Cum te va afecta a doua naștere? E mai grea? E mai ușoară? Si ce urmează dupa asta?

Cum te va afecta a doua nastere? E mai grea? E mai usoara? Si ce urmeaza dupa asta?

Cum te va afecta a doua naștere? E mai grea? E mai ușoară? Si ce urmează dupa asta?

Sa aduci pe lume un al doilea bebe te va afecta in multe feluri - unele pe plan fizic, iar altele pe plan emotional. La a doua nastere, pe de o parte, travaliul va fi mai scurt si e posibil sa nasti mai devreme decat la prima sarcina  - pe de alta parte, dupa a doua nastere, depresia postnatala poate fi mai puternica. Vei fi insa mai sigura pe tine, te vei panica mai greu si in ciuda oboselii, te vei putea bucura si mai mult de meseria de mama...

Citeste mai departe cum te va afecta a doua naștere din viata ta.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum e a doua nastere? Mai usoara sau mai grea?
Este posibil să nasti mai devreme
Depresia post-natala
Te vei simti obosita si vei avea dureri fizice
Ingrijirea si atasamentul fata de cel de-al doilea copil
Mai putin sau chiar deloc timp pentru tine
Despre al doilea copilas

Cum e a doua nastere? Mai usoara sau mai grea?

DIn punct de vedere al travaliului, se pare ca va dura mai putin timp pana cand iti vei tine bebelusul in brate.

În timp ce travaliul la prima nastere durează de regulă o medie 18 ore, la cea de a doua nastere, travaliul are tendinta sa fie mult mai scurt, cu o medie de aproximativ 8 ore. Cu siguranță, acest lucru variaza de la femeie la femeie, dar majoritatea experimentează o naștere mai rapidă a doua oară.

După ce ai nascut o data, mușchii și ligamentele femeii se vor relaxa în procesul mai ușor, deoarece totul s-a întins deja, astfel încât copilul se va deplasa mai ușor. De asemenea, colul tău se va dilata (se va deschide) mai repede.

Citeste Travaliul de la A la Z: ghid complet

Este posibil să nasti mai devreme

Data unei sarcina este de 40 de săptămâni de sarcină. Gravidele cu primul bebe nasc in medie la 41 de săptămâni și 3 zile (întârziere cu 10 zile). La a doua nastere, durata medie a sarcinii este de 40 de săptămâni și 3 zile, adică o săptămână întreagă mai devreme!

Deoarece organismul tău a trecut deja printr-o nastere - este probabil ca acesta să răspundă la hormonii ce declanseaza travaliul de data aceasta ceva mai repede.

Depresia postnatala

Depresia post-natala poate fi acum o experienta mult mai infricosatoare, dar nu esti obligata sa induri aceste sentimente de depresie de una singura. Vorbeste-i doctorului tau despre aceste sentimente. Este foarte important sa se faca diferenta dintre un simplu caz de deceptie post-natala, care de obicei trece in cateva saptamani, si depresia post-natala, o dereglare importanta care, netratata la timp poate duce la probleme mult mai grave-tulburari de somn, de personalitate etc.

Daca incepi sa te simti foarte depresionata si anxioasa, ai ganduri sinucigase sau de alta natura ce implica violenta, cauta ajutorul unui medic imediat.

Citeste Depresia postnatala, semne ingrijoratoare

Te vei simti obosita si vei avea dureri fizice

... mai ales daca ai avut o nastere dificila sau o cezariana. Aceasta va face ca alaptatul sa fie mai dureros si mai solicitant, daca ai hotarat sa alaptezi imediat.

Pentru a-ti usura suferinta poti cere ajutorul unei moase sau a unei asistente pe timpul zilei, care sa te supravegheze si sa-ti administreze calmante pentru dureri si un usor somnifer.

Citeste mai multe detalii aici Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Ingrijirea si atasamentul fata de cel de-al doilea copil

Sa nu fii surprinsa daca vei simti ingrijorare in ceea ce priveste ingrijirea si atasamentul fata de cel de-al doilea copil. Va fi la inceput mai greu de inteles ca poti sa imparti dragostea pentru primul nascut cu cel de-al doilea-dar usor,usor te vei obisnui si cu aceasta. Dupa cum foarte multi parinti spun,aceasta dragoste se dubleaza cand se naste si cel de-al doilea copil.

Mai putin sau chiar deloc timp pentru tine

Vei observa ca vei avea mai putin sau chiar deloc timp pentru tine insati in primele cateva saptamani dupa nastere. Noptile nedormite si tensiunile zilnice te pot depasi, asa ca asigura-te ca poti sa-ti faci ceva timp doar pentru tine. De asemenea, vei observa ca tu si partenerul tau veti petrece foarte putin timp impreuna, asa ca stabiliti impreuna o zi sau macar cateva ore pe saptamana pentru voi doi.

Vestea cea mai buna este ca te simți mai sigura pe tine in meseria de mamica

Chiar dacă a doua naștere va fi diferită de prima ta, ai trecut deja prin asta la primul copil si acum stii ce urmeaza. Vei avea încredere că corpul tău poate face asta. Multe mămici constată că se bucură de maternitate și mai mult a doua oară, pentru că se îngrijorează mai puțin și au încredere în sine.

Citeste si Recuperarea dupa o nastere prin cezariana. Lucrurile pe care nu ti le spune nimeni.

 

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2023
revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII