Iată DE CE fiecare intrebare a copilului merită un raspuns

Iata DE CE fiecare intrebare a copilului merita un raspuns

Iată DE CE fiecare intrebare a copilului merită un raspuns

Fiecare întrebare a copilului merită un răspuns - dar cum trebuie să îi răspundem?

Ei bine, da, orice întrebare a copilului merită un răspuns. Pentru că dacă copilul are curiozitatea să pună această întrebare, înseamnă că are o dilemă și merită să i se răspundă. Și dacă evităm să răspundem, copilul va căuta răspunsul în altă parte ... sau, și mai rău, nu își va mai pune întrebări. Și asta nu ne dorim - pentru că prin întrebări și răspunsuri, copilul își dezvoltă inteligența.

-  veti citi:
De ce fiecare intrebare a copilului merita un raspuns
Iata sfatul psihologilor despre cum trebuie sa raspundem intrebarilor copilului:
3 ani e varsta lui DE CE: iata de ce trebuie sa ne bucuram de ea
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau

De ce fiecare intrebare a copilului merita un raspuns

Cand copilul incepe sa treaba prin perioada intrebarilor - perioada incepe in jurul vastei de 3 ani, acestea curg din toate partile. Copilul vrea un raspuns la orice fapt care il intriga si caruia ii doreste o explicatie.  Insa, uneori avem de a face cu intrebari stanjenitoare care ne pot pune in incurcatura.  La intrebari de genul  "Cum se fac copiiii. Ce inseamna sex?" - cum raspundem?

Trebuie sa avem un raspuns la toate intrebarile incomode?

Ei bine, da, orice intrebare a copilului merita un raspuns. Pentru ca daca el copilul- are curiozitatea sa puna aceasta intrebare - merita sa i se raspunda.  Iar daca evitam raspunsul, copilul va cauta raspunsul in alta parte ...sau si mai rau, nu isi va mai pune intrebari. Si asa nu ne dorim - pentru ca prin intrebari si raspunsuri, copilul isi dezvolta inteligenta.

copilul pune intrebari 1

Iata sfatul psihologilor despre cum trebuie sa raspundem intrebarilor copilului:

Evitati sa ignorati intrabarile sale

Daca ignorati sa raspundeti la intrebari, copilul incepe sa creada ca nu nu ne interesreaza dilemele lui si nici persoana lui - afectandu-i in acest fel stima de sine.

Nu interziceti niciodata copilului sa puna intrebari

Si mai ales, nu ii cereti sa taca pentru ca in acest fel copilul se va inchide in el si va evita alte discutii, afectand comunicarea parinte-copil.

Evitati explicatiile lungi

Incercati sa oferiti copilului raspunsuri si explicatii simple, cu cuvinte potrivite pentru varsta lui. Nu are rost sa ne lansam in discursuri si explicatii plictisitoare pentru ca nu asa se satisface curiozitatea unui copil. Daca vrea sa stie mai multe, pur si simplu copilul va pune intrebari suplimentare - ulterioare.

Evitati sa mintiti

E bine sa spunem copilului ca ii raspundem mai tarziu decat sa il mintim - pentru a pastra legatura de incredere.

Evitati sa banalizati sau sa ridiculizati intrebarea

Daca banalizati sau ridiculizati intrebarea, riscati sa rupeti legatura de incredere care va uneste si puteti avea un impact negativ asupra stimei sale de sine.

Daca nu stiti raspunsul - nu trebuie sa va invinovatiti. Cel mai bine ii spuneti coplului ca nu stiti deocamdata raspunsul dar o sa il cautati pentru el. 

Daca are intrebari in rafala - care nu se mai termina

Daca intrebarile vin in rafala ... si pun la la incercare rabdarea parintelui - ii puteti distrage antentia catre alt subiect. Hai e vremea pentru joaca acum - restul intrebarilor le discutam maine.

Felicitati copilul pentru ca pune intrebari

Incurajati copilul sa obtina raspunsuri la dilemele sale - felicitandu-lca pune intrebari. A pune intrebari pentru a afla tot ceea ce nu intelege este o atitudine de copil istet care vrea sa afle tot - si denota ca stie ce vrea si unde vrea sa ajunga.

copilul pune intrebari 2

3 ani e varsta lui DE CE: iata de ce trebuie sa ne bucuram de ea

In jurul varstei de 3 ani, copilul incepe adorabila etapa a intrebarilor. Incepe etala lui DE CE. Intreband, copilul descopera lumea si incearca sa o inteleaga din punctul sau de vedere. Si chiar daca ti se pare ca sunt prea multe intrebari, cel mai bine e sa te bucuri de aceasta etapa a intrebarilor care de mai de care ... Iata de ce 3 ani e inceputul etapei lui de ce: de ce trebuie sa ne bucuram de ea.

Invata sa cresti stima de sine a copilului tau

Stima de sine – toata lumea stie sa o defineasca, in termeni mai mult sau mai putin stiintifici, insa cati dintre noi stiu cat de importanta este ea pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii copiilor nostri?  Sau, mai exact, cati dintre noi tinem cont de acest lucru atunci cand relationam cu propriii copii? citeste in continuare aici >

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Dr. Justina Marinescu, Psiholog in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII