Cum tratăm buzele uscate și crăpate ale bebelușului și ce pot semnala

Cum tratam buzele uscate si crapate ale bebelusului si ce pot semnala

Cum tratăm buzele uscate și crăpate ale bebelușului și ce pot semnala

Bebelusii au pielea sensibila si poate fi afectata de temperatura. Pe masura ce pielea bebelusului prezinta riscul de uscare mai rapida decat a ta, exista si sansa ca buzele sale sa se usuce si, ca rezultat, sa crape. Buzele crapate si uscate pot fi o problema ingrozitoare pentru micutul bebelus, mai ales pentru ca ingreuneaza  alaptarea. De asemenea, acesta poate incerca in mod constant sa-si linga buzele pentru a diminua durerea, lucru ce le poate usca ulterior.

Iata cum tratam buzele uscate si crapate ale bebelusului si ce pot semnala - sfatul medicului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce se usuca si crapa buzele bebelusului?
Cum prevenim buzele crapate la bebelusi?
Cum sa folosesti ulei de nuca de cocos pentru buzele uscate si crapate ale bebelusului?
Cum stim daca bebelusul sufera de deshidratare?
Pot fi buzele crapate un semn al unei probleme de sanatate?

De ce se usucă și crapă buzele bebelușului?

Atunci cand buzele bebelusului se usuca si crapa, o varietate de probleme pot fi cauza. S-ar putea sa se intample din cauza unui obisnuit lins de buze, sau suptul buzei. Deshidratarea si vremea uscata sunt, de asemenea, cauze comune. Insa, uneori buzele crapate ale bebelusului pot sa indice si unele probleme de sanatate.

Iarna uscata, lunile calduroase de vara sau expunerea prea mare la vant pot duce la pierderea umezelii. De asemenea, iti poti urmari copilul si sa observi daca respira pe gura, ceea ce poate provoca buzele crapate.

Cum prevenim buzele crapate la bebeluși?

Prevenirea este deseori cea mai buna strategie de tratament.

Pentru a te asigura ca temperatura din interiorul casei nu cauzeaza uscarea buzelor, utilizeaza un umidificator iarna pentru a mentine aerul din casa umed. Si pentru a preveni craparea din cauza vremii exterioare, incerca sa acoperi buzele bebelusului atunci cand iesiti afara, mai ales cand este insorit sau vant.

Cum sa folosesti ulei de nuca de cocos pentru buzele uscate si crapate ale bebelusului?

Aplicarea uleiului de nuca de cocos poate ajuta. Iata ce trebuie sa faci:

Ia un disc demachiant sau o bucatica de fasa curata si sterilizata, si inmoaie-o intr-o cantitate mica de ulei de nuca de cocos. Aplica uleiul pe buzele copilului, darsi in jurul lor. De asemenea, poti utiliza degetul mic pentru a aplica uleiul uniform in jurul buzelor bebelusului.

Asigura-te ca nu aplici presiune, deoarece poate duce la durere si poate cauza mai multa disconfort bebelusului.

Cum stim daca bebelusul sufera de deshidratare?

Daca buzele bebelusului continua sa fie uscate, urmareste semne de deshidratare. Acest lucru se intampla atunci cand organismul pierde apa si substante nutritive atat de repede incat nu poate mentine functia obisnuita. Semnele de deshidratare la copii includ:

  Limba uscata si buzele uscate
  Plans fara lacrimi
  Mai putin de sase scutece umede pentru sugari
  Fontanela moale si scufundata
  Ochii adanciti in craniu
  Pielea uscata si ridata
  Respiratie rapida
  Maini si picioare reci

Daca observi oricare dintre simptomele enumerate mai sus, trebuie sa te adresezi medicului!

Pot fi buzele crapate un semn al unei probleme de sanatate?

Daca bebelusul are buzele crapate de cel putin 2 saptamani si nu se imbunatatesc deloc, acest lucru ar putea fi un semn al unei alte probleme de sanatate.

Anumite deficite de vitamine pot provoca buzele uscate si exfoliante, precum si consumul prea multor vitamine, cum ar fi vitamina A. O alta preocupare serioasa de ingrijire a sanatatii este boala Kawasaki, o afectiune rara care apare la copii si implica inflamarea vaselor de sange.

Aceasta boala apare mai des in Japonia, dar Kawasaki Kids Foundation estimeaza ca boala afecteaza mai mult de 4.200 de copii in Statele Unite in fiecare an. De asemenea, se intampla mai des la baieti decat la fete, iar majoritatea copiilor sunt mai mici de 5 ani.

Simptomele acestei tulburari, care nu este bine inteleasa, sunt urmatoarele:

  Febra care dureaza cinci sau mai multe zile
  Eruptii cutanate, in special in zona inghinala
  Ochii rosii, fara drenaj sau cruste
  Buze de un rosu aprins, umflate, crapate
  Limba tip "capsuna", care apare cu pete rosii stralucitoare, dupa ce stratul superior se indeparteaza
  Maini si picioare umflate, palme si talpi rosii
  Umflarea ganglionilor limfatici in gat

Daca banuiesti ca bebelusul poate avea boala Kawasaki, trebuie sa contactezi imediat medicul pentru tratament. Cele mai multe simptome sunt temporare, iar majoritatea copiilor se recupereaza complet, dar inima si vasele de sange pot fi afectate, deci este important sa consulti un medic.

Cum tratam crusta de lapte a bebelusului cu ulei de cocos

Bebelusii sunt atat de fragili incat alegerea unor produse pentru ei nu este deloc o sarcina usoara pentru parinti. Daca va faceti griji cu privire la substantele chimice si ingredientele utilizate in produsele achizitionate de la magazin, inlocuiti-le cu produse naturale.

Acestea sunt blande cu micutul tau, pe langa faptul ca sunt rentabile!
Uleiul de cocos este un produs natural benefic. Este atat de eficient in multe afectiuni dermatologice incat ar fi pacat sa nu profitam de magia sa ... citeste mai departe AICI

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Costandache Mihaela
    Costandache Mihaelatrimis la 11/12/2019

    Am un nepoțel de 3 anișori am observat la el buzele uscate și se cojesc am contactat doctorul și mi sa spus să-i cumpăr vitamina A dar are aproape o săptămână și nu se schimba nimic ce trebuie sa fac an acest caz trebuie sa facem analize sau altfel de tratament va rugăm să mă andrumati ce sa fac

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII