15 motive pentru ar trebui sa nu fiti tristi cand cuibul devine gol ...

15 motive pentru ar trebui sa nu fiti tristi cand cuibul devine gol ...

15 motive pentru ar trebui sa nu fiti tristi cand cuibul devine gol ...

Nu poti sa nu fii trist cand vezi ca mai e un pic si copilul tau ia drumul facultatii. SI va parasi cuibul plecand departe de casa ...Si atunci te gandesti ca iata - a trecut copilaria copilului tau, atat de repede.

Dar adevarul este ca traind copilaria copilului nu realizezi cat de repede creste. El copilul tau iubit,devine tot mai independent, mai incapatanat, mai doritor de libertate de la an la an ...

Iata (cel putin) 15 motive pentru ar trebui sa nu fii trist cand cuibul devine gol... fiindca adolescentul pleaca de acasa.

 

 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Sa fii parinte este o meserie fara seaman
Cuibul fara pui
Puteti petrece timp de calitate impreuna
Va puteti "lupta" linistiti
Veti fi mai putin stresati
Aveti timp pentru a reaprinde romantismul
Activitatile tale devin mai mature
Mai putina ingrijire acordata copiilor inseamna mai mult timp pentru tine
Exista mai mult ajutor in jurul casei
Poti vizita locuri... fara copii!
Castigi mai mult timp pentru tine
Obtii inapoi timpul tau pentru sex
... Si intimitatea ta
Exista mai mult timp de petrecut singur
Este mai usor sa vorbesti cu copiii despre ceea ce conteaza intr-o relatie
Copiii au mai putina nevoie de tine
Nu mai esti centrul universului copilului tau

Sa fii parinte este o meserie fara seaman

Sa fii parinte este o meserie fara seaman. A creste un copil e tot ce poate face mai frumos un om - de-a lungul vietii.

A creste un copil este o meserie uimitoare, grea, plina de responsabilitati, adorabila, si chiar grea pentru unele cupluri. Iar unii parinti isi doresc sa isi vada cat mai repede copilul independent...pana cand realizeaza brusc ca anii au trecut prea repede....

Dar suntem noi parintii, mai fericiti odata cu cresterea copilului nostru? Unii sunt de parere ca da ... Iata cateva dintre motivele pentru care - poti fi mai fericit dupa ce copilul pleaca de acasa - la facultate.

Cuibul fara pui

Sindromul “cuibului gol” este de fapt o aglomerare de stari psihologice negative prin care trec anumiti parinti atunci cand puiul lor “isi ia zborul” de acasa. Indiferent daca pleaca la studii, la munca, mai departe de casa, sau se casatoreste, mamelor in special nu le este deloc usor sa accepte ca baietelul sau fetita de care pana de curand nu se dezlipeau pentru mai mult de cateva ore a crescut si ca are acum o viata personala si independenta, care in multe aspecte nu mai include pe parinti.

Acest sindrom isi face aparitia inca de cand copilul ajunge la varsta teribila a adolescentei, cand el incepe sa ia decizii singur, sa se imbrace altfel decat v-ati fi dorit, sa mearga in tabere, la petreceri sau in excursii la sfarsit de saptamana. Atunci apare sentimentul ca il “scapati” printre degete, ca nu mai puteti sa-l controlati si ajuta in totalitate, ca nu va mai asculta asa cum ati vrea, ca dvs. ca parinte nu mai sunteti reperul lui de masura si echilibru. Copilul se transforma in adult, iar cand se muta de acasa, nu mai este cale de intoarcere.

Puteti petrece timp de calitate impreuna

A trecut o lunga perioada de timp de cand  - voi parintii  - nu ati mai avut oportunitatea sa petreceti intr-adevar timpul prioritizandu-va relatia, si nu ingrijirea copiilor. Acum este timpul sa va intoarceti inapoi la intalnirile nocturne si sa va reinoiti aprecierile sau momentele de placeri nevinovate.

Va puteti "lupta" linistiti

Ca adulti, stiti ca si conflictele sunt o parte a unei relatii normale, insa atunci cand va aud copiii, se infricoseaza. Acum ca ei se afla in afara casei, puteti avea conflicte in privat, permitandu-va sa le reparati in mod corespunzator, astfel incat sa va apropiati unul de celalalt.

Veti fi mai putin stresati

Cu cat exista mai multe persoane in casa ta, cu atat trebuie sa acorzi atentie mai multor nevoi. Odata ce copiii sunt plecati, va puteti concentra majoritatea timpului pe nevoile celeilalte persoane.

Aveti timp pentru a reaprinde romantismul

Pe masura ce copiii devin mai independenti, cuplurile au mai mult timp pentru a se elibera de vina pentru ei insisi. Cand copiii sunt mici, intalnirea nevoilor lor necesita un ingrijitor, iar atunci cand nu exista nici un ingrijitor disponibil (mai ales sub forma bonelor, a bunicilor sau o alta alternativa de ingrijire a copiilor) ambii parinti trebuie sa-si dedice aproape 100% din energia si din timpul lor pentru a gestiona si a satisfice acele nevoi.

Cand copiii incep sa aiba vieti independente, parintii pot sa-si redirectioneze resursele unul catre celalalt. Nu exista nimic mai excentric decat sa ai o seara de sambata complet libera deoarece copiii tai au ‘propria lor activitate’. Cand aceasta activitate include ramasul peste noapte acasa la un prieten, acea noapte de sambata poate ajunge oportunitatea perfecta de a reaprinde romantismul, pasiunea si dragostea.

Activitatile tale devin mai mature

Timpul petrecut in familie include activitati de care parintii chiar se bucura versus activitati care sunt mai mult centrate pe copil. Nu este nimic mai uimitor decat sa va duceti ca un cuplu copiii la Disneyland si sa va dati seama ca nici macar nu ati pus piciorul in Toon Town! Pe masura ce copiii vostri cresc, puteti impartasi impreuna ca familie experiente noi, interesante si aventuroase care va vor intari relatia asa cum au facut-o cand ati fost la prima intalnire.

Fie ca este vorba de curse pe apa (fara a va ingrijora ca cei mici sunt pe cale sa se inece), de statul pana la miezul noptii pentru a vedea focurile de artificii din varful Turnului Eiffel (fara a va mai face griji pentru copiii somnorosi si capriciosi), sau de a merge la un festival de muzica hip (wow, voi chiar va puteti bucura de aceeasi muzica ca si copiii vostri), aceste activitati va ofera oportunitati de a fi un cuplu intr-un cadru familial.

Fara indoiala, e destul de romantic sa ai parte de acel sarut pasional la Turnul Eiffel, atunci cand copiii tai nu sunt cu tine.

Mai putina ingrijire acordata copiilor inseamna mai mult timp pentru tine

Pe masura ce copiii se dezvolta, devin mai independenti si necesita mai putina ingrijire si supraveghere. Pe masura ce dependenta constanta se diminueaza de-a lungul timpului, parintii nu mai sunt atat de obositi si “consumati”. Au mai mult timp pentru ingrijirea persoanala, pentru preocuparea de relatia lor unul cu celalalt si de propria prietenie.

Exista mai mult ajutor in jurul casei

Cand copiii pot ajuta mai mult la treburile casnice, cuplurile si familiile lor pot face mai multe lucruri amuzante impreuna, si cu copiii. In multe culturi, parintii isi recruteaza copiii ca ajutoare pentru treburile casnice la varste foarte fragede.

Poti vizita locuri... fara copii!

Cuplurile se pot bucura de mai multe intalniri si calatorii atunci cand se simt confortabil sa isi lase in urma copiii. Daca copiii pot avea singuri grija de ei sau pot ramane in grija unei bone ori a unei rude, o intreaga libertate reinoita este din nou in vietile lor. Woo-hoo!

Castigi mai mult timp pentru tine

Pe masura ce copiii cresc, devin mai independenti si petrec mai putin timp cu mami si tati. Poti avea intr-adevar un timp numai al tau pentru baie! Acesta este un cadou pe care parintii nu l-au mai primit de mult timp, insa acum au timp si pentru ei insisi. In schimb, acest lucru creeaza un sentiment de liniste, pace emotionala si armonie pentru mami si tati.

Obtii inapoi timpul tau pentru sex

La sfarsitul zilei, cand esti atat de obosit in urma alergaturii dupa copilul tau cel mic, ultimul lucru pe care vrei sa il faci este sexul. Multe cupluri isi vor spune “Voi face o verificare, draga!”. Amintiti-va ca pe masura ce copiii se maturizeaza, energia mamei si a tatalui revine, si la fel se intampla si cu “timpul pentru sex”.

... Si intimitatea ta

Doamnelor, aici nu vorbesc despre sex. Vorbesc despre recastigarea intimitatii cu partenerul tau. Ma refer la timpul in care vorbiti, la timpul petrecut impreuna si la purtarea unei conversatii, fara ca cel mic sa spuna “Am nevoie la olita!”. Pe masura ce copiii cresc, de obicei, nu stau in poala ta atunci cand incerci sa porti o conversatie serioasa cu partenerul tau.

Exista mai mult timp de petrecut singur

In timp ce copiii mai mari au nevoie de noi sa le fim alaturi, ei nu doresc sa petreaca foarte mult timp cu noi. De fapt, uneori, ei nici macar nu vor sa fie vazuti cu noi! Odata ce copiii se maturizeaza, ii putem lasa mai mult timp singuri pentru a iesi in oras impreuna, experimentand franturi din libertatea pe care o aveam inainte de nasterea lor.

Este mai usor sa vorbesti cu copiii despre ceea ce conteaza intr-o relatie

In timp ce copilul de 7 ani poate gasi conceptul de timp pentru mami si tati putin uimitor, un copil de 12 ani il va intelege un pic mai mult. Explicarea copiilor mai mari a motivului pentru care doriti sa petreceti timp impreuna ca si cuplu este mult mai usoara si are mai multe sanse sa fie inteleasa. Atunci cand copiii inteleg mai mult, va ofera ceea ce aveti nevoie: timp impreuna.

Copiii au mai putina nevoie de tine

Cand copiii sunt mici au nevoie de tine in permanenta. Majoritatea timpului si energiei tale sunt dedicate lor, fapt care este obositor, lasandu-ti putina energie pentru a avea relatii cu oricine altcineva. Copiii cresc si in tot felul de moduri au o mai mica nevoie de noi, reducandu-ne epuizarea si permitandu-ne sa ne dedicam din nou energia in relatia cu jumatatea noastra.

Nu mai esti centrul universului copilului tau

Cand nu mai esti centrul universului copilului tau, poti deveni centrul universului altcuiva. In timp ce dragostea nu este infinita, mie personal mi se pare greu sa-mi impart dragostea in mod egal la atat de multe persoane. Asadar, atunci cand copilul tau nu are nevoie de tine la aceeasi capacitate ca mai inainte, iti permite sa te indragostesti din nou de partenerul tau, intr-un mod diferit.

Citeste si un articol mai vechi: Ce simti cand vezi copiii crescand ...

 

12 principii despre fericire pe care trebuie sa le stie copilul tau

Iti doresti totul pentru copilul tau si bineinteles, vrei sa fie fericit. Pentru un parinte, a discuta despre fericire cu copilul sau pare sa fie si usor si greu in acelasi timp.

Pe de o parte, cand incerci sa definesti fericirea sau ce te face fericit, realizezi ca fiecare persoana intelege si traieste fericirea diferit. La fel si cand vrei sa explici copilul tau ce inseamna fericirea ... devii brusc nesigur: ce ii spui? Cum il poti face sa simta fericirea de la inaltimea sa de copil sau adolescent? Dar mai ales ce lectii despre fericire trebuie sa stie de la tine?

8 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 
Cum sa discutatam cu fetele despre sex .
6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

Toate drepturile rezervate ©  Desprecopii.com 2016

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII