Parentingul nu se invata de la experti ci se invata din mers, cunoscand copilul

Parentingul nu se invata de la experti ci se invata din mers, cunoscand copilul

Parentingul nu se invata de la experti ci se invata din mers, cunoscand copilul

Impulsul de a asculta experti in educatie, atunci cand vine vorba de cunoasterea modului potrivit de crestere a copilului, este comun in mod special proaspetilor parinti. O multime de parinti tineri merg chiar si la cursuri de educatie a copilului, doar pentru a se asigura ca urmasii lor vor creste asa cum doresc ei. Dar ... parentingul nu se invata de la experti ci se invata din mers prin cunoasterea propriului copil.

 

Dar, se pare ca expertii in parenting nu sunt exact ceea ce le trebuie parintilor pentru a avea copilul visat ...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Parintii trebuie sa isi urmeze instinctele parentale
Fa, in termenii proprii, ceea ce functioneaza pentru copiii tai
De ce ar trebui sa fie parenting-ul un sport olimpic

Detin auto-intitulatii experti in parenting reteta succesului?

Inflatia de experti online in parenting, la fel ca si farmaciile de la fiecare colt de strada, ne poate da impresia falsa ca s-a descoperit reteta pentru a creste un copil perfect. Si ca e atat de simplu sa ii citim si sa aplicam ...

Insa, daca pentru o farmacie este nevoie de adeverinte si acreditari  - in online e mai simplu dar necontrolabil. Mai oricine cu un blog isi poate da cu parerea despre ce si cum, despre cand si unde...

Merita insa OK sa apelam la expertii in educatie? Impulsul de a apela  sau aplica sfaturile expertilor (de multe ori auto proclamati) in educatie, atunci cand vine vorba de modul potrivit de crestere a copilului este clasic in mod special proaspetilor parinti. O multime de cupluri merg chiar si la cursuri de educatie a copilului, doar pentru a se asigura ca urmasii lor vor creste "asa cum trebuie".

Parenting-ul are multe variabile si se invata din mers

Se pare ca, expertii in parenting nu sunt exact ceea ce le trebuie parintilor pentru a avea copilul visat... Dar, iata ca intr-un articol publicat de publicatia americana Huffington Post, s-a accentuat faptul ca in domeniul educatiei parentale nu trebuie sa te bazezi pe experti pentru a obtine succes. Pentru ca drumul catre un parenting perfect e unic si are de a face cu multe variabile, nefiind aplicabil in masa.

Dar ce inseamna aceasta mai exact? Cum ar trebui sa stie parintii ce functioneaza pentru stilul lor educativ, daca acestia au un copil pentru prima data?

Cum? Urmandu-si instinctele de parinti

Crezi sau nu, de cele mai multe ori, parintii stiu EXACT ce sa faca atunci cand trebuie sa isi educe si ingrijeasca copilul. Aceasta nu pentru ca au invatat de la anumite cursuri de parenting sau pentru ca au avut parte de o sesiune de intalniri unu-la-unu cu un expert in domeniu. Ci pentru ca instinctele lor parentale au inceput sa iasa la lumina. Acesta este tipul de gandire care nu apare decat in momentul in care ai copii. Citeste Mamico, ai incredere in propriul instinct!

Fa, in termenii proprii, ceea ce functioneaza pentru copiii tai

Doar fiindca au citit o carte buna - la moda - sau fiindca au participat la seminare parentale profesioniste, expertii nu inteleg pe deplin cum decurg lucrurile. Majoritatea acestor experti parentali isi impartasesc expertiza in conformitate cu experientele lor si cu lucrurile cu care au reusit sa se descurce pe cont propriu. In cuvinte mai simple, fiecare parinte se ocupa de tipuri diferite de copii. Doar fiindca un anumit stil parental a functionat la unii experti parentali, nu inseamna ca va functiona si pentru copiii tai. In acest domeniu, va trebui sa iti descoperi propriul drum.

Impartaseste aceasta informatie cu toti parintii din jurul tau. Folosind sectiunea de comentarii de mai jos, spune-ne opinia ta asupra acestui subiect.


 Nu vreau sa fiu un parinte perfect!

Probabil ca fiecare parinte cocheteaza la un moment dat cu dorinta de a fi un parinte model. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori, insa am renuntat repede la idee, pentru simplul motiv ca mi-am amintit ca viata e frumoasa in imperfectiunea ei. Am constatat totusi ca exista in jurul meu parinti care fie se cred parinti model fie isi fac din aceasta eticheta un scop in viata. Si ori de cate ori sunt nevoita sa interactionez cu ei ma simt oarecum stinghera.

Pentru ca eu nu sunt si nu cred ca voi reusi sa devin vreodata un parinte model, cel putin daca ar fi sa ma raportez la anumite principii care, din umila mea perspectiva sunt mituri ale asa-zisului parenting modern, aproape stiintific gandit la nivel de teorie de specialisti si ultraspecialisti si nimic mai mult citeste mai departe aici >

Despre meseria de parinte merita de citit si: 

Meseria de parinte – o meserie fara training
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII