Cum depistăm depresia la copilul adolescent

Cum depistam depresia la copilul adolescent

Cum depistăm depresia la copilul adolescent

Odata ce au ajuns in jurul varstei de 14 ani, majoritatea copiilor incep sa treaca prin schimbari emotionale importante. Asta ii face pe unii sa devina morocănosi, inchisi, fără chef, pe altii sa doarmă mult (cu exceptia noptilor in care ies in oras) si, nu in cele din urma, sa raspunda urat părintilor.

Iată cum putem depista semnele depresiei la copilul adolescent.

14 ani - vârsta la care poate începe depresia adolescentului

O data ce au ajuns in jurul varstei de 14 ani , majoritatea copiilor incep sa treaca prin schimbari emotionale importante.  

Este perioada in care tinerii incearca sa-si castige independenta fata de parinti. Asta ii face pe unii sa devina morocanosi, inchisi, fara chef, pe altii sa doarma mult (cu exceptia noptilor in care ies in oras) si, nu in cele din urma, sa raspunda urat parintilor.

depresie adolescent

Semne ale depresiei la adolescent

Toate acestea se pot agrava luand uneori forma unor depresii, pe care, de multe ori, parintii nu le sesizeaza. Dr. James McCracken de la Institutul Neuropsihiatric din Los Angeles (SUA), citat de publicatia Psychology Today - mentioneaza cateva dintre semnele de inceput ale unei depresii specifice adolescentilor, a caror cunoastere le-ar putea fi utila parintilor:

- scaderea performantelor scolare,
- modificarea preocuparilor (ex. copilul isi pierde interesul pentru sportul preferat),
- schimbarea prietenilor
- si somnul intrerupt.

In cazul in care atitudinea acestora se modifica doar pe o perioada scurta de timp, nu este cazul sa va faceti griji. Daca problemele persista, nu ar fi rau sa consultati un psihoterapeut.

Cum ar trebui sa vorbeasca un parinte ingrijorat unui adolescent anxios

In cazul educatiei adolescentilor cu probleme de anxietate, abordarea problemelor – mai degraba decat evitarea – folosind un confident cu un comportament de incredere si o abordare planificata, cu termene limita, este o solutie cu efecte pozitive. Prin expunerea cumulativa si dialog, adolescentii isi extind capacitatea de a tolera sentimente, si de a se se panica.

Copiii cu provocari dificile pot pune la incercare echilibrul parintilor. Atunci cand exista si o deosebita conexiune emotionala puternica sau o identificare cu adolescentul, parintii sunt expusi riscului de a urma modelul unui obisnuit parenting contraproductiv, prezentand empatie, ingrijorare si vina excesive citeste detalii in continuare aici >

►► Citeste si Depresia la fetele adolescente: de ce a devenit o problema

Comunicarea cu adolescenții - 5 sfaturi pentru a o imbunătăți

Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.

Iata 5 idei intotdeauna la indemana. Unele pot reprezenta o schimbare de atitudine, altele sunt tactici pe care le puteti pune in aplicare; toate au potentialul de a imbunatati dramatic comunicarea dintre dumneavoastra si adolescentul dumneavoastra. Iata sfatul de la Desprecopii. 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII