Cum te imparți la 2 când ambii copii au nevoie de tine? Sfaturi de la o mamică

Cum te imparti la 2 cand ambii copii au nevoie de tine? Sfaturi de la o mamica

Cum te imparți la 2 când ambii copii au nevoie de tine? Sfaturi de la o mamică

Cand ai doi copii, trebuie sa iti imparti atentia, timpul si dragoste in doua. Desigur nu e nici o problema sa imparti dragostea la doi copilasi pentru ca dragostea mamei e nelimitata insa cand e vorba de timp ... lucrurile sunt limitate.

Deci - cum ne impartim timpul la doi copii care vor car mai mult timp si atentie? Iata sfaturile unei mamici de la Desprecopii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Este o misiune dificila, dar nu imposibila!
Fratii empatizeaza
Uneori lucrurile se pot rezolva mai simplu decat crezi
Meseria de parinte – o meserie fara training
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte

Desigur, dragostea pentru propriii copii este nelimitata si ramane la fel pentru fiecare dintre ei, oricat de multi ai avea, dar, pe de alta parte, nu ai decat doua maini, iar atunci cand fiecare dintre copiii tai are nevoie de ele este greu sa te imparti.

Este o misiune dificila, dar nu imposibila!

Oricat de bine ai gestiona comportamentul copiilor tai si manifestarile lor emotionale, vor exista momente in care amandoi vor avea nevoie de tine in acelasi timp. Cum vei proceda? Este o misiune dificila, dar nu imposibila!

In primul rand, atunci cand ambii copii au nevoie de tine simultan, incearca sa nu il ignori pe niciunul dintre ei. Daca este posibil, incearca sa ii linistesti pe amandoi in acelasi timp. Poti face cu usurinta asta mai ales daca ambii sunt suparati din acelasi motiv si daca tot ce au nevoie este o imbratisare. La urma urmei ai doi genunchi, doua brate si doi umeri pe care se poate plange.

In schimb, atunci cand este nevoie se te ocupi pe rand de fiecare, intotdeauna anunta-l pe cel care este lasat sa astepte ca nu ai uitat de el si ca stii ca are nevoie de tine, dar ca il vei ajuta imediat ce rezolvi problema fratelui sau care este urgenta. Cum decizi in ce ordine sa intervii? Desigur, adesea vei fi subiectiv si nu trebuie sa ai mustrari de constiinta pentru asta. Uneori insa, cand este vorba despre nevoi diferite, alegerea se impune de la sine. De exemplu, daca un copil este ranit fizic si celalalt emotional, in mod sigur va trebui sa te ocupi mai intai de cel care sufera fizic, pentru a indeparta factorul ce provoaca durere. Asta nu inseamna ca minimalizezi suferinta celuilalt, ci doar ca ai stabilit o ordine a prioritatilor, astfel incat sa fii eficient si s ail poti ajuta pe fiecare dintre ei.

Fratii empatizeaza

Ai grija sa nu creezi insa frustrari si mai mari atunci cand iti anunti unul dintre copii ca te vei ocupa mai intai de celalalt. Pentru asta, gaseste-i ocupatie celui „mai putin suparat”, astfel incat sa nu aiba sentimentul ca el este cel neglijat, care trebuie sa cerseasca atentie. Poti pregati din timp, pentru cazuri speciale de acest gen, obiecte cu care sa ii susciti interesul si pe care sa le tii intr-un colt secret, unde copiii sa nu aiba acces la ele in restul timpului. Ideea este sa il tii ocupat pe celalalt copil atata timp cat il linistesti pe fratele sau.

Uneori insa acest lucru este dificil, pentru ca fratii empatizeaza si este posibil ca cel care este lasat sa astepte sa vrea sa stie de ce sufera celalalt si sa vrea sa inteleaga ce faci tu ca sa il linistesti. Nu il indeparta, ci satisfa-i curiozitatea! Explica-i ca fratele sau trece prin momente dificile si ca tu incerci sa il ajuti sa le depaseasca.

Atunci cand este vorba despre o izbucnire de furie a unuia dintre frati, dintr-un motiv oarecare, ce nu are neaparat legatura cu celalalt, este posibil ca cel care este furios, chiar daca i se acorda lui primul atentia cuvenita, sa isi manifeste furia si asupra fratelui, mai ales daca acesta se apropie si vrea sa se amestece in discutia voastra. Explica-i celui furios ca fratele celalalt nu vrea decat sa se asigure ca el este bine, pentru ca il iubeste si ii pasa, dar asigura-l, de asemenea, de faptul ca celalalt nu va intra in intimitatea discutiei voastre.

Uneori lucrurile se pot rezolva mai simplu decat crezi

Mai ales atunci cand este vorba despre neintelegeri minore intre frati care se lasa cu accese de furie, poti rezolva situatia cu umor, facandu-i pe amandoi sa isi dea seama ca nu e vina nimanui ca s-a daramat un castel sau s-a stricat o jucarie. Este important sa iti pastrezi simtul umorului tu insati si sa nu cedezi la nicio forma de santaj emotional de care copiii profita adesea din plin.

Un aspect extrem de important atunci cand vrei sa linistesti doi copii simultan este acela legat de discursul pe care il tii in fata lor. Nu este in niciun caz momentul sa dai lectii niciunuia dintre ei. Indiferent a cui este vina intr-un conflict, in momentul in care amandoi copiii au ajuns in punctul in care au nevoie de tine, din motive emotionale sau fizice, in niciun caz nu trebuie sa faci observatii celuilalt sau sa il faci sa se simta vinovat. Mai intai fereste-l pe fiecare dintre ei de un eventual pericol, linisteste-i si incearca sa afli versiunea fiecaruia, iar daca este cazul sa dai si niste lectii, amana-le pe mai tarziu..

Meseria de parinte – o meserie fara training

A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga… Si asta pentru simplul fapt ca rolul este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca si filmul propriei vieti.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII