Cum îi putem învăța pe copii toleranța: vor deveni mai deschiși și vor avea mai multe oportunități 🌍

Cum ii putem invata pe copii toleranta: vor deveni mai deschisi si vor avea mai multe oportunitati

Cum îi putem învăța pe copii toleranța: vor deveni mai deschiși și vor avea mai multe oportunități 🌍

Învățarea toleranței la copii este un lucru important nu doar pentru că face parte din respectarea legilor și din tradițiile noastre de ospitalitate, ci și pentru că persoana care învață să fie deschisă în fața diferențelor va avea mai multe oportunități în educație, afaceri și în multe alte aspecte ale vieții.

Iată ce putem face pentru a-i învăța pe copii să fie toleranți și deschiși față de societatea globalizată care îi așteaptă, și sfatul de la Desprecopii:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum putem sa-i invatam pe copii toleranta?
Ce puteti face pentru a-i invata pe copii toleranta
O lume plina de diferente

A-i invata pe copii toleranta este un lucru important nu numai fiindca face parte din respectarea legilor si din traditiile noastre de ospitalitate, dar si fiindca persoana care invata sa fie deschisa fata de diferente va avea mai multe oportunitati in educatie, afaceri si in multe alte aspecte ale vietii.

La fel ca toate atitudinile, toleranta este un lucru pe care il transmitem in mod subtil. Chiar inainte de a putea vorbi, copiii privesc cu atentie- si ii imita- pe parinti. Copiii de toate varstele isi formeaza propriul sistem de valori, in cea mai mare parte reflecand valorile si atitudinile celor pe care ii iubesc.

Multi parinti traiesc si muncesc in comunitati diverse si au prieteni care sunt diferiti de ei in una sau mai multe privinte. Atitudinea parintilor fata de respectul datorat altora este in asa de mare masura o parte din identitatea lor incat rareori se gandesc la asta ori constientizeaza asta.

Ei le transmit copiilor aceste atitudini pur si simplu fiind ei insisi si traindu-si valorile. Parintii care manifesta (sau dau exemplu de) toleranta in viata de zi de zi le transmit copiilor un mesaj foarte puternic. In consecinta, copiii invata sa aprecieze si sa respecte si ei diferentele.

Desigur, celebrarea diferentelor fata de altii nu inseamna renuntarea la propria mostenire si identitate culturala. Familia voastra isi are si ea traditiile religioase si culturale adanc inradacinate, iar ele sunt mandria familiei.

Famiiile pot gasi moduri de a onora diferentele fata de ceilalti in timp ce continua sa respecte si sa transmita propria mostenire culturala.

Cum putem sa-i invatam pe copii toleranta?

Parintii pot invata copiii toleranta prin puterea exemplului si in alte moduri. Discutand cu copiii despre toleranta si respect ii ajutati sa afle mai multe despre valorile pe care doriti sa le aiba. Faptul ca le oferiti ocazia de a se juca si a lucra cu alti copii este si el important. Asta ii ajuta pe copii sa invete direct ca oricine poate contribui sau ajuta cu ceva si sa experimenteze diferentele si asemanarile cu ceilalti.

Ce puteti face pentru a-i invata pe copii toleranta:

Observati-va propriile atitudini. Parintii care doresc sa-si ajute copiii sa aprecieze diversitatea pot fi influentati de stereotipuri culturale pe care si le-au insusit, iar devenind constienti de ele pot face un prim efort de a le corecta. Incercati tot timpul sa manifestatu respect fata de ceilalti.

Amintiti-va ca tot timpul copiii asculta. Fiti atenti cum discutati despre oamenii care sunt diferiti de dumneavoastra. Nu faceti glume care perpetueaza niste stereotipuri. Desi unele dintre ele pot parea un amuzament inocent, pot anula atitudinea de toleranta si respect pe care incercati sa o transmiteti copiilor.

Alegeti cu atentie cartile, jucariile, muzica, obiectele de arta si materialele video. Retineti ca media are un efect puternic iar cultura pop are un efect de modelare a atitudinilor.

Scoateti in evidenta si discutati despre stereotipurile injuste care pot aparea in media.

Raspundeti la intrebarile copiilor despre diferente cu onestitate si respect. Asta ii invata ca este acceptabil sa observe si sa discute despre direfente cata vreme fac asta cu respect.

Recunoasteti si respectati diferentele din cadrul propriei familii. Demonstrati in primul rand ca va accepati copiii cu diferitele lor aptitudini, interese si personalitati. Apreciati unicitatea fiecarui membru al familiei.

Amintiti-va ca toleranta nu inseamna sa acceptati un comportament inacceptabil. Inseamna ca fiecare merita sa fie tratat cu respect si ca trebuie sa-i trateze la randu-i cu respect pe ceilalti.

Ajutati-va copiii sa se simta bine in pielea lor. Copiii care au o parere proasta despre sine ii trateaza adesea rau pe altii. Copiii care au simtul valorii propriei persoane si se respecta pe sine au sanse mai mari de a-i trata pe altii cu respect. Ajutati-va copilul sa se simta acceptat, respectat si apreciat.

Oferiti-le copiilor ocazia de a lucra si a se juca cu altii care sunt diferiti de ei. Atunci cand alegeti o scoala, o tabara, sau o institutie de invatamant de orice fel pentru copii, cautati una care are o populatie diversa.

Invatati impreuna cu copiii despre sabatorile si traditiile care nu fac parte din tradiitiile dumneavoastra.

Respectati traditiile familiei si invatati-i si pe copii sa o faca si includeti in aceste traditii si persoane din afara familiei care doresc sa invete despre diversitate.

Nu uitati! Atunci cand parintii incurajeaza atitudinea toleranta a copiilor, discuta despre valorile lor si modeleaza comportamentul pe care ar dori sa-l vada tratandu-i bine pe cei din jur, copiii le vor pasi pe urme.

O lume plina de diferente

Unii parintii imbratiseaza faptul ca traim intr-o societate to mai diversa. Altii pot avea ezitari, mai ales daca nu sunt destul de expusi la oameni diferiti de ei.

Multi copii le-au luat-o deja cu mult inainte parintilor din punctul de vedere al expunerii la diferentele culturale. Cercurile lor de prieteni, colegii de scoala si echipele sportive sau grupurile de activitati extrascolare din care fac parte sunt mult mai variate decat erau cu o generatie in urma.

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect

Cand parentingul corect da roade...

Exista momente in viata fiecarui parinte cand poate vedea, nu fara emotie si satisfactie, ca toata munca si efortul pe care il depune in cresterea si educarea copilului sau da roage.

Aici sunt 7 momente in care tu, ca parinte -  stii ca ai procedat corect in educarea copilului tau:

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII