Sarcina pe luni: cum crește bebelușul și ce este important de făcut in fiecare lună

Sarcina pe luni: cum creste bebelusul si ce este important de facut in fiecare luna

Sarcina pe luni: cum crește bebelușul și ce este important de făcut in fiecare lună

Cele 9 luni de sarcină, imparțite in 40 de saptămani, sunt incărcate de griji, emotiile testelor prenatale, frici dar și de evenimente extraordinare. Inima bebelusului tău incepe să bată, se formează organele sale, creste de la luna la luna, se misca in burtica ta si se pregateste si el de marea intalnire cu mami si tati.

♦ Iată o trecere in revistă a sarcinii pe luni - cu detalii de la lună la lună și multe alte informații despre ce anume este esential pentru fiecare lună de sarcină.

- veti citi:
Sarcina pe luni - VIDEO
Prima luna de sarcina
A doua lună de sarcină
A treia lună de sarcină
A patra lună de sarcină
A cincea lună de sarcină
A șasea lună de sarcină
A șaptea lună de sarcină
A opta lună de sarcină
A noua lună de sarcină
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Sarcina este in opinia noastră, la Desprecopii - o calatorie, si de aceea o numim si Odiseea Sarcinii.

Din momentul in care o femeie stie ca este insarcinata, isi doreste sa stie cat mai multe detalii despre cum creste bebelusul, despre ce alimentatie recomanda medicii, despre ce anume teste prenatale ii sunt recomandate, ce riscuri pot pune in primejdie sanatatea fatului si cum se poate pregati pentru momentul mult asteptat: al nasterii bebelusului. Iata o trecere in revista a sarcinii in cele 9 luni.  

Sarcina pe luni VIDEO 

 

 

Prima lună de sarcină

sarcina pe luni - 1
sarcina in lunile 1-3

Prima luna de sarcina este luna in care viitoarea mamica descopera ca este insarcinata. In general, dupa ce menstruatia lunara intarzie sa apara, femeia face un test de sarcina si cele doua liniute magice o anunta ca incepe minunata calatorie a sarcinii: Odiseea Sarcinii.

Simptomele sarcinii sunt cele mai mari evenimente ale lunii. Aici vei gasi o lista cu toate simptomele sarcinii.

Umareste in detaliu, prima luna de sarcina  - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

saptamana 1 de sarcina

saptamana 2 de sarcina

saptamana 3 de sarcina

saptamana 4 de sarcina

A doua lună de sarcină

A doua luna de sarcina continua cu dezvoltarea bebelusului - in timp ce graviduta inca are simptome de sarcna, pentru ca in fiecare zi, corpul viitoarei mamici incepe pregatirea pentru noul rol. 

E luna in care greturile de sarcina (raul de dimineata) devin mai intense. Aproximativ 90% dintre femei experimenteaza un anumit grad de greata si varsaturi in timpul sarcinii, iar oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga care ar putea fi rolul tuturor acestor neplaceri, din punct de vedere evolutiv. Principala teorie are de-a face cu alimentele si protectia mamicii si fatului de anumite alimente. Iata de ce Greturile de dimineata in timpul sarcinii sunt un semn bun

E timpul sa renunti la fumat si sa limitezi consumul de cafea. Citeste detalii aici Cafeaua si sarcina: ce trebuie sa stii

In luna a doua de sarcina, inima bebelusului incepe sa bata. Inima embrionului incepe sa bata la 22 de zile dupa conceptie, sau la circa cinci saptamani dupa ultima menstruatie, ceea ce numim prin conventie a sasea saptamana de sarcina din Odiseea Sarcinii.  Creierul fatului se dezvolta in tr-un ritm rapid si incep sa ii creasca manuntele si picioarele.

Consulta lista testelor prenatale pentru a vedea ce este de sarcina sunt recomandate pentru a doua luna de sarcina.

Urmareste in detaliu, luna 2-a de sarcina  - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

saptamana 5 de sarcina

saptamana 6 de sarcina

saptamana 7 de sarcina

saptamana 8 de sarcina

A treia lună de sarcină

In a treia luna de sarcina, te apropii de finalul primului trimestru de sarcina iar corpul tau se ajusteaza la furtunile hormonale tipice sarcinii. La finalul celei de a treia luna de sarcina, organele bebelusului sunt complet formate, urmand ca de acum sa creasca.

Vestea buna a lunii a treia de sarcina este ca greturile si raul tipic de sarcina incep sa se diminueze. Uterul tau va avea la finalul lunii marimea unui grepfrut.

Bebelusul este acum numit oficial fat si incepe sa isi miste manutele si piciorusele, chiar daca tu ii simti miscarile. La finalul acestei luni, scade considerabil riscul unui avort spontan.

Ce este important in luna 3-a de sarcina

- vei putea auzi inima bebelusului
- Testul de vilu corionic (CVS)  - care poate detacta anemia celulelor in secera (sickle cell disease), maladia Tay-Sachs, fibroza chistica, talasemie si alte maladii genetice - este deobicei programat intre saptamana 10-a de sarcina si saptamana 12 de sarcina.

Prelevarea de vilus corionic (CVS) este un test prenatal foarte precis care detecteaza anomaliile cromozomiale, ca Sindromul Down. Este un test de diagnosticare, ceea ce inseamna ca poate spune arata cu certitudine aproape perfecta daca un bebelus are sau nu o anumita boala. Iata sfatul de la medicii Desprecopii:

Urmareste in detaliu, a 3-a luna de sarcina  - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

saptamana 9 de sarcina

saptamana 10 de sarcina

saptamana 11 de sarcina

saptamana 12 de sarcina

saptamana 13 de sarcina

A patra lună de sarcină

sarcina pe luni - desprecopii
sarcina in lunile 4-6

In luna a patra de sarcina, hormonii incep sa devina mai blanzi cu graviduta. Asa ca, raul de dimineata incepe sa dispara si vei incepe sa te simti tot mai bine. Burtica incepe sa devna vizibila si o vei incepe sa o arati cu mandrie. BIne ai venit in trimestrul de miere al sarcinii.

- La finalul acestei luni vei putea simti primele miscari ale bebelusului.
- De asemeni, poate reveni si pofta de sex .. asa ca profita de aceasta perioada.  Daca esti ingrijorata de activitatile sexuale in tompul sarcinii, citeste mai multe detalii aici Sexul in timpul sarcinii: 5 mituri explicate si apoi daramate
- Acum e si timpul sa iti cauti niste haine de sarcina dragute - vezi aici Alegerea hainelor de sarcina
- Acum e si momentul sa cauti cursuri de pregatire a nasterii (cursurile prenatale).

Cursurile prenatale sunt concepute sa pregăteasca graviduța dar și pe viitorul tatic pentru momentele nașterii copilului. Ele ofera informatii despre sarcină, travaliu, nastere si meseria de proaspăt părinte Citeste Cursurile prenatale: cum te pot ajuta pentru nastere si ce vei invata acolo.

Cum creste bebelusul in luna 4 de sarcina

Bebelusul are aproximativ 12-15 cm lungime si o greutate de aprox 150 grame. Inima bebelsului este formata insa plamanii sunt inca in dezvoltare.

Miscarile bebelusului in burtica mamei, fac parte din galaxia de emotii ale oricarei gravidute.

Cum misca bebelusul, cat de des si cat de tare ar trebui sa simtim aceste miscari ? Despre acel moment magic cand simti bebelusul din burtica ta si calendarul miscarilor bebelusului din burtica, citeste si vizualizeaza in continuare Calendarul miscarilor bebelusului in burtica mamicii pregatit de specialistii de la Desprecopii.

Ce este important in luna 4-a de sarcina

- Va continua monitorizarea ritmului fetal al bebelusului la fiecare vizita prenatala.
- Testul Triplu se efectueaza de obicei intre saptamanile 16 si 18 de sarcina si depisteaza defectele de tub neural (spina bifida)si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 – sindromul Down).

Investigatia se numeste Triplu test pentru ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie. Citeste pe larg despre acest test: Triplul test de sarcina: de ce se face si factori de risc

- Este si timpul Amniocentezei  pentru detectarea anomaliilor cromozomiale. Citeste pe larg: Amniocenteza: ce detecteaza, factori de risc si consiliere genetica

Urmareste in detaliu, a 4-a luna de sarcina  - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

saptamana 14 de sarcina

saptamana 15 de sarcina

saptamana 16 de sarcina

saptamana 17 de sarcina

A cincea lună de sarcină

In a cincea luna, graviduta chiar straluceste. Esti la mijlocul sarcinii si corpul tau s-a ajustat pentru misiunea care urmeaza.

Pana in acesta luna,  majoritatea gravidutelor castiga intre 2,5 kg - pana la 7 kg. Uterul a ajuns acum la dimensiunea unui pepene galben si pofta de mancare creste de la zi la zi. E posibil sa apara si episoade de oboseala pentru ca ai niste kilograme in plus si pentru ca inima are de pompat mai mult sange.

Multe gravidute au in aceasta perioada probleme cu balonarea, constipatia si alte simptome inconfortabile. Unele gravide au probleme cu memoria iar ca amanunt nostim, e posibil ca buricul sa iasa in evidenta in aceasta luna.

Cum creste bebelusul in luna 5-a de sarcina

- Bebelusul are acum in jur de 250 de grame si are in jur de 25 de cm. In aceasta luna, bebelusul isi formeaza amprentele unice de la manute.

 - Viitoarele fetite isi dezvolta ovarele si acum este si perioada in care o ecografie poate determina sexul bebelusului din burtica.

De altfel, una din intrebarile foarte dese care apare la sectiunea Intrebari de pe Desprecopii are de a face cu curiozitatea (foarte normala a ) parintilor referitoare la sexul copilului mult asteptat. Va fi o fetita sau un baietel?

Majoritatea viitoarelor mamici au primul examen cu ultrasunete (ecografie) în jur de 18-20 de săptămâni de sarcina (aproximativ patru și jumătate până la cinci luni). În mod normal, in aceasta etapă a sarcinii se poate determina sexul copilului, dar nu întotdeauna. Poziția copilului în timpul ultrasunetelor este cel mai important aspect care determina sansa de a observa sexul copilului și nu există nici o modalitate de a influența acest lucru. Din motive evidente, este de obicei mai ușor să vezi dacă bebelușul este băiat (pentru ca se vede cocoselul). Iata aici mai multe informatii despre cand anume poti afla sexul bebelusului din burtica La cate saptamani se poate vedea sexul bebelusului?

Ce este important pentru luna 5 de sarcina

- Se monitorizeaza cum creste bebelusul si ritmul cardiac al bebelusului
- Se controleaza greutatea, urina si tensiunea arteriala a viitoarei mamici

Urmareste in detaliu, a 5-a luna de sarcina  - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

saptamana 18 de sarcina

saptamana 19 de sarcina

saptamana 20 de sarcina

saptamana 21 de sarcina

saptamana 22 de sarcina

A șasea lună de sarcină

In luna sasea de sarcina, al doilea trimestru de sarcina se apropie de final si bebelusul isi face simtita prezenta. Uterul tau este acum de marimea unei mingi de basket.

Multe gravidute au neplaceri de sarcina ca: gingii care sangereaza, constipatie, arsuri stomacale si crampe musculare. E posibil sa te simti mai obosita insa este normal.

Vei castiga in jur de 450 de grame pe saptamana iar aceasta crestere in greuate poate aduce cu sine vene varicoase si hemoroizi. Daca observi vene la picioare care arata iesite, discuta cu medicul.

Cum se dezvolta bebelusul in luna 6-a de sarcina

Bebelusul tau are acum in ju de 25-26 cm lungime si cantareste in jur de 500 de grame. Din cand in cad vei putea sa simti cand bebe sughite sau se misca in burtica.
In aceasta luna, se formeaza si sprancenele bebelusului.

Ce este important in aceasta luna

- Va continua monitorizarea sarcinii
- In aceasta perioada pot apare o serie de probleme ale sarcinii datorita cresterii tensinii arteriale - si anume preeclampsia. Asa ca trebuie sa ii spui medicului daca ai dureri de cap, sangerari nazale sa glezene umflate.
- In aceasta luna, gravidutele sunt testate de diabet de sarcina.

Urmareste in detaliu, a 6-a luna de sarcina  - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

saptamana 23 de sarcina

saptamana 24  de sarcina

saptamana 25 de sarcina

saptamana 26 de sarcina

A șaptea lună de sarcină

sarcina pe saptamani -3
burtica in lunile 7-9

In luna 7 de sarcina, fatul incepe sa semene tot mai mul cu un bebelus. E timpul sa te gandesti la cum vrei sa nasti si sa iti faci un plan de nastere pentru ca iata, intram triumfal in al treilea trimestru de sarcina.

Tu graviduto, e posibil sa ai crampe la picioare sau maini. In plus:

- vei simti tot mai des miscarile bebelusu;ui
- vei simti contractiile Braxton Hicks

Atentie Nu toate contracțiile anuntă că nasterea este iminentă insă e bine să știi care sunt contractiile care chiar anuntă declanșarea travaliului ...Deși există multe semne că te afli în travaliu, unul dintre cele mai sigure este atunci când începi să te confrunţi cu contracții consecvente. Iată un ghid pentru tipurile de contracții pe care le-ai putea simți, despre cum se vor simți și despre când este timpul să mergi la spital...

Cum se dezvolta bebelusul in luna 7-a de sarcina

Bebelusul incepe sa aiba grasime sub piele. Are acum in jur de 31 de cm lungime.

Ce este important in aceasta luna

- Va continua monitorizarea greutatii gravidei, a tensiunii arteriale, si a pozitiei bebelusului.
- Gravidutele care au RH negative pot primi o injectie Rhogam pentru a preveni complicatii mai tarzu.
- Pot aparea vergeturile de sarcina

Ar fi cazul sa te gandesti la felul in care vrei sa nasti. Probabil ca te-ai gandit la o nastere naturală, insa iti este teamă ca nu vei reusi sa o duci la bun sfarsit. Trebuie insa  să stii ca atat pentru mamă, cat si pentru copil, exista o multime de beneficii ale nasterii naturale si foarte multe abordari diferite ale travaliului, fara a folosi medicatie. Daca ai luat in considerare posibilitatea nasterii naturale, insă inca nu te-ai hotarat să o faci, aici sunt 10 motive bune pentru a oferi o sansă nasterii naturale.

Urmareste in detaliu, a 7-a luna de sarcina  - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

saptamana 27 de sarcina

saptamana 28  de sarcina

saptamana 29 de sarcina

saptamana 30 de sarcina

saptamana 31 de sarcina

A opta lună de sarcină

In luna a opta de sarcina, bebelusul creste in continuare cu rapiditate.

Este timpul sa faci cumparaturile specifice pentru venirea bebelusului si sa ii pregatesti patutul si lucrusoarele. Venirea pe lume a bebelusului inseamna pregatiri serioase: camera bebelusului de decorat si mobilat, hainute pentru primele saptamani, obiecte de tot felul pentru hranire si ingrijire. Iata o lista pregatita dupa o documentare serioasa si urmand sfaturile mamicilor de la Desprecopii.

Si, e bine sa iti pregatesti si bagajul pentru spital pentru a-l avea pregatit si la indemana. Iata ce ar trebui sa contina bagajul pentru maternitate. Plus liste utile de verificat ca nu ai uitat nimic esential :)

Tu vei continua sa iei in gretutate - aproximativ 450-500 grame pe saptamana.

In plus:
-  posibil ca creasca indigestia si arsurile stomacale - citeste Medicamentele antiacide in timpul sarcinii: tipuri si efecte - ce trebuie sa stii
 - Pot aparea vergeturi
- Contractiile Braxton Hiks pot deveni tot mai dese

Cum se dezvolta bebelusul in luna 8-a de sarcina

- Bebelusul are in jur de 31 de centimetri si cantareste in jur de 2,7 kg
- Bebelusul incepe sa se miste mai greu in burtica pentru ca nu prea mai are mult loc.
- La finalul acestei luni, majoritatea bebelusilor se intorc cu capul in jos si coboara in zona pelvica.

Ce este important in luna 8-a de sarcina:

- Continua monitorizarea sarcinii - a greutatii, controlul urinei, a tensiunii arteriale si a eventualelor simptome ale preeclampsiei.
- se monitorizeaza in continuare ritmul cardiac al bebelusului, pozitiei si greutatii sale

Urmareste in detaliu, luna 8-a de sarcina  - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

saptamana 32  de sarcina

saptamana 33 de sarcina

saptamana 34 de sarcina

saptamana 35 de sarcina

saptamana 36 de sarcina

Deci eu cum voi naste? Intrebarile si dilemele unei gravidute;

Sarcina se apropie de final si in curând voi naște.  Dar cum e cel mai bine sa nasc? Ce tip de naștere mi s-ar potrivi mie și bebelușului meu cel mai bine? In ce fel e cel mai bine să nasc?

Am citit despre modalitatile de nastere pe Desprecopii, am cautat pe internet, am tot vorbit cu fete care au nascut, am discutat si cu medicul, si cu mama si cu sotul despre metoda prin care voi naste. Mi se pare cea mai grea decizie pe care trebuie s-o iau. Pana la urma decizia imi apartine, nu conteaza ce ma sfatuiesc ei. Fiecare cu organismul ei, cu puterea ei de a face fata durerii, stresului si umilintei, Iata argumentele pro si contra ambelor metode de a aduce pe lume copii:

A noua lună de sarcină

Din prima saptamana a celei de a 9-a luni de sarcina, incepe numaratoarea inversa...pana cand iti vei tine bebelusul in brate. Te vei simi tot mai energetica si mai nerabdatoare pentru venirea acestei raze de soare in viata ta.

In ultima luna de sarcina, graviduta va incepe sa se simta mai bine si chiar va simi ca respira mai bine pentru ca bebelusul se pozitioneaza in pelvis - acest lucru se numeste usurarea. Somnul insa va deveni mai dificil si o parte a acestei situatii este frica de nasrere pe care multe gravidute incep sa o aiba.

Cum se dezvolta bebelusul in luna 9-a de sarcina

Plamanii bebelusului se maturizeaza si incepe sa ii creasca primul strat de par (lanugo) - Bebelusul are o lungine de aprox 45-53 cm si are o greutate intre 2,7 - 3,6 kg.

Ce este important in luna 9-a de sarcina:

- Monitorizarea sarcinii continua.
- Acum este si timpul Testului de depistare al Streptococului B in sarcina
- Pregateste-te mental pentru nasterea bebelusului si marea intalnire.

Urmareste in detaliu, a luna 9-a de sarcina  - saptamana de saptamana, pentru a vedea cum se simte graviduta si cum se dezvolta fatul.

saptamana 37  de sarcina

saptamana 38 de sarcina

saptamana 39 de sarcina

saptamana 40 de sarcina

Toate ghidurile despre sarcina - se refera la durata sarcinii a fi de 40 de saptamani. Insa femeile insarcinate trebuie sa stie ca data reala a nasterii copilului coincide foarte rar cu data preconizata a nasterii... aceasta fiind mai devreme sau mai tarziu de acea zi. Chiar daca Odiseea Sarcinii are 40 de saptamani... e bine sa stii ca sarcina poate dura un pic mai mult sau mai putin ...

Citeste: Cand sarcina dureaza mai mult de 40 de saptamani

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

✨Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postam continut gravidutelor si bebelusilor. Vino alturi de Comunitate Desprecopii ❤️

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII