Talasemia si sarcina: sfaturi importante de sanatate pentru mama si bebelus

Talasemia si sarcina: sfaturi importante de sanatate pentru mama si bebelus

Talasemia si sarcina: sfaturi importante de sanatate pentru mama si bebelus

Talasemia poate cauza productia ineficienta de globule rosii si distrugerea acestora. In consecinta, oamenii care au talasemie au adesea un numar redus de globule rosii in sange, problema numita anemie, care poate afecta transportul oxigenului la tesuturile corpului care au nevoie de el.

Dacă aveți talasemie și vă gândiți să rămâneți gravidă, există o serie de considerații de sănătate importante pentru dvs. și copilul vostru nenăscut.

- despre sarcina si talasemie, veti citi:
Ce este talasemia
Exista doua tipuri de talasemie: alfa-talasemie si beta-talasemie
Care este cauza talasemiei ?
Talasemia în timpul sarcinii
Considerații pentru sănătatea mamei
Considerații pentru sănătatea copilului

Ce este talasemia?

Talasemia este o boala genetica ce implica scaderea nivelului hemoglobinei sau productia deficitara de hemoglobina, o molecula ce se gaseste in toate globulele rosii ale sangelui si este necesara la transportarea oxigenului in corp.
Hemoglobina contine doua tipuri diferite de lanturi de proteine, numite lanturi alfa si beta. Toate deficientele din aceste lanturi provoaca anomalii in formarea, dimensiunea si forma globulelor rosii.

Exista doua tipuri de talasemie: alfa-talasemie si beta-talasemie

Exista doua tipuri de talasemie: alfa-talasemie si beta-talasemie. Numele lor descriu partea din molecula de hemoglobina care este afectata de boala, respectiv lantul alfa sau lantul beta.

Talasemia poate cauza productia ineficienta de globule rosii si distrugerea acestora. In consecinta, oamenii care au talasemie au adesea un numar redus de globule rosii in sange, problema numita anemie, care poate afecta transportul oxigenului la tesuturile corpului care au nevoie de el. In plus, talasemia poate face ca globulele rosii sa fie mai mici decat normal, sau ca nivelul hemoglobinei din globulele rosii sa fie sub cel normal. 

Care este cauza talasemiei?

Talasemia este intotdeauna mostenita, adica trecuta de la parinti la copii prin intermediul genelor. Un copil nu poate avea boala decat daca ambii parinti sunt purtatorii genei talasemiei.

Daca numai un parinte transmite gena copilului, atunci se spune ca acesta este purtator de talasemie. Faptul ca un copil este purtator de talasemie nu va duce la dezvoltarea bolii si nu necesita tratament medical. Multe familii au membri care sunt purtatori de talasemie, dar acest lucru ramane adesea nediagnosticat deoarece prezenta genei nu produce simptome sau simptomele sunt reduse.

In mod frecvent, talasemia este diagnosticata intr-o familie abia cand in familie se naste un bebelus care are boala. Deci, daca cineva din familia dumneavoastra poarta gena, este o idee buna sa solicitati consiliere genetica atunci cand doriti sa aveti copii.
Candva se credea ca boala afecteaza numai descendentii popoarelor italian sau grec.

Se stie ca, in afara oamenilor care traiesc in apropierea Marii Mediterrane (Italia, Grecia si Turcia), multi oameni care au talasemie provin sau sunt descendetii locuitorilor din Africa, Malaiezia, China si din multe parti ale Asiei de Sud-Est.

 
- cu roz puteti vedea zonele de pe glob unde se intalneste des aceasta boala -

Datorita migrarii masive din ultima perioada a locuitorilor din Asia de Sud-Est, in ultimul deceniu s-a inregistrat o crestere a cazurilor de talasemie in America de Nord si Europa. Testele de talasemie sunt recomandate in general tuturor celor ce provin din Asia de Sud-Est care au o anemie inexplicabila. In cazul in care medicul crede ca exista riscul de talasemie pentru bebelus, este posibil sa faceti teste prenatale din care puteti afla daca bebelusul din burtica este afectat de aceasta boala.

Talasemia în timpul sarcinii

Femeile cu talasemie care necesită transfuzii de sânge au adesea o rată mai mare de infertilitate. Cu toate acestea, unele femei cu boala sunt capabile să rămână gravide. Dacă aveți talasemie și vă gândiți să rămâneți gravidă, există o serie de considerații de sănătate importante pentru dvs. și copilul vostru nenăscut.

Considerații pentru sănătatea copilului

Dacă aveți talasemie și partenerul dvs. poartă o gena de talasemie, există șansa ca bebelușul dvs. să moștenească boala. Un consilier genetic vă poate explica riscurile pentru dvs. și partenerul dvs. și vă oferă opțiuni de testare pentru a determina dacă copilul nenăscut a fost afectat.

Considerații pentru sănătatea mamei

Stresul sarcinii poate duce la agravarea simptomelor de talasemie. Inima și ficatul femeii sunt cele mai vulnerabile în timpul sarcinii, la fel ca și sistemul endocrin, care secretă hormoni în organism. Fiecare dintre aceste sisteme trebuie monitorizat îndeaproape înainte și în timpul sarcinii.

În timpul sarcinii, volumul de sânge din corpul mamei crește substanțial. Acest lucru poate duce la anemie, care poate crește necesitatea de transfuzie a sângelui și face ca inima să funcționeze mult mai greu să împingă sânge la toate țesuturile organismului. Volumul mai mare de sânge din corpul mamei contribuie, de asemenea, la cantitatea de muncă pe care o are inima. Prin urmare, femeile cu talasemie trebuie să-și verifice sanatatea inimii înainte de a deveni gravide. În timpul sarcinii, este posibil ca acestea să aibă nevoie de transfuzii sanguine regulate pentru a diminua cantitatea de stres din inimă.

Persoanele cu talasemie au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 1. Stresul de sarcină poate agrava această afecțiune. Diabetul trebuie să fie bine controlat înainte și în timpul sarcinii. CIteste: Diabetul de sarcina

Acidul folic este o cerință nutrițională importantă în primele săptămâni de sarcină normală, și același lucru este valabil și pentru femeile cu talasemie. În plus față de a ajuta la prevenirea defectelor tubului neural la copilul în curs de dezvoltare, acidul folic va ajuta la reducerea riscului mamei de a dezvolta un tip special de anemie numită anemie megaloblastică. Pot fi necesari și alți nutrienți și suplimente, conform indicațiilor medicului dumneavoastră.

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII