Cele mai rele 5 alimente pentru sanatatea copilului

Cele mai rele 5 alimente pentru sanatatea copilului

Cele mai rele 5 alimente pentru sanatatea copilului

Evita sa oferi alimentele bogate in zahar copilului. Alimentatia din anii copilariei este esentiala pentru sanatatea viitorului adult.

Iata cele mai rele 5 alimente pentru sanatatea copilului tau.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Chipsuri si biscuiti Crackers
Mesele in oras sunt pentru copiii mai mari sau pentru adulti
Dulciuri si ciocolata
Bauturi acidulate
Suc de fructe

Zaharul si sarea nu sunt sanatoase 

Incearca sa nu ii oferi copilului tau alimente care sunt bogate in zahar sau sare. Aceste alimente sunt sarace in substantele nutritive de care el are nevoie si este usor ca bebelusul tau sa se umple cu ele, lasand mai putin loc pentru mesele sanatoase. Daca al tau copil da de gustul alimentelor dulci sau sarate, poate fi mai greu sa il convingi sa incerce optiunile sanatoase.

Deci, la ce alimente si bauturi ar trebui sa te limitezi pe masura ce copilul tau creste? Mai jos este lista noastra cu cele mai daunatoare alimente.

Chipsuri si biscuiti Crackers

Nu este nevoie de multe chipsuri si multi biscuiti pentru a satisface apetitul micutului tau, ramanand astfel mai putin loc pentru alimentele bogate in nutrienti.

La fel ca multe produse alimentare procesate, si chipsurile si biscuitii sunt, de obicei, gustari bogate in sare. Bebelusii au nevoie doar de o cantitate foarte mica de sare: mai putin de 1g (0,4g de sodiu) pe zi, pana la varsta de 12 luni. Rinichii copilului tau nu pot face fata unei cantitati mai mari de sare decat cea precizata.

Inainte ca bebelusul tau sa aiba sase luni, el va primi din laptele matern sau laptele formula toata sarea de care are nevoie.

Odata ce copilul incepe sa consume alimente solide, nu ar trebui sa adaugi sare la mancarurile pentru copii pregatite acasa sau la cele pre-preparate, chiar daca esti de parere ca sarea va oferi un gust mai bun alimentelor. Daca gatesti cu amestecuri cumparate, alege versiuni scazute in sare.

Copiii mici (nu bebelusii), de asemenea, au nevoie de foarte putina sare. Dupa prima aniversare a copilului tau, pana la varsta de trei ani, cantitatea maxima a dozei zilnice recomandate de sare este de 2g (0,8g de sodiu). Daca copilasul tau primeste chipsuri ca tratament ocazional, ofera-i doar 3-4 chipsuri, nu intreaga punga.

O branza buna, fructe proaspete sau legume taiate atractiv reprezinta alegeri mult mai bune pentru cazul in care micutul tau are nevoie de o gustare rapida. De asemenea, prajiturile din orez sau mini-sandwich-urile ar fi alternative mai bune decat chipsurile.

Mesele in oras sunt pentru copiii mai mari sau pentru adulti

Mesele in oras pentru adulti si pentru copiii mai mari au, de obicei, un continut mare de sare si zahar. Acest lucru le face nepotrivite pentru cei mici.

Preagatirea aceleiasi mese acasa are avantajul de a fi mai sanatoasa si mai ieftina.

Desigur, find o mama ocupata nu ai timp intotdeauna sa pregatesti fiecare masa de la zero. In cazul in care cumperi alimente pre-preparate pentru copilul tau, asigura-te, mai degraba, ca sunt potrivite pentru cei bebelusi, decat pentru copiii mici sau mari. Nu imparti niciodata cu copilul din mancarea ta cumparata.

Dulciuri si ciocolata

Poate fi greu sa-l pastrezi pe micutul tau la distanta de dulciuri si ciocolata. Insa continutul ridicat de zahar din dulciuri si ciocolata inseamna ca este cel mai bine sa fie evitate. Acidul din zahar ataca smaltul dintilor din gura copilului tau.

Daca ii dai dulciuri micutului tau, este bine de stiut faptul ca acestea sunt cel mai bine consumate in timpul meselor. Atunci cand suntem la masa, cantitatea de saliva din gura noastra creste. Saliva ajuta la neutralizarea efectelor de atacare a smaltului dintilor.

Cicolata si fondantul sunt mai putin daunatoare pentru dintii copilului tau, decat dulciurile precum caramelele, deoarece se dizolva mai repede. Daca ii dai dulciuri copilului tau, incurajeaza-l sa le manance pe toate o data. O portie de patru dulciuri, precum patratele de ciocolata, consumate in 10 minute este mai putin daunatoare, decat cate o bucatica la fiecare 30 de minute timp de doua ore.

Pentru a neutraliza zaharurile, ai putea sa ii dai copilului o bucatica de branza imediat dupa ce a terminat dulciurile. Si asigura-te ca urmatoarea sesiune de periaj dentar este bine executata.

Bauturi acidulate

Copilul tau nu trebuie sa consume niciodata bauturi acidulate si racoritoare. Aceste bauturi nu contin nimic bun, iar aciditatea lor poate afecta dintii in curs de dezvoltare ai copilului tau. Pe langa nivelurile ridicate de zahar, unele bauturi acidulate, precum cola, contin cafeina.

Tot ceea ce copilul tau are nevoie sa bea este laptele sau obisnuit si apa. Bauturile acidulate fac copiii mici sa se simta plini mai repede. Daca copilul tau consuma bauturi acidulate pentru a-si potoli setea, aceasta i-ar putea strica apetitul pentru alimentele nutritive de care are nevoie.

De asemenea, bauturile dulci sunt bogate in calorii, iar copilul tau poate deveni supraponderal inca din copilarie daca le consuma in mod regulat.

Suc de fructe

Sucul de fructe poate suna ca o optiune sanatoasa. Insa cel mai bine este sa nu ii dai copilului suc de fructe, din aceleasi motive ar trebui sa eviti si bauturile acidulate si racoritoarele. Sucurile de fructe sunt bogate in zaharuri naturale si sunt acide, ceea ce inseamna ca pot deteriora dintii copilului tau.

Apa si latele matern sau laptele formula sunt cele mai bune bauturi pentru micutul tau pana la varsta de 1 an. Dupa aceea, poate avea ca bautura principala laptele de vaca bogat in grasimi.

Laptele contine minerale si vitamine importante, cum ar fi calciu, vitamina B2 si vitamina B12.

Odata ce ai inceput sa ii oferi copilului tau alimente solide, el poate consuma in timpul mesei sucuri diluate de fructe sau de legume, desi cu siguranta nu are nevoie de ele. Orice suc se dilueaza bine, folosind cel putin o parte de suc la 10 parti de apa.

Pentru a proteja dintii copilului tau, pune-l sa bea sucul diluat dintr-un pahar berzelius sau dintr-o cana in timpul mesei, nu dintr-o sticla sau inainte de culcare.

Daca iti inveti copilul cu o dieta vegetariana, vitamina C din sucul de fructe diluat din timpul mesei il va ajuta sa absoarba fierul din alimente. Totusi, hranirea copilului tau cu fructe si legume ar fi o optiune mai buna decat hranirea sa cu carne..

10 alimente care stimuleaza creierul copilului

Doriti ca fiul sau fiica dumneavoastra sa se descurce mai bine la scoala? Atunci printre altele, este bine sa-i urmariti cu atentie alimentatia. Anumite alimente stimuleaza dezvoltarea creierului – si ii imbunatatesc functionarea, memoria si concentrarea.

Da fapt, creierul este un organ foarte flamand – primul dintre organele corpului care absoarbe nutrientele din alimentele pe care le mancam, explica nutritionistii. Daca hraniti corpul cu junk food, in mod sigur si creierul va suferi. Iata 10 alimente minune care stimuleaza creierul copilului si sfatul de la Desprecopii :)

 

5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa? Iata 5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau

 

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa? 
Necesarul de fluoruri ale copilului 
Cum stimulam copiii sa manance legume 
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului 
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu? 
Cum ajutam copiii sa manince sanatos? 
E-urile din mancarea copiilor nostri 
E-uri "bune", E-uri  rele
Cum ii afecteaza cofeina pe copii: ce trebuie sa stii neaparat

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2017 - referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII