Daca vecinii tai sunt obezi si familia ta ar putea deveni obeza

Daca vecinii tai sunt obezi si familia ta ar putea deveni obeza

Daca vecinii tai sunt obezi si familia ta ar putea deveni obeza

Este obezitatea contagioasa?

Dacă oamenii din jurul vostru sunt supraponderali, acest fapt poate crește riscurile familiei tale de de a castiga kilograme in plus ... potrivit unui nou studiu american publicat in Journal of the American Medical Association. Iata de ce.

- veti citi:

Obezitatea este în creștere
Cauza obezitatii tale ? Vecinii tai
Dacă mai mulți oameni din jurul vostru sunt obezi, acest lucru vă poate crește șansele de a deveni obezi
Obezitatea vine cu riscuri pentru sănătate
Comportamentul parintilor este esential pentru sanatatea copiilor
Copiii dolofani: de ce este important sa cunoastem riscurile de sanatate ale copiilor grasi
Despre obezitate

Peste tot in lune - la fel ca si in Romania, obezitatea este în creștere.

Campania Greu în România a dezvăluit date îngrijorătoare despre obezitate: mai bine de jumătate dintre români au probleme cu greutatea.

De la an la an, numărul românilor afectaţi de obezitate creşte. Iar statisticile oficiale dezvăluite de campania Greu în România arată o realitate dură: 55% dintre români sunt obezi, cu 5% mai mult faţă de anul trecut. Lipsa mişcării dar şi alimentaţia haotică sunt printre principalii factori care au dus, iată, la o creştere alarmantă, spun specialiştii.

Și deși există multe motive pentru care poate fi vorba - genetică, consumul prea mult alimente fast-food - un nou studiu sugerează o altă explicație: vecinii tăi.

Cauza obezitatii tale ? Vecinii tai

Publicat in JAMA Pediatrics, studiul a incercat sa afle daca oamenii care traiesc in comunitatile in care majoritatea oamenilor sunt obezi sunt mai susceptibili de a deveni obezi prin asociere - aproape ca si cum gripa se raspandeste de la o persoana la alta. Cu alte cuvinte, este obezitatea contagioasă?

Din noiembrie 2016 până în octombrie 2017, autorii studiului Ashlesha Datar, Ph.D., director al programului privind copiii și familiile din cadrul Centrului de cercetări economice și sociale USN  - USA, și dr. Nancy Nicosia, economist senior la RAND Corporation, au colectat date de la 1.519 de familii militare - bărbați, femei și copii - care trăiau pe 38 de baze din întreaga SUA care aveau diferite niveluri de obezitate.

"Unul dintre motivele pentru care am ales să studiem familiile militare este că aceste familii nu pot alege unde trăiesc, ci mai degrabă sunt repartizate la anumite baze", a declarat Datar  "Unele dintre aceste baze sunt în regiuni cu rate mai ridicate de obezitate, în timp ce altele sunt în regiuni cu rate mai scăzute ale obezității. Astfel, acest lucru ne-ar permite să examinăm dacă trăirea în comunitățile cu risc crescut de obezitate crește riscul de a fi obez. "

Dacă mai mulți oameni din jurul vostru sunt obezi, acest lucru vă poate crește șansele de a deveni obezi

Rezultatele? Pentru fiecare creștere de 1% a ratei de obezitate a unei regiuni, riscul unui adolescent să devină supraponderal a crescut între 4 și 6%, iar riscul ca un adult să devină supraponderal a crescut cu 5%.
Deci dacă mai mulți oameni din jurul vostru sunt obezi, acest lucru vă poate crește șansele de a deveni obezi.

"Cu alte cuvinte," spune Datar, "trăind într-o comunitate unde obezitatea este mai frecventă poate face stilul de viață sedentar, mâncarea nesănătoasă și supraponderabilitatea sau obezitatea mai acceptabile din punct de vedere social".

Datar afirmă că familiile expuse la mai multe comunități obeze au raportat că sunt mai puțin active din punct de vedere fizic, sunt mai puțin susceptibile de a avea un mediu de sănătate mai redus (tone de alimente nesănătoase în dulapurile lor și nici o limită a cantității de hrană pe care o consumă) . (Iată de ce luarea meselor în bucătăria proprie vă poate ajuta să pierdeți greutatea și să scăpați de grăsimea corporală.)

Dar concluziile lor până acum nu se aplică numai familiilor militare.

Datele studiului sugereaza ca rata de supraponderabilitate sau de obezitate in familiile militare este aproape de cea in populatia civila, Datar spune. "Mai mult, o proporție crescândă de familii militare trăiesc în afara instalației în comunitățile civile, iar copiii lor frecventează în mod frecvent școli publice. Prin urmare, credem că rezultatele noastre pot, de asemenea, să pună în lumină factorii de risc pentru obezitate în rândul populației generale".

Obezitatea vine cu riscuri pentru sănătate

Obezitatea vine cu riscuri pentru sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul zaharat și bolile cardiace - principala cauză a decesului la adulții. Combinarea exercițiilor sportive cu o alimentatie sănătoasă este cel mai bun pariu pentru a ajunge la o greutate sănătoasă.

Incepeti cu pasi mici = cum ar fi să luați scările mai des în locul ascensorului - și încercați cu adevărat să căutați o rutină care să funcționeze pentru dvs., altfel veți avea mai puține șanse să vă mențineți in limitele unei greutati normale (BMI).

Comportamentul parintilor este esential pentru sanatatea copiilor

Peste un sfert dintre copiii romani sunt obezi. Iar medicii spun ca aproape toti copiii supraponderali sufera mai tarziu de boli cardiace, accidente vasculare cerebrale sau diabet zaharat. Deci, cu puterea exemplului, fa miscare si arata-i copilului ca stii cat de importanta este miscare si sportul pentru sanatate. Cercetatorii sustin ca atat parintii cat si copiii ar trebui "nu doar sa se miste mai mult, ci sa si stea mai putin". Iata de ce comportamentul parintilor este esential pentru sanatatea copiilor.

Copiii dolofani: de ce este important sa cunoastem riscurile de sanatate ale copiilor grasi

Avem tendinta de a gandi ca un bebelus dolofan este dragut, iar prezenta straturilor de grasime ii sporeste frumusetea. Se pare ca acest punct de vedere este extrem de mult in urma cu realitatea. Specialistii in domeniu ne avertizeaza ca aceasta explozie a numarului de copii care se nasc obezi creeaza probleme de sanatate atat mamei cat si bebelusului citeste mai departe de ce un copil gras nu este neaparat un copil sanatos.

Despre obezitate, mai poti citi:

Obezitatea, intre stilul de viata si mostenirea generica
Bebelusul gras: cand trebuie sa ne ingrijoram
Copiii obezi dezvolta boli cardiace in adolescenta

referinte:
Assessing Social Contagion in Body Mass Index, Overweight, and Obesity Using a Natural Experiment - The Journal of the American Medical Association - Martie 2018

health24.com,
ahchealthenews.com/2018/01/31/is-obesity-contagious/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII