Primele cuvinte ale bebelușului. Iată care sunt etapele in dezvoltarea vorbirii

Primele cuvinte ale bebelusului. Iata care sunt etapele in dezvoltarea vorbirii

Primele cuvinte ale bebelușului. Iată care sunt etapele in dezvoltarea vorbirii

Primele "cuvinte" ale bebelușului sunt nonverbale și au loc imediat după naștere. Expresiile, strigătele și plânsul exprimă o serie de emoții și nevoi fizice, de la teamă la foame, frustrare și suprasolicitare senzorială. Părinții învață să asculte și să interpreteze diferitele strigăte ale bebelușului lor.

Iată cum si când incepe bebelusul să spună primele cuvinte și care sunt etapele dezvoltarii limbajului la bebeluși - și când ar trebui să vorbească fluent.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Etapele dezvoltarii limbajului la bebelusi
Tu cum iti ajuti bebelusul sa vorbeasca?
Vorbiti mult cu bebelusul: este benefic pentru creierul sau!

Cand spune bebelusul primele cuvinte?

Momentul in care bebelusul tau va spune primele cuvinte variaza foarte mult de la un copil la altul. Dar daca bebelusului ii lipsesc urmatoarele etape de dezvoltare a vorbirii, discutati cu pediatrul sau medicul de familie despre ingrijorarile dumneavoastra.

Etapele dezvoltarii limbajului la bebelusi

 La 3 luni - la aceasta varsta, bebelusul iti va asculta vocea, te va privi atent cand vorbesti si se va indreapta spre alte voci si sunete auzite in jurul casei. Multi sugari prefera o voce feminina sau sunetele/melodiile auzite in timp ce se aflau inca in burtica mamei. Pana la sfarsitul celei de-a treia luni, bebelusii incep sa vocalizeze.

 La 6 luni - la aceasta varsta bebelusul se joaca cu sunete diferite. De exemplu, poate spune "ta-ta" sau "da-da". Pana la sfarsitul lunii a sasea sau a saptea, va raspunde cand este strigat pe nume, isi recunoaste limba materna si isi folosesc tonul vocii pentru a-ti spune ca este fericit sau suparat. Unii parinti dornici interpreteaza un sir de gangureli precum "da-da" ca fiind primele cuvinte ale bebelusului - "tati!" Dar ganguritul la aceasta varsta este, de obicei, inca alcatuit din silabe aleatoare fara semnificatie reala sau intelegere.

 La 9 luni. Dupa 9 luni, copiii pot intelege cateva cuvinte de baza, cum ar fi "nu" si "pa-pa". Ei pot, de asemenea, sa inceapa sa utilizeze o gama mai larga de sunete consonante si tonuri de voce.

 La 12-18 luni, majoritatea copiilor spun cateva cuvinte simple precum "mama" si "tata". Ei raspund - sau cel putin inteleg, daca nu asculta - solicitarile scurte, cum ar fi "Te rog pune papucii jos".

 Dupa 18 luni. De la aceasta, bebelusii spun cateva cuvinte simple si pot indica persoanele, obiectele si partile corpului pe care le numesti. Ei repeta cuvintele sau sunetele pe care le aud de obicei ca ultim cuvant intr-o propozitie.

 La 2 ani. Pana la 2 ani, bebelusii impletesc impreuna cateva cuvinte in fraze scurte de doua pana la patru cuvinte, cum ar fi "mami pa-pa" sau "mami lapte". Ei invata ca cuvintele inseamna mai mult decat obiecte precum "ceasca" - inseamna, de asemenea, idei abstracte precum "a mea".

 La 3 ani. Pana la 3 ani, vocabularul sau se extinde rapid si usor incep sa inteleaga limbajului simbolic si abstract cum ar fi "acum", sentimente precum "trist" si concepte spatiale precum "inauntru".a..

► Citeste si Tipuri de intarzieri in comunicare si tulburari de vorbire la copii

Tu cum iti ajuti bebelusul sa vorbeasca?

Impartaseste experientele tale de comunicare cu bebelusul tau, cu ceilalti membri ai comunitatii DC, in topicul special deschis pentru tine.


bebe

Vorbiti mult cu bebelusul: este benefic pentru creierul sau!

Cu cat un copil isi aude mai mult mama, cu atat isi va dezvolta mai bine limbajul. Se stie de mult timp ca vorbitul, in versuri, mai ales cantecelele, ajuta copiii sa invete.
Insa oamenii de stiinta nu erau siguri cu privire la efectele asupra creierului copiilor... citeste mai departe AICI

Despre cum invata sa vorbeasca bebelusul citeste si:

Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor - pe intelesul tuturor
Vorbiti cu bebelusul … folosind cuvintele corecte
 Baietii vorbesc mai tarziu decat fetele

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII