Un copil autonom este un copil fericit, care se descurca pe cont propriu

Un copil autonom este un copil fericit, care se descurca pe cont propriu

Un copil autonom este un copil fericit, care se descurca pe cont propriu

Copiii mei sunt crescuti in spiritul autonomiei. Eu cred ca sunt, cu adevarat, copii fericiti. Iar fericirea lor vine si din faptul ca au acest grad de independenta si autonomie (desigur in limitele regulilor impuse de noi, parintii).

Imi amintesc totusi, ca la varsta lor ma plictiseam des, asa ca am pregatit o lista de sugestii si lucruri, care pe noi ne-au ajutat sa crestem copii independenti si fericiti:

► veti citi:
Un copil autonom este un copil fericit, care se descurca pe cont propriu
Nu va simtiti obligati sa va distrati copiii
Trebuie sa vedem copiii ca pe niste oameni capabili
Nu intrerupeti copiii din joaca
Lasati copilul sa puna intrebari
Afisati proiectele copiilor si incurajati-le munca
A fi indepent se invata
Despre copilul autonom mai citeste si...

Un copil autonom este un copil fericit, care se descurca pe cont propriu

Recent, o prietena care are un copil la aceeasi scoala cu copiii mei, m-a intrebat cum si cand am inceput sa-mi incurajez copiii sa fie mai independenti si sa isi gestioneze timpul si temele. Nu eram sigura cum sa raspund, deoarece nu am inceput intr-un anumit moment, a fost un proces natural, de cand s-au nascut.

Copiii mei in varsta de 6 si 3 ani, sunt destul de independenti cu lucruri cum ar fi imbracatul, alimentatia, spalatul mainilor/dintilor, etc.. De asemenea, ei decid in mare parte ce fac intr-o zi, cand se joaca si despre ce vor sa invete. Vin cu propriile lor idei si ma solicita doar daca au nevoie de ajutor. Daca stau si ma gandesc, nu i-am auzit niciodata spunand "Sunt plictisit". Eu cred ca sunt cu adevarat, copii fericiti. Iar fericirea lor vine si din faptul ca au acest grad de independenta si autonomie (desigur, in limitele regulilor impuse de noi, parintii).

Imi amintesc totusi, ca la varsta lor ma plictiseam des, asa ca am pregatiti o lista de sugestii si lucruri care pe noi ne-au ajutat sa crestem copii independenti si fericiti:

Nu va simtiti obligati sa va distrati copiii

Copiii nu au nevoie sa fie distrati ca sa fie fericiti. Ei sunt perfect capabili sa se distreze singuri si au o imaginatie fabuloasa. Cand intri intr-o situatie in care copilul tau vine mereu la tine pentru idei, sau daca are nevoie sa fii mereu implicat in jocul lui si sa ii oferi divertisment, cred sincer ca este mai putin vorba de ce are nevoie si mai mult despre un obicei, care poate fi schimbat. Sa te joci cu copiii tai este grozav, dar nu ar trebui sa fii implicat in toate jocurile lor. Este important si foarte bine pentru ei sa aiba  timp de joaca independenta, sa-si vada propriile idei, sa se distreze singuri. Si daca este plictisit? Ei bine, lasa-l sa se plictiseasca! Plicitiseala e sanatoasa uneori ...

Copiii au nevoie de timp sa se plictiseasca; asa se naste creativitatea  - spune Melanie Jean Juneau,  psiholog canadian

Trebuie sa vedem copiii ca pe niste oameni capabili

Uneori facem lucruri pentru copiii nostri inainte de a ni se cere ajutorul. In schimb, putem astepta sa vedem daca o pot face singuri, aratandu-le putina incredere. Ce ar fi sa le acordam sansa de a-si pregati singuri micul dejun in weekend? Ce ar fi sa ii credem pe cuvant ca se pot spala pe dinti fara sa ii trimitem sa o faca si ca se pot imbraca singuri fara ajutorul nostru? Poate ne pot ajuta la treburile casnice. Copiii iubesc sa fie implicati intr-o munca care li se pare semnificativa. Atunci cand cer ajutor, in loc de a-i "salva" imediat, le putem arata cum sa faca acel lucru singuri.

Nu intrerupeti copiii din joaca

Pe cat posibil, incercati sa nu intrerupeti copilul atunci cand se joaca. Jocul este o indeletnicire de-a copilului si este important pentru el. Este pe deplin absorbit in acel moment si parintii trebuie sa incurajeze acest lucru. Acesta este modul in care invata sa se concentreze. Exista momente evidente in care trebuie sa il intrerupem, este normal, dar, cat de des puteti, lasati-l sa se joace.

Lasati copilul sa puna intrebari si creati un spatiu de invatare care sa incurajeze independenta

Cand copiii mei erau putin mai mici, am descoperit pentru prima oara Pinterest si am vrut sa caut cat mai multe activitati pentru ei. Am gasit atat de multe idei minunate! Multe le placeau, dar de multe nu erau interesati. Acum rezist nevoii de a stabili activitati aleatorii, astept si urmaresc pentru a vedea ce li se pare lor interesant. Ce intrebari au? Despre ce vor sa afle mai multe?

Daca doriti ca si copiii dvs. sa fie independenti, atunci trebuie sa va asigurati ca locuinta este configurata astfel incat ei sa poata deveni independenti. Pot sa ajunga la haine si la pantofi? Pot sa ajunga la cani, boluri si tacamuri? Sunt pastrate obiectele acolo unde le pot accesa fara ajutorul parintilor? Au acces liber la materialele de invatare si la obiectele de arta astfel incat sa le poata folosi ori de cate ori isi doresc? 

Afisati proiectele copiilor si incurajati-le munca depusa

Aratati copilului ca ii pretuiti munca prin afisarea acesteia. Ei vor vedea ca este importanta nu numai pentru ei, ci si pentru voi. Asa ca, nu va sfiiti sa lipiti cu magnet, pe frigider, creatiile lor. Vor fi fericiti sa vada ca va mandriti cu ele.

Cand copilul va arata ce a facut, incercati sa ramaneti departe de comentarii cum ar fi:

'Ce este?'
'Buna treaba!'
'Bravo!'
"E minunat / bun / fantastic."


In schimb, puteti sa le cereti sa va spuna ce au facut sau sa comenteze ceea ce vedeti. Voi doriti sa fie motivati sa creeze / sa invete mai mult si sa se simta multumiti in interiorul lor atunci cand realizeaza ceva, nu sa devina obisnuiti sa caute laude.

A fi indepent se invata

Copiii mici inca invata sa fie independenti si au nevoie de indrumarea si atentia parintilor. Asta nu inseamna ca trebuie sa fiti disponibili mereu, dar ati putea sa va dedicati o perioada de timp, in fiecare zi, pentru a fi pe deplin prezenti. Cand le acordati toata atentia pentru o anumita perioada de timp in fiecare zi, atunci este mai putin probabil ca acestia sa va solicite atentia in momentele in care sunteti mai putin capabili sa o oferiti.

Nu uitati ca un copil independent este si un copil fericit.

Despre copilul autonom, citeste si:

Ce se intampla atunci cand ii spui DA copilului tau?
5 sfaturi pentru a incuraja joaca independenta a copilului
Experienta gradinitei pentru noi, de la introvertire la autonomie
Cum ii invatam pe copii despre poluare?
Cum ii invatam pe cei mici sa aiba grija de natura?
Copilul autonom intre 5 si 6 ani: intre impulsuri, decizii si limite

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII