10 beneficii psihologice si sociale ale sportului pentru copii

10 beneficii psihologice si sociale ale sportului pentru copii

10 beneficii psihologice si sociale ale sportului pentru copii

Toata lumea vorbeste despre cat de important este sportul si exercitiile fizice pentru copiii nostri. Desigur, odata cu cresterea ratei de obezitate, este un fapt incontestabil faptul ca sanatatea si miscarea copiilor nostri ar trebui sa fie o prioritate maxima.

Iata 10 beneficii psihologice si sociale ale sportului pentru copii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Camaraderia
2. Invata sa piarda
3. Respectarea autoritatii
4. Controlul emotiilor
5. Stimularea de sine
6. Rabdarea
7. Dedicarea
8. Munca in echipa
9. Mai putin egoism
10. Rezistenta

Sigur, suntem cu totii constienti de faptul ca, copiii activi sunt mai predispusi sa devina adulti activi. Dar sportul este mult mai mult decat un mijloc de a pune capat in incercarea de a mentine copiii in forma fizica.

Studiile sugereaza ca sportul poate avea, de asemenea, un impact enorm asupra bunastarii psihologice si sociale a copilului.

Iata o scurta descriere a primelor 10 beneficii psihologice si sociale ale sportului pentru copii ...

1. Camaraderia

Intrarea intr-o echipa sportiva le ofera copiilor un sentiment de apartenenta si posibilitatea de a-si face noi prieteni. Unii pot deveni chiar prieteni pentru viata!

Implicarea intr-un sport ofera de asemenea copiilor un alt cerc social in afara scolii.

Cu aproximativ unul din patru studenti (27%) care raporteaza ca sunt agresati la scoala, aderarea la o echipa sportiva ar putea fi o sursa foarte necesara de sprijin social.

2. Invata sa piarda

Si invata sa o faca gratios. A fi un sportiv agresiv este un lucru urat.

Desigur, nu exista nici un rau in a fi competitiv si de a exprima frustrarea intr-o maniera non-agresiva.

Cu toate acestea, pierderea cu integritate in fata unui adversar mai bun este mult mai onorabila decat accesele de furie, asa cum este prezentat in mod regulat de catre anumiti tineri jucatori de tenis australieni.

Ceea ce ne duce la punctul urmator ...

3. Respectarea autoritatii

Are copilul dvs. nevoie de o doza suplimentara de disciplina? Inscrie-l la un sport.

Urmand regulile stabilite, luarea deciziilor si a deciziilor de acceptare reprezinta o mare parte a sportului competitiv. Si jucatorii sunt adesea penalizati pentru un comportament rau/inadecvat.

Cu interactiunea regulata cu antrenorii, arbitrii si alti jucatori, respectarea varstnicilor si ascultarea colegilor, este o abilitate importanta pe care copiii o pot lua de pe teren.

4. Controlul emotiilor

Cand copiii cresc, ne asteptam ca ei sa invete sa-si controleze emotiile. Mai ales cele negative.

In sport, emotiile pot escala, iar a invata canalizarea acestor emotii poate fi dificil pentru tineri.

Un antrenor bun intelege ca stresul emotional negativ dauneaza performantei. Cu toate acestea, odata ce aceasta intelepciune este inradacinata, copilul va fi mai bine pregatit pentru a aborda o serie intreaga de alte provocari ale vietii.

5. Stimularea de sine

Multe studii sugereaza ca sportul si alte activitati fizice pot contribui la dezvoltarea stimei de sine la copii.

O incurajare sau o strangere de mana cu un adversar la sfarsitul unui meci (chiar daca a pierdut), este tot ceea ce construieste caracterul copilului.

Dificultatea este insa sa nu lasam sa se distinga stima de sine prin castig sau pierdere. Dar, in schimb, sa se concentreze pe efortul lor si bucuria sportului.

Relatiile de sustinere a antrenorilor si coechipierilor, plus incurajarea parintilor, pot afecta in mod pozitiv stima de sine a copiilor.

Deci, data viitoare cand copilul joaca un joc - nu conteaza ce joc - intreba-l "Cum a mers"? Versus "Ati castigat?" sau mai bine, "Ti-a placut?"


Intra pe
https://almette.ro/ si vei descoperi si multe sfaturi despre alimentatia sanatoasa a familiei.

6. Rabdarea

Cu exceptia cazului in care copilul este extrem de atletic si talentat, atunci practica va juca un rol important in orice sport sau activitate in care este implicat.

Si daca practica cere perfectiune, atunci perfectiunea cere rabdare.

Desigur, nu ar trebui sa-i incurajam pe copii sa aspire la "perfectionare", dar un mesajul bun este: "Daca vreti sa obtineti ceva mai bun, va dura ceva timp". Apoi, aceasta este cu siguranta o lectie utila pentru copiii.

7. Dedicarea

Similar cu rabdarea, disciplina de formare si angajamentul pe care il are pentru a face un sport este o trasatura transferabila in multe alte aspecte ale vietii.

Nu este o coincidenta faptul ca participarea la un sport este legata de o performanta academica mai mare in scoala.

Daca copiii au acordat timp si efort sa se perfectioneze la ceva si sa vada rezultatele, poate - poate ca - ei vor pune aceeasi daruire si in studiile lor.

8. Munca in echipa

"Nu exista EU intr-o echipa." Sau orice alte expresii clisee ii poate spune antrenorul unei echipe. Nu inseamna nimic daca membrii echipei nu cred asta.

O echipa nu poate reusi fara a lucra impreuna. Nu conteaza cat de buni sunt jucatorii individuali.

Comunicarea este esentiala si invatarea de a face parte dintr-o echipa este sinonima cu invatarea valorificarii eficacitatii muncii in echipa.

9. Mai putin egoism

In stransa legatura cu munca in echipa, sporturile (in special sporturile de echipa) reprezinta o platforma excelenta pentru a invata copiii sa fie mai putin egoisti.

In sport, copiii trebuie sa se gandeasca la ceea ce este mai bine pentru echipa. Nu la ei insisi.

O vedeti atat de des in fotbal. Jucatorii au posibilitatea sa paseze mingea unui coechipier, dar in schimb aleg sa mearga spre glorie. Suteaza, si apoi pierd.

Ego-urile nu sunt bune pentru moralul echipei sau pentru performanta.

Antrenarea copiilor sa inteleaga ca pot obtine mai mult daca sunt mai putin egoisti, este una dintre cele mai bune lucruri.

10. Rezistenta

Sportul poate fi un fel de rollercoaster emotional.

Un studiu a constatat ca tinerii care sunt foarte implicati in sport sunt mai "rezilienti psihologici". Acest lucru nu este surprinzator atunci cand sportul ii invata pe copii sa se ridice dupa o lovitura dificila sau sa-si tina capul sus dupa ce pierd, si sa se intoarca la munca din nou.

Sportul se refera la reluarea activitatii si la invatarea din greseli. Cu cat invata mai repede aceste abilitati, cu atat mai bine.

Per ansamblu, beneficiile psihologice si sociale ale jocului sportiv pot ajuta copiii in viata de adult. Deci, fie ca este vorba de un sport de echipa sau de un sport individual, cum ar fi tenisul, ceea ce pot invata copiii depaseste limitele fizice.

Dar nu va faceti griji daca copilul nu este sportiv sau neinteresat de un anumit sport.

Exista o multime de alte activitati (adica Clubul Copiilor), unde copiii pot dezvolta abilitatile si atributele de mai sus. Toate acestea, fara indoiala, au un impact pozitiv asupra adultului in care se vor transforma.

Intra pe https://almette.ro/ si vei descoperi si multe sfaturi despre alimentatia sanatoasa a familiei.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII