De ce are bebelușul scaunul verde? Ne explică medicul pediatru

De ce are bebelusul scaunul verde? Ne explica medicul pediatru

De ce are bebelușul scaunul verde? Ne explică medicul pediatru

Cand un bebeluș are scaun de culoare verde - mămica este rapid panicată. Primim foarte multe intrebări despre culoarea și constența conținutului de scutec așa că am pregătit o trecere în revistă a cauzelor care pot fi la baza unui scaun verde al bebelușului.

→ Iată de ce poate fi verde conținutul unui scutec de bebeluș - și care sunt motivele posibile cu sfatul medicului pediatru. 

►  veti citi:
De ce are bebelusul scaunul verde? - trebuie sa ma ingrijorez?
Ce culoare are in mod normal scaunul bebelusului? Si ce consistenta?
Trebuie sa ma ingrijorez daca scaunul bebelusului este verde?
Ce ar putea cauza culoarea verde a scaunului ?
Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.
Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru
Ai intrebari? Vrei un sfat?

De ce are bebelusul scaunul verde? - trebuie sa ma ingrijorez?

Ca sa fim mai precisi in exprimare - mamicile sunt foarte panicate cand bebelusul are cacuta de culoare verde.

Culoarea scaunului bebelusului este o cauza majora de ingrijorare apentru mamici. Iar daca esti pentru prima data mamica, panica este imensa. Probail ca iti chinui toate gandurile si te ingrijorezi la fiereca culoare care nu ti se pare normala... cand studiezi scutecul bebelusului...

Din experienta noastra - si din multitudinea de intrebari pe forumul Desprecopii  sau pe sectiunea de Panica - stim ca scaunului bebelusului i se ofera multa atentie de catre mamici si in special culoarea si constistenta sunt motive de mare ingrijorare.
 

scaun verde bebe
scutec cu cacuta verde ...


Ok - sa trecem in revista aceste ingrijorari:

Ce culoare are in mod normal scaunul bebelusului? Si ce consistenta?

Primele scaune ale bebelusului sunt de obicei de culoare neagra si gudronata - fiind ceea ce s-a strans in intestinul sau pana la nastere. Acesta se numente meconium.

Cand alaptarea incepe, dupa cateva zile scaunul bebelusului ar trebui sa fie in stadiu 'de tranzitie'. Atunci culoarea scaunului este verzui inchis. Dupa alte 4-5 zile, isi schimba culoarea si incepe sa devina galbui - galben. Consistenta scaunului de acum pana la diversificare ar trebui sa fie un amestec de lichid amestecat cu bobite mai consistente.

Trebuie sa ma ingrijorez daca scaunul bebelusului este verde?

Ocazional, este destul de normal ca un bebelus alaptat sa aiba scaun verzui sau verde.  Insa un scaun verde - mai multe zile - nu sunt normale pentru un bebelus alaptat si trebuie cerut sfatul medicului.
Pe de alta parte, trebuie sa nu te ingrijorezi daca bebelusul creste in greutate si mananca bine.

Informatii complete despre alimentatia bebelusului

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet

Ce ar putea cauza culoarea verde a scaunului ?

Inainte de a te ingrijora,  tine minte ca un scaun  - doua - ocazionale de culoare verde sunt relativ normale. Dar daca acest lucru persista - iata care ar putea fi cauzele:

Un dezechilbru in consistenta laptelui matern.

Acesta cauza este mentionata in jurnalul de medicina britanic Lancet 198 August 13 si se poate intampla din cauza ca mamicile schimba prea redepe bebelusul de la un san la altul - (dupa 10 min) - inainte ca bebelusul sa termine laptele din acel san. Acest lucru poate face ca scaunul bebelusului sa fie verde - verzui.

O anume sensibilitate sau intoleranta

Scaunul verde poate fi un semn ca bebelusul are o anume sensibilitate la ceva din alimentatia mamicii.  Ar putea fi laptele de vaca pe care il bea mamica sau alt aliment. Poti incerca sa elimini alimentele care crezi ca pot crea o sensibilitate bebelusului. Mai e posibil ca mamica sa ia un anume medicament la care bebelusul este sensibil. Asadar, in cazul in care bebelusul este are o anume intoleranta la anume produs - scaunul sau poate fi verzui si cu mucus. 

O infectie

Cand bebelusul are zile de-a randul scaun verde  ar putea fi un semn ca are o infectie. Ar putea fi un virus intestinal sau chiar o simpla raceala. Cel mai bun luru de facut este sa continui sa il alaptezi iar bebelusul se va insanatosi.

 Apar primii dintisori

Cand apar primii dinti -  scaunul bebelusului poate fi verde din cauza maririi productiei de saliva. Excesul de saliva produs in aceasta perioada poate face stomacelul bebelusul un pic deranjat.

Alimentatia mamei

Daca in alimentatia mamei intra multe legume sau alimente care au colorant verde - se poate ca scaunul bebelusului sa fie verde. Insa culoare verde a scaunului bebelusului nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare daca bebelusul nu e plangacios si pare sa nu aiba dureri de burtica. Daca bebelusul arata semne de disconfort - discuta cu medicul pediatru despre acest lucru.

Ceva verde in alimentatia copilului

Un bebelus mai mare - care mananca bobite de struguri sau sucuri de legume sau fructe poate avea scaunul verde - verzui. De asemeni, daca bebelusul ia suplimente de fier - e foarte posibil sa aiba scaun verde.

O schimbare brusca de alimentatie

Cand bebelusul isi schimba alimentatia de la laptele mamei la alte solide sau lichide  - poate avea scaun verde si nu  trebuie sa te ingrijorezi.

► Citeste si Bebelusul are scaune explozive? Iata ce trebuie sa stii

In concluzie

Daca inca esti ingrijorata de culoarea si consistenta scaunului bebelusului - nu ezita si vorbeste cu medicul pediatru. Medicul pediatru este cea potrivita persoana pentru a te sfatui ce trebuie sa faci - pentru ca el cunoaste toate datele de sanatate ale bebelusului tau si eventual istoria lui medicala.  Nu te baza pe sfaturile prietenelor sau a familiei.

In cele mai multe cazuri, scaunul verde nu este un motiv de ingrijorare dar este bine sa stii ce il poate provoca.  Daca bebelusul mananca bine si se dezvolta conform graficelor de creste, asta e cel mai important lucru de stiut.
 

Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.

Una din grijile proaspetilor parinti este despre ce inseamna culoarea si consistenta continutului solid sau mai putin din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai unei clinicii pediatrice din SUA. Speram sa iti foloseasca. Asadar, succes in continuare la schimbatul scutecelor citeste mai departe ghidul de cacuta al bebelusului aici.

Despre constipatie sau diaree la bebelus cititi si:

Diareea la bebelus
Constipatia bebelusului

Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul da semne de boala...

Panica. Acum o orã, copilul tãu se simtea bine si, dintr-o datã, a fãcut febrã. Ce-i de  fãcut? Sã stai calmã si sã vezi cum evolueazã lucrurile sau sã chemi medicul?

Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate. 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. Pall eniko
    Pall enikotrimis la 13/11/2023

    Buna seara am si eu o întrebare baieţelul meu are 1 an si 9 luni şi ii dau lapte de la magazin dar de doua zile ii merge burtica verde şi nici un medicament nui opreşte burtica

    Raspunde la acest comentariu
  2. Șoldan Andreea
    Șoldan Andreea trimis la 27/5/2022

    Buna ziua! Copilul meu are 4 luni, este hranit doar cu lapte praf de la naştere, de aproape 2 luni numai topfer 1. ÃŽnainte am încercat cu Nan optipro sau Nan comfortis şi nu a fost Ok. In prezent câteodata mai face scaun de culoare verde pastos aşa, dar nu mereu. In general face culoarea galben. Este in regula ?

    Raspunde la acest comentariu
  3. victoria
    victoriatrimis la 4/3/2022

    Buna seara, copilul meu are 1 luna si jumate si are scaunul verzui si foarte moale, ce fac in asa caz?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Mihai Gabriela
    Mihai Gabrielatrimis la 29/9/2021

    Buna Am un bebe de apoape 2 luni , ii dau aptamil insa nu face scaun decat ajutat cu supozitoare cu glicerina , daca face e de culoare verzuie , ce pot face

    Raspunde la acest comentariu
    • Diana
      Dianatrimis la 7/11/2023

      Trebuie vorbit cu medicul de familie şi schimbat laptele. Exact asa facea şi bebelina mea. Am schimbat Aptamilul şi Topfer şi ii merge foarte bine acum. Sanatate multa

  5. Adriana
    Adrianatrimis la 19/8/2021

    Buna ziua bebelina mea de o luna jumate are scaunu verde de cateva zile am inceput cu san la ea dar nu se satura pt ca nu e suficient si i am dat aptamil dar din saptamana 3 nu mai mergea la baie doar cu subositoare cu glicerina primele 2 saptamani avea 4 5 6 scaune normale galbene dar cum va zic din saptamana 3 pauza cu ele si dupa i am schimbat laptele cu tofar a inceput sa isi revina cu ele facea la 2 zile dar au inceput sa fie verzi si cu durerei de burtica acum i dau nan ha dar la fel verde si cu dureri de burtica

    Raspunde la acest comentariu
  6. Ecaterina
    Ecaterinatrimis la 24/6/2021

    Buna am fetita de 7 luni are eruptii dentare febra de 3 zile este plingacioasa de eri are scaun verzui ,medicu de familie nia spus ca se porneste o bronsita si nea dat antibiotic ,Ce sa fac?

    Raspunde la acest comentariu
    • Snejana
      Snejanatrimis la 9/10/2021

      La mine baeatul tot are şase luni jumate şi tot ia esit dinţişori de jos şi tot a facut febra 37,8 şi e normal sa faca aşa febra dar sa nu depaşeascde 38 şi acu are scaunul verde închis dar mininca mîncare eu îi prepar special pentru dinsul

  7. Cristina
    Cristina trimis la 12/11/2019

    Bună am o fetita de 9 luni și îmi elimina prin scaun ceva fire negre în tot scaunul e ceva grav?

    Raspunde la acest comentariu
    • Betty Florentina Frincu
      Betty Florentina Frincutrimis la 15/9/2021

      Daca iai dat banana este normal sa faca cu firisoare negre

  8. Grindean
    Grindeantrimis la 9/1/2019

    Buna ziua am un bebe de app 4 săpt și face caca galben cu verde este îngrijorare

    Raspunde la acest comentariu
    • Marinela
      Marinelatrimis la 18/1/2019

      Bună ziua bene 3 luni face vacă verde e motiv de îngrijorare alaptat la san multumesc.

  9. Ana
    Anatrimis la 7/8/2018

    Buna seara bebelina mea are 4 luni si 1 saptamana si de doua zile are scaun verde si tare .ce pot face?ma duc cu ea la medic?

    Raspunde la acest comentariu
  10. Roșculete
    Roșculetetrimis la 6/10/2017

    Bună ziua! În articol se vorbește numai despre copiii alăptați. Cu ceilalți copii ce se întâmplă? Care sunt cauzele, în cazul unui bebeluș hrănit cu lapte formula, care are scaun verde închis?

    Raspunde la acest comentariu
    • Geanina
      Geaninatrimis la 18/6/2023

      Buna ziua bebelina me de 3 luni consuma altifer de 1 luna si face treaba mare verde inchis moale care ar fi cazul sa anut doctorul sau e normal ?

    • Vladu
      Vladutrimis la 1/1/2020

      Ati primit un răspuns? Am si eu un bebeluș de 2 luni jumate, are scaunul verde si moale . Nu mai stiu ce sa ii fac

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII