare. Vezi diagrama somnului bebelusului - in ore de zi si de noapte aici.

10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat

Bebe nu vrea sa doarma noaptea sau are un somn agitat? Ai idee cat de mult trebuie sa doarma bebelusul tau? Citeste mai departe si afla care sunt cele mai importante motive pentru care nou-nascutul, bebelusul, nu doarme noaptea si ce poti sa faci ca sa il ajuti. Articolul complet aici>>

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

 autor: Desprecopii.com 2023
referinte:
- University of Michigan Health  - specialitii in somnul bebelusului
- Take Charge of Your Child’s Sleep: The All-In-One Resource for Solving Sleep Problems in Kids and Teens, by Judy Owens and Jodi Mindell.
- Healthy Sleep Habits, Happy Child, by Marc Weisbluth.
This book teaches parents the basics of sleep science and helps them find their baby's optimal window for falling asleep both for naps and at nighttime.. Many parents are startled to discover that their baby is sleep deprived, which is actually making it harder for the baby to fall asleep! This approach falls within the "cry-it-out" school of thought. The book also covers teen sleep issues. Addresses mainly infants through age 3, but also discusses older children's and teens' sleep. - 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII