Suplimentul de fier pentru bebeluși: când e necesar și ce trebuie să știi - sfatul medicului pediatru

Suplimentul de fier pentru bebelusi: cand e necesar si ce trebuie sa stii - sfatul medicului pediatru

Suplimentul de fier pentru bebeluși: când e necesar și ce trebuie să știi - sfatul medicului pediatru

Are bebelușul nevoie de un supliment de fier? - aceasta este o intrebare frecventă a mămicilor de bebeluși, la Desprecopii.

Iată ce trebuie să știi despre nevoia de fier a bebelușului: când are nevoie de el și ce trebuie să știi despre diversele forme de lapte - cu sfatul medicului pediatru.

-veti citi:
Are bebelusul nevoie de un supliment de fier?
Alimente care contin fier
Nu da bebelusului lapte de vaca
Nu da bebelusului un supliment de fier - doar ca fii sigura...
Despre diversificarea sanatoasa a bebelusului si o hrana echilibrata

Are bebelusul nevoie de un supliment de fier?

Iata ce intrebare pune o mamica pe sectiunea de intrebari la Desprecopii:

Buna din nou,mamici! Pe 5 oct dupa ce i-am facut vaccinul doctorita mi-a dat sa-i dau fier fetitei mele incepand cu 1 pic prima zi,2 picaturi a doua zi,3 picaturi a 3-a zi si tot asa pana la 15 picaturi apoi 7 picaturi dimineata 7 picaturi seara dar fara sa-i faca nici un fel de analize! Am tot rasfoit internetul si am inteles ca nu e bine sa dam fier la bebelusi fara analize. Voi cum ati procedat? Pediatrii vostri ce au zis ca eu nu am mers inca la un pediatru.Parca imi este frica si as opri fierul,s-a si constipat,nu a mai avut scaun de pe 5 oct si abia reusisem sa reglam problema asta :(

Iata sfatul pediatrului:

In primele 4 luni de viata, bebelusul nu are nevoie de un supliment de fier.  Dupa varsta de 4 luni, e important de stiut daca bebelusul este hranit cu lapte de la san sau cu lapte formula.

Este important ca bebelusul sa poata avea suficient fier din alimentatie  pentru ca o deficienta de fier poate contribui la intarzieri de crestere si dezvoltare si poate avea consecinte pe termen lung. In general un bebelus nascut la termen, obtine o rezerva de foer de la mamica, in ultimul trimestru de sarcina. Daca bebelusul se naste prematur insa, are nevoie de un supliment de fier.

In jurul varstei de 5-6 luni, cand bebelusul incepe sa manance hrana solida, rezervele de fier ale bebelusul se termina si are nevoie de fier. Puteti face asta oferindu-i cereale fortiicate cu fier, cantitati de carnita conform varstei lui sau alte alimente care contin fier. CIteste Carnea in alimentatia bebelusului: cand, cat si cum

Daca bebelusul este alaptat la 5 luni si inca nu a inceput diversificarea - Academia Americana de Pediatrie recomanda un supliment de fier de 11 miligrame pe zi. Acest lucru este necesar pentru ca laptele matern - spre deosebire de laptele formula, contine foarte putin fier iar bebelusul are nevoie de fier pentru dezvoltare. Odata ce va incepe sa manance si alte alimente, care contin fier  - nu va mai avea nevoie de un supliment de fier.

Alimente care contin fier

Iata o serie de alimente care contin mult fier si sunt foarte sanatoase pentru bebelusi:

fier bebelus

Nu da bebelusului lapte de vaca

Este foarte important sa nu dati bebelusului lapte de vaca pana la implinirea unui anisor - pentru ca acesta impiedica procesul de absorbtie a fierului in organism. Laptele de vaca nu contine mult fier insa substituie alte alimente care sunt bogate in fier. Laptele de vaca poate irita intestinele bebelusuui - cauzand pierderi mici de sange  - deci si de fier- prin scaun (cacuta).

In mod normal, nivelul de sange al copilului este testat la varsta de 12 luni. Bebelusii prematuri au de facut acest test mai devreme - in jur de 6 luni. Daca rezultatul testului arata o lipsa de fier - medicul va recomanda un supliment de fier. Un alt teste de sange se va face dupa o luna-doua - pentru a verifica daca nivelul de fier din sange este la nivel corespunzator.

Nu da bebelusului un supliment de fier - doar ca fii sigura...

Studiile arata ca un nivel prea mare de fier in sage poate fi daunator sanatatii copilului. Daca esti ingrijorat de nivelul de fier din sangele bebelusului - discuta cu un medic. El va verifica nivelul hemoglobinei si va recomanda cantitatea necesara de fier pentru copil. 

Despre diversificarea sanatoasa a bebelusului si o hrana echilibrata, iti recomandam sa citesti

Introducerea cerealelor in alimentatia bebelusului: cand, cum si ce fel de variante
Introducerea carnii si a proteinelor in alimentatia bebelusului
Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului
Introducerea fructelor in alimentatia bebelusului: ghid practic
8 Retete cu ficat pentru bebelusi

Diversificarea alimentatiei bebelusului - ghid complet

Diversificarea alimentatiei bebelusului este recomandata de medicii pediatri in jurul varstei de 7 luni. Atunci va sti sa mestece si sa înghitã alimente mai consistente si sã se obisnuiascã cu gusturi noi - vezi ghidul complet aici.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platfxorma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

 autor: Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte si documentare: Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Aura
    Auratrimis la 6/6/2023

    Buna!ii pot administra fier în orice moment al zile la un copil de 10 luni?multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII