Cum invatam copilul sa spuna Imi pare rau

Cum invatam copilul sa spuna Imi pare rau

Cum invatam copilul sa spuna Imi pare rau

Atunci cand copilul face o traznaie inacceptabila din punctul de vedere al parintilor, este admirabil cand acesta realizeaza ca a facut ceva ce nu trebuie si spune singur: "imi pare rau". Pentru multi parinti este important ca expresia "Imi pare rau" sa insemne cu adevarat acest lucru.

Unii parinti pun copii sa repete acest lucru pana se conving de sinceritatea copiilor. Dar are sens?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Asumarea responsabilitatii
Invatarea copilului sa spuna "Imi pare rau"
Regretul la regret
Oferiti o solutie
Ce varsta, ce fel de comportament?

Asumarea responsabilitatii

Pentru toata lumea este important sa arate regret in urma unui anumit comportament. Regretul la regrete este evident inutil. Asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni, si constientizarea faptului ca unele lucruri puteau fi facute mai bine, despre aceasta este vorba.

Invatarea copilului sa spuna "Imi pare rau"

Ei bine, este un lucru dificil chiar si pentru multi adulti, ca sa nu mai vorbim de copii. A spune "Imi pare rau", nu este usor. Copiii trebuie sa invete singuri asta prin incercare si eroare, iar acest lucru este important. A cere scuze este parte a valorilor noastre sociale, si este comparabil cu "multumesc" si "va rog", care trebuiesc de asemenea invatate de catre copii. Este bine ca ei sa invete, pentru ca regulile de eticheta au un rol foarte util in interactiunea sociala.

Regretul la regrete

Pentru multi copii mici, este uneori dificil de inteles ca au facut ceva gresit. Si mai ales ce anume. Unii copii fac apel rapid la cuvantul „scuze“, pentru ca au invatat astfel, dar au inteles oare, de asemenea, ce inseamna? Cum se obtine efectul asupra copiilor, astfel incat acestia sa realizeze cu adevarat ca au facut un lucru gresit, sa simta cu adevarat remuscari, si sa faca lucrurile diferit data viitoare?

Dati un bun exemplu - pentru a invata copilul sa dezvolte empatia, este important sa-i aratati chiar dvs acest lucru. Puteti incepe prin a fi intelegator fata de dvs insiva - este normal sa faceti ocazional greseli care fac parte din viata. Stiti desigur acest lucru, dar va comportati ca atare? Pentru ca ceea ce conteaza cu adevarat este cum va comportati. Deci nu injurati sau proferati epitete atunci cand faceti o greseala. Recunoasteti cand ati gresit, si cautati o solutie.

Intrebati ce s-a intamplat atunci cand copilul sta plangand langa un geam spart, cu un sentiment de vinovatie evident. Nu insistati imediat in a-l face sa-si ceara scuze, ci mai intai intrebati-l ce s-a intamplat exact. Nu este necesar sa se identifice imediat o victima si un agresor, ci dati partilor posibilitatea de a spune ce s-a intamplat. Poate ca nu sunt intodeauna necesare scuzele.

Subliniati sentimentele altor copii implicati, este important pentru copil sa inteleaga efectele actiunilor sale asupra altora. Puteti sa-l ajutati in coliziunile cu alti copii, oferind un ton calm si neutru, care face aluzie la sentimentele altor copii, cum ar fi: „"Ai vazut fata Ioanei? Ai vazut cum se uita, si cat era de suparata? Cum crezi ca se simte acum? Cum crezi ca tu te-ai simti?"

Oferiti o solutie

Daca comportamentul copilului dumneavoastra a provocat tristete sau furie asupra altora, incercati impreuna cu el sa gasiti o solutie. Cand copiii se simt bine, ei sunt mai inclinati sa faca lucruri bune. Asa ca incercati sa nu faceti vina copilului dumneavoastra mai mare decat este. Este important ca el sa invete cum sa reactioneze la o situatie, intr-un mod mai pozitiv si mai sanatos.

Ce varsta, ce fel de comportament?

De la varsta de doi ani, copiii incep sa simta emotiile din jur. Asta nu inseamna ca ei chiar inteleg cu adevarat ce inseamna cererea de scuze. Nu conteaza, pentru ca acest lucru vine in mod natural, pe masura ce cresc in varsta. De la sase ani copiii inteleg bine ce inseamna sa spuna "Imi pare rau" . De multe ori veti observa ca le este uneori greu sa spuna asta, pentru ca le este greu sa recunoasca ca au facut ceva gresit.

Cum discutam cu copilul dupa ce am tipat la el: 5 sfaturi utile

Tipi des la copilul tau? Ei bine, afla ca un studiu facut de psihologii americani spune ca zbieratul la copil - are consecinte mai grave decat bataia. Parintii care 'zbiara' neglijeaza sansa de a-i invata pe copiii lor sa isi controleze emotiile.

Offf, sa ne calmam. Ce facem dupa ce tipam la copil?Iata 5 sfaturi care ajuta ...
5 lucruri de facut dupa ce tipi la copilul tau

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII