Cheia unei bune educatii: intre limite si incredere

Cheia unei bune educatii: intre limite si incredere

Cheia unei bune educatii: intre limite si incredere

Ce inseamna de fapt sa educi bine un copil?

Sa educi bine un copil inseamna sa faci ce trebuie pentru ca acesta sa se comporte bine in lipsa ta. Dar sa nu uitam ca exemplul pe care il primeste un copil de la parinti este esential si face parte din procesul de educatie. Misiunea educativa a parintilor  este fundamentala in cresterea unui copil echilibrat si cu respect de sine.

- veti citi:
Care este cheia unei bune educatii?
Ce inseamna de fapt sa educi bine un copil?
Misiunea educativa a parintilor  este fundamentala in cresterea unui copil echilibrat si cu respect de sine
Educatia copilului: stadiile, evolutia si provocarile cele mai mari ale parintilor
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
3 sfaturi de parenting corect

Care este cheia unei bune educatii?

Ii dorim, ii iubim si le dorim o viata implinita. Sunt ei, copiii nostri - raza de soare din ochii parintilor. Anii in care noi parintii ne putem pune amprenta asupra viitorului copilului nostru nu sunt multi insa sunt esentiali si trec prea repede. Sunr anii in care le dam educatie. Le punem aripi.

Si oare cat de bine ii pregatim pentru viata cu educatia pe care o primesc de la noi?

Ce inseamna de fapt sa educi bine un copil?

Sa educi bine un copil inseamna sa faci ce trebuie pentru ca acesta sa se comporte bine in lipsa ta. Dar sa nu uitam ca exemplul pe care il primeste un copil de la parinti este esential si face parte din procesul de educatie.

Inca de cand e micut, copilul afla ca nu poate avea orice jucarie, ca trebuie sa asculte de niste reguli in casa, ca trebuie sa se ingrijeasca, ca unele jucarii sunt prea scumpe si ca ... nu poti sti daca nu inveti. Aceste norme si valori sunt induse prin educatia parintilor si il ajuta in acest fel sa faca fata la valul de impulsuri si doritne pe care le poate avea un copil.

Cu ajutorul educatiei, copilul invata ca nu se mananca dulciuri inainte de masa pentru a nu isi pierde pofta de mancare si ca anumite alimente sunt mai sanatoase decat altele. Tot datorita educatie primite de la parinti, copilul invata ca este important sa isi faca temele sau intelege ca unii prieteni sunt sinceri si altii nu.  Este de datoria parintilor sa ii explice care sunt principiile prieteniei  si cum trebuie sa evalueze prietenii pe care ii are. SI ce inseaman respectul pentru cei in varsta si pentru parinti. Toate aceste sunt lectii de viata incredibil de necesare copilului - fiind baza relatiilor sociale de mai tarziu.

Misiunea educativa a parintilor  este fundamentala in cresterea unui copil echilibrat si cu respect de sine

Misiunea educativa a parintilor  este fundamentala in cresterea unui copil echilibrat si cu respect de sine. SI mai mult, sarcina parintilor este una dubla: pentru ca trebuie permanent sa ii explice copilul ce este bine si ce este rau insa si in aleasi timp, trebuie sa se se asigure ca al sau copil chiar procedeaza cum trebuie.

In final, copilul trebuie sa ajunga la concluzia ca ceea ce i s-a cerut din partea parintilor - este si cea mai corecta varianta de aplicat. Aceasta munca cu constiinta  - il va ajuta pe copil (si pe adultul de maine) sa castige incredere in sine si sa iti tina sub control impulsurile. Si va veni un moment cand tinerea sub supraveherea a copilului nu va mai avea rost - pentru ca el, copilul - va sti sa ia cea mai buna decuzue. Aceasta este cheia unei bune educatii.

Educatia copilului: stadiile, evolutia si provocarile cele mai mari ale parintilor

La fel ca adultii, copiii se confrunta cu multe provocari psihologice sub diferite forme. Implinirea nevoilor lor din educatie este doar o parte din criteriile necesare educatiei cele mai bune, iar parintii de astazi tind sa fie in faza de „negare” cand vine vorba de acest lucru - ignorand latura emotionala si de calitate a parentingului. Iata cum diferite stiluri de parenting afecteaza in mod direct modul in care copilul va infrunta viata si cum evolueaza parentingul in functie de varsta copilului - in etapele esentiale ale educatiei copilului mic.

 

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect

Cand parentingul corect da roade...

Exista momente in viata fiecarui parinte cand poate vedea, nu fara emotie si satisfactie, ca toata munca si efortul pe care il depune in cresterea si educarea copilului sau da roage.

Fie ca se numeste educatie fie ca se numeste mai pretentios, parenting  - acest efort pe care il depun parintii are nevoie si de mici momente de satisfactie. E foarte frumos sa vezi ca lectiile pe care i le-ai oferit de nenumarate ori copilului tau au fost intelese iar acum sunt practicate pe cont propriu.
Aici sunt 7 momente in care tu, ca parinte -  stii ca ai procedat corect in educarea copilului tau:

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.  

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII