Când metodele de parenting influențează problemele de comportament ale adolescentului - sfatul psihologului

Cand metodele de parenting influenteaza problemele de comportament ale adolescentului - sfatul psihologului

Când metodele de parenting influențează problemele de comportament ale adolescentului - sfatul psihologului

Metodele de parenting au un impact semnificativ asupra problemelor de comportament ale adolescenților. Cum își dorește adolescentul să fie tratat și cum cred părinții că trebuie educat adolescentul? Ce se întâmplă atunci când aceste două viziuni diferă radical? Un nou studiu efectuat de un profesor de psihologie de la Universitatea Riverside din California a identificat discrepanțele dintre percepțiile părinților și ale adolescenților ca fiind la baza problemelor de comportament ale adolescenților.

Aceste discrepanțe pot apărea într-o varietate de domenii, cum ar fi regulile de casă, gestionarea timpului liber, așteptările cu privire la notele școlare și chiar la modul în care se gestionează conflictele. Adolescenții tind să caute mai multă autonomie și independență, în timp ce părinții isi doresc să impună reguli mai stricte sau să rămână implicați în deciziile copiilor lor.

De asemenea, este important de menționat că aceste discrepanțe pot duce la stres și tensiuni în familie, iar adolescenții pot reacționa prin manifestarea unor comportamente problematice. Comunicarea deschisă și înțelegerea reciprocă pot juca un rol crucial în gestionarea acestor diferențe de viziune și în promovarea unui mediu familial sănătos și cooperant.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Tipete, strigate, trantirea usilor, furisatul
Cum gestioneaza parintii comportamentele sfidatoare ale adolescentilor lor
Tatii sunt mai intelegatori in comparatie cu mamele

Educatia unui copil adolescent

Exista parinti care cred ca odata cu cresterea copilului, timpul si ajutorul de educatie pe care il ofera copilului - trebuie sa scada gradual. Adevarul este inca ca exact in adolescenta, copilul are cea mai mare nevoie de sfaturile si echilibrul casei parintesti.

Este adevarat ca relatiile dintre parinti si copii se schimba in anii adolescentei. Pentru adolescenti, parintii devin sursa principala de suport emotional. Acum este foarte important sa ne petrecem cat mai mult timp de calitate impreuna, sa schimbam idei si sa avem fun.

Dar cum isi doreste adolescentul sa fie tratat si cum cred parintii ca trebuie educat adolescentul? Si ce se intampla cand aceste doua viziuni difera radical? Un nou studiu efectuat de un profesor de psihologie de la Universitatea Riverside, California, gaseste discrepantele dintre viziunile parintilor si a adolescentilor la baza problemele de comportament ale adolescentilor.

Tipete, strigate, trantirea usilor, furisatul

Suna familiar? Poate ca esti un parinte ce are acasa un adolescent cu un comportament problematic.

Intr-un nou studiu, publicat in Journal of Youth and Adolescence, Misaki Natsuaki, profesor de psihologie la Universitatea din California, Riverside, si Laura Dimler, o studenta absolventa la aceeasi universitate, au observat ca atunci cand adolescentii au perceput tacticile de parenting ale parintilor lor mult mai negativ decat parintii, au prezentat niveluri ridicate de comportamente agresive.

Majoritatea, daca nu chiar toti parintii, sunt de acord ca ei si copiii lor adolescenti au opinii diferite despre modul in care decurge parentingul acasa” a spus Natsuaki. “In cele mai multe dintre cazuri, adolescentii percep parentingul ca fiind mai dur decat intentioneaza parintii lor sa fie – in alte cazuri, adolescentii percep parentingul ca fiind mai ingaduitor decat ar intentiona parintii sa fie. Odata cu acest studiu, devine mai clar faptul ca, atat opiniile adolescentilor, cat si ale parintilor cu privire la modul in care parintii gestioneaza problemele de comportament ale adolescentilor lor, au fost importante in mod unic in prezicerea problemelor comportamentale ale adolescentilor.”

parinte si adolescent

Cum gestioneaza parintii comportamentele sfidatoare ale adolescentilor lor

Cercetatorii studiului, numit Efectele Parentingului sunt in Ochii Privitorului: Diferenta de Perceptii Parinte-Adolescent Afecteaza Comportamentul Problematic al Adolescentilor, s-au focusat asupra modului in care parintii gestioneaza comportamentele sfidatoare ale adolescentilor lor (de exemplu, furia) si au examinat diferentele de opinii adolescenti-parinti asupra acestor comportamente. Folosind datele de la 220 de familii, cercetatorii au descoperit ca, atunci cand adolescentii au vazut parentingul mai negativ decat au facut-o parintii, ei au prezentat niveluri mai ridicate de comportamente problematice, precum agresivitatea.

Acest efect al discrepantelor in opinii dintre parinte-adolescent asupra comportamentelor parentale a fost dincolo de negativitatea pe care au simtit-o atat adolescentul, cat si parintele cu privire la parenting” a spus Natsuaki. “Prin urmare, caracteristici nuantate ale familiei, precum cine detine mai multe pareri negative decat are mama si modul in care diferentele de opinii exista in relatie contribuie la problemele comportamentale ale adolescentilor.”

Tatii sunt mai intelegatori in comparatie cu mamele

Studiul subliniaza si importanta evaluarii adolescentilor cu privire la modul in care mamele si tatii gestioneaza comportamentele lor dificile. Perceptia mamei despre raspunsul ei la accesele de furie ale adolescentului ei a fost corelata semnificativ cu comportamentul disruptiv, insa nu cu cel agresiv. Perceptia tatalui despre raspunsul sau la accesele de furie ale adolescentului a fost corelata semnificativ cu comportamentul disruptiv, si cu cel agresiv.

“Tatii sunt mai intelegatori in comparatie cu mamele, iar studiile nostre arata ca relatia tata-adolescent este una unica si are potentialul de a exacerba sau impiedica comportamentul problematic al adolescentilor, inclusiv comportamentul agresiv” a spus Natsuaki. .

Fiecare parinte are adolescentul pe care il merita

Parenting-ul nu e o meserie usoara si are nevoie in permanenta de upgrade-uri la versiunea urmatoare. Orice parinte face si greseli - insa trebuie inteles ca greutatea si responsabilitatea meseriei de parinte creste odata cu varsta copiilor.

Ca deciziile devin mai grele si mai complexe, ca situatiile devin mai complicate. Nevoia de intelegere, de calm, de coerenta, de intelepciune, de elasticitate, de comunicare, de ascultare ... toate acestea devin necesitati la alt nivel. Iata de ce ... fiecare parinte are adolescentul pe care il merita.

 

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescenti 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte: empoweringparents.com,psychologytoday.com, theconversation.com,

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII